Lagbanner
Fem saker att hålla ögonen på under återstoden av MLS-grundserien
Lorenzo Insigne, här i Napolitröjan, har nu äntligen debuterat för Toronto FC.

Fem saker att hålla ögonen på under återstoden av MLS-grundserien

Lite drygt halva MLS-grundserien är spelad. Johan Dykhoff listar här fem saker att hålla ögonen på under återstoden av grundserien.

22 av 34 grundserieomgångar är spelade i MLS, även om antalet spelade matcher för lagen varierar mellan 20 och 23. Här har jag listat fem saker att hålla ögonen på under återstoden av MLS-grundserien.

Hur bra blir Toronto FC med de italienska nyförvärven?

Likt för sju-åtta år sen då spelare som Michael Bradley, Sebastian Giovinco och Jermain Defoe hämtades in har Toronto FC nu öppnat plånboken på vid gavel i syfte att förstärka truppen och bli ett lag att räkna med i MLS. Fernardo Bernardeschi och Lorenzo Insigne från Juventus respektive Napoli, som båda var med och sköt EM-guldet till Italien förra året, har värvats på fri transfer och har båda fått feta Designated Player-kontrakt. Dessutom har veteranförsvararen Domenico Criscito värvats, även han på fri transfer, från Genoa. Criscito har redan hunnit spela fyra matcher för Toronto, medan Bernardeschi och Insigne gjorde debut den gångna helgen. Det blev en klang och jubel-föreställning där Toronto FC besegrade Charlotte FC med 4-0 och alla målen kom i första halvlek. Bernardeschi gjorde ett mål och en assist medan Insigne stod för en assist. Med tolv matcher kvar av grundserien har Toronto FC sex poäng upp till en slutspelsplats. Förhoppningen hos Toronto är givetvis att de italienska nyförvärven ska få dem att klättra i tabellen och inte bara nå slutspelet utan helst vinna det.

Kan Wayne Rooney ta D.C. United till slutspel?

Det enda laget som ligger bakom nyss nämnda Toronto FC i Eastern Conference är D.C. United. Huvudstadslaget ligger fyra poäng bakom Toronto i Eastern Conference-tabellen, dock med två matcher färre spelade. I april valde D.C. United överraskande att göra sig av med den argentinske tränaren Hernán Losada, som hade anställts inför säsongen 2021. Det tyngst vägande skälet till att sparka Losada kan knappast ha varit dåliga sportsliga resultat utan måste snarare ha berott på samarbetssvårigheter och/eller olika uppfattning om viktiga saker mellan honom och den övriga sportsliga ledningen. Efter ett par månader med en interimstränare anställdes Wayne Rooney som ersättare till Losada. Rooney har som bekant en mycket framgångsrik om än ganska kort historia som spelare i D.C. United och när det stod klart att han inte skulle bli kvar i de från The Championship nedflyttande Derby County valde D.C. United att slå till. Rooney gjorde ett bra jobb under tämligen hopplösa förutsättningar i Derby och ställs nu inför utmaningen att göra lika bra i D.C. United som tränare som han gjorde som spelare.

Vem vinner skytteligan nu när Valentín Castellanos ser ut att lämna?

New York City FC:s argentinare Valentín "Taty" Castellanos vann skytteligan förra året i MLS med 19 mål på 32 matcher. I skrivande stund delar han ledningen i skytteligan med landsmannen Sebastián Driussi från Austin FC med 13 gjorda mål. Av allt att döma är dock Castellanos på väg bort från New York City FC nu. Det sägs vara så gott som klart med en övergång till La Liga-nykomligen Girona, som likt New York City FC ägs av City Football Group. Ifall Castellanos hade stannat året ut hade jag och säkert många med mig vågat sätta en bra slant på att han skulle ta sin andra raka skytteligatitel, men nu ser det alltså inte ut att bli så. Det är ruskigt jämnt i skytteligatoppen och utöver tidigare nämnda Driussi är några tänkbara skyttekungar Jesús Ferreira (FC Dallas), Hany Mukhtar (Nashville SC), Jeremy Ebobisse (San Jose Earthquakes), Brandon Vasquez (FC Cincinnati), Taxiarchis Fountas (D.C. United) och Cristian Arango (Los Angeles FC).

Lyckas FC Cincinnati nå MLS-slutspel för första gången någonsin?

FC Cincinnatis tid i MLS har inte varit någon rolig historia, möjligen undantaget för de rivaliserande lagens fans. Ohioklubben har tre raka sistaplatser i MLS, de har hunnit sparka tre tränare och dessutom har de misslyckade värvningarna stått som spön i backen. Inför i år anställdes Pat Noonan som ny tränare och Chris Albright som ny General Manager. Båda två kom senast från Philadelphia Union. Till skillnad från tidigare vintertransferfönster gjordes inga dyra och namnstarka värvningar av Cincinnati, men det behövdes uppenbarligen inte. Cincinnati ligger i skrivande stund på den sjunde och sista slutspelsplatsen i Eastern Conference, något de kan tacka framförallt den offensiva duon Brandon Vasquez och Luciano Acosta samt den defensive mittfältaren Obinna Nwobodo för. Ifall Cincinnati lyckas ta en slutspelsplats i år så är det ett jättekliv framåt för klubben och ytterligare ett bevis på hur snabbt det kan svänga i MLS.

Kommer Aké Loba till slut komma igång för Nashville?

Förra sommaren valde Nashville SC att värva den ivorianske anfallaren Aké Loba från mexikanska Monterrey. Loba sägs ha kostat närmare $7 miljoner, vilket gör honom till den överlägset dyraste spelaren i Nashville SC:s historia. Loba har dock varit en stor besvikelse så här långt i Nashville. Han har inte ens lyckats ta en ordinarie plats i laget, vilket illustreras tydligt av att 37 av Lobas 39 matcher i Nashville har gjorts som inhoppare. På dessa matcher har han mäktat med mycket beskedliga två mål och två assists. Nashvilles tränare Gary Smith har istället valt att satsa på C.J. Sapong, som är en rutinerad och helt okej anfallare med MLS-mått mätt men som verkligen inte är en spelare som ska starta framför en klubbs dyraste värvning genom tiderna. Ingen skulle vara gladare om Loba kommer igång än Gary Smith och Nashvilles fans, men nu känns det som att det har gått så lång tid utan leverans för Loba att det troligaste scenariot är att han blir kvar på bänken året ut och sen köps ut från kontraktet i vinter.

Johan Dykhoff@johandykhoff342022-07-25 16:10:00
Author

Fler artiklar om USA