Lagbanner
Inför finalen i MLS is Back Tournament
Orlando City tar emot Portland Timbers i MLS is Back Tournament.

Inför finalen i MLS is Back Tournament

På tisdag klockan 20:30 lokal tid spelas finalen i MLS is Back Tournament. Finalen spelas mellan Portland Timbers och ”hemmalaget” Orlando City. Här kommer förutsättningarna inför matchen.

MLS is Back Tournamnet inleddes 4 juli och innebar då återupptagandet av spel för MLS-lagen efter ungefär fyra månaders avbrott på grund av coronapandemin. Turneringen äger rum bakom stängda dörrar på ESPN Wide World of Sports Complex på Walt Disney World Resort utanför Orlando, Florida. Spelarna, ledarna och övriga runt lagen har bott på hotell på området under hela tiden och har inte fått lämna området eftersom de då kunde bli smittade av covid-19 och ta med sig smittan in. Det har funnits rigorösa säkerhetsriktlinjer på området och frekventa medicinska testar av alla spelare, ledare och övriga som på något sätt är involverande i turneringen.

Turneringen fick en jobbig start i form av att FC Dallas och Nashille SC tvingades dra sig ur på grund av ett allt för stort antal covid-19-smittade spelare och ledare. På sociala medier kunde man då läsa många kommentarer från fans som tyckte att turneringen borde ställas in på grund av detta. Sedan dess har saker och ting dock flutit på fint och säkerhetsrutinerna på området tycks ha fungerat väldigt bra. Nu återstår bara en match i turneringen, nämligen finalen. Turneringen har spelats i form av ett gruppspel och sen ett slutspel. I och med att Dallas och Nashville drog sig ur blev det sex grupper med fyra lag i varje. Ettan och tvåan i varje grupp samt de fyra bästa treorna gick vidare till slutspel.

Nu är det dags för final och jag ska gå igenom de båda finallagens resor genom turneringen. Portland Timbers spelade i grupp F och de vann den före LAFC, Houston Dynamo och LA Galaxy. I slutspelet har de slagit ut Cincinnati, New York City FC och Philadelphia. Lagets mest framträdande spelare har varit den argentinske offensive mittfältaren Sebastián Blanco, som har gjort minst en poäng i varje match i turneringen. Orlando City spelade i grupp A och likt Portland vann de sin grupp. Orlando placerade sig före Philadelphia, New York City FC och Inter Miami. I slutspelet besegrade de sedan Montreal, LAFC och Minnesota. Lagets bästa spelare i turneringen har varit Nani, och gissningsvis kommer turneringens MVP-utmärkelse gå till antingen honom eller tidigare nämnde Sebastián Blanco. Robin Jansson har spelat alla matcher för Orlando och i semifinalen mot Minnesota stod han för assisten till 1-0-målet som Nani gjorde.

Matchen spelas som sagt på tisdag klockan 20:30 lokal tid, vilket betyder 02:30 på onsdag svensk tid. Vinnaren av turneringen får $1,1 miljoner i prispengar och en plats i 2021 års upplaga av CONCACAF Champions League. Alla lag får ta med sig poängen från gruppspelet in i den ordinarie MLS-säsongen 2020 som återupptas direkt efter att MLS is Back Tournament är färdigspelad.

Johan Dykhoff@johandykhoff342020-08-10 11:05:00
Author

Fler artiklar om USA