Columbus Crew vann MLS-finalen
Columbus Crew firar finalsegern mot Seattle.

Columbus Crew är MLS-mästare 2020. Hemma på Mapfre Stadium besegrades Seattle Sounders med 3-0 och Columbus var genomgående det bättre laget i matchen. Argentinaren Lucas Zelarayán gjorde två mål och spelade fram till det tredje som gjordes av Derrick Etiette. Denna ligatitel är Columbus andra i klubbhistorien. Den första kom 2008.

Den mycket märkliga MLS-säsongen 2020 fick sitt slut natten till söndag svensk tid då finalen mellan Columbus Crew och Seattle Sounders spelades. I egenskap av det högre seedade finallaget fick Columbus hemmaplan i finalen. Senast Columbus var i final var 2015, då deras nuvarande tränare Caleb Porter vann med sitt Portland Timbers, medan detta var Seattles andra raka final och deras fjärde på fem år.

Columbus ställde upp med den från covid-19 precis tillfrisknade Eloy Room i mål. Backlinjen utgjordes av Harrison Afful, Jonathan Mensah, Josh Williams och Milton Valenzuela. På mittfältet saknades nyckelspelarna Pedro Santos och Darlington Nagbe på grund av covid-19. I deras frånvaro utgjordes mittfältet av Luis Díaz, unge Aidan Morris, Lucas Zelarayán, brassen Artur och Derrick Etienne. På topp startade Gyasi Zardes.

I Seattle stod Stefan Frei i mål. Backlinjen från höger bestod inledningsvis av Alex Roldan, Yeimar Gómez Andrade, Shane O'Neill och Nouhou Tolo. På mittfältet startade Joevin Jones, João Paulo, lagkaptenen Nicolás Lodeiro, Cristian Roldan och Jordan Morris. På topp startade peruanen Raúl Ruidíaz.

Columbus var genomgående det bättre laget i den här matchen och det var aldrig särskilt spännande. I 17:e minuten var Columbus nära att ta ledningen, då bollen efter en hörna landade framför fötterna på Gyasi Zardes som drog till på volley. Träffen blev bra men skottet gick ganska rakt på Stefan Frei i Seattles mål. Åtta minuter senare gick det bättre då Lucas Zelarayán, som fick matchens MVP-utmärkelse, stötte in ett inlägg från Harrison Afful. Skottet gick in via Stefan Frei som möjligen hade kunnat göra bättre ifrån sig här. I 31:a minuten agerade Lucas Zelarayán istället framspelare till ett mål. Zelarayán samlade upp en nickrensning precis utanför straffområdet och spelade fram Derrick Etienne ute till vänster som omarkerad snyggt skruvade in skottet i det bortre hörnet.

I halvtid gjorde Seattles tränare Brian Schmetzer två byten. Joevin Jones och Nouhou Tolo gick ut och ersattes av Gustav Svensson och Brad Smith.

Seattle fick till ett visst tryck mot Columbus mål i början av andra halvlek. Den bästa chansen de skapade under den här perioden kom i 51:a minuten då Cristian Roldan nickade en hörna strax över det högra krysset. Även i 71:a minuten var Seattle nära att spräcka nollan då Nicolás Lodeiro efter tillbakaspel från Jordan Morris sköt ett placerat skott från straffområdeslinjen, men bollen smet precis utanför den högra stolpen. I 80:e minuten var samma spelare inblandade i en ny målchans för Seattle. Lodeiro lyfte in en frispark som Jordan Morris nickade mot det högra krysset, men då gjorde Eloy Room en mycket bra räddning. Istället stängde Columbus definitivt matchen kort därpå. Den snabbe men väldigt oslipade yttern Luis Díaz tog sig förbi Brad Smith ute på Columbus högerkant och spelade fram Lucas Zelarayán centralt i straffområdet. Lucas Zelarayán fick tid på sig att ta emot bollen och dunkade upp 3-0 i det vänstra krysset. Matchen var därmed avgjord och när Jair Marrufo blåste av var glädjen vild bland Columbus spelare, ledare och de ungefär 1,500 maskbärande fans som hade släppts in på läktarna.

För Columbus Crew är detta en speciell framgång eftersom klubben för bara två år sedan var mycket nära att flyttas till Austin. Den dåvarande ägaren Anthony Precourt ville av affärsmässiga skäl flytta klubben till Texas huvudstad och en stor kampanj kallad "Save the Crew" startades med anledning av detta av klubbens fans. Detta mynnade ut i ett ägarbyte, där de nya ägarna lovade att Crew skulle bli kvar i Columbus och dessutom att en ny arena skulle byggas. Denna arena flyttar Crew in på nästa år. Under gårdagen cirkulerade ett några år gammalt foto på sociala medier där Aidan Morris, som startade finalen på innermittfältet för Crew, i egenskap av supporter till klubben stod och poserade med en "Save the Crew"-banderoll, vilket gav en häftig dimension till hans medverkan i matchen. Den tidigare Crew-ägaren Anthony Precourt fick istället för att flytta Crew starta en helt ny klubb, som har fått namnet Austin FC, och de gör sitt inträde i MLS nästa år. Värt att påpeka är också att Columbus förra året kom på 20:e plats av 24 lag i MLS. Att de på bara ett år lyckats rycka upp sig så pass att de vinner ligan i år är ytterligare ett bevis på MLS:s ovisshet.

För Seattles del ser saker bra ut även om det blev förlust i den här finalen. Även om MLS som sagt är en oviss och ombytlig liga, där dåliga lag snabbt kan bli bra och vice versa, tror jag att Seattle blir att räkna med även nästa år om inget oförutsett händer med deras nyckelspelare. Gustav Svensson tror jag har gjort sitt i Seattle, men vi får se vart han tar vägen. Jag håller det inte för osannolikt att nyss nämnda Austin FC kan vara intresserade av en rutinerad och beprövad MLS-spelare som Svensson.