Inför MLS-säsongen 2018: Tio nyförvärv att hålla ögonen på
Johan Dykhoff listar tio nyförvärv att hålla ögonen på i MLS, som har ligapremiär nästa helg.
På lördag nästa vecka drar MLS-säsongen 2018 igång. Den första matchen spelas 19:00 svensk tid då de regerande mästarna Toronto FC tar emot Columbus Crew SC hemma på BMO Field. Som alltid har det varit en händelserik vinter i MLS med många spelare som har kommit och gått och nedan listar jag tio nyförvärv som jag tycker att det finns anledning att hålla lite extra koll på. Spelarna är inte listade i någon form av inbördes ordning, ska påpekas.
Darren Mattocks, D.C. United
Den tidigare stortalangen och tillika jamaicanske landslagsanfallaren Darren Mattocks är för första gången i karriären hemmahörande i Eastern Conference. Efter fyra säsonger i Vancouver och två i Portland tradades han i december ifjol till D.C. United, där han ska försöka få fart på den karriär som har stått och stampat efter hans lovande rookiesäsong 2012. Att D.C. United plockar skadat eller i alla fall oönskat gods från andra MLS-lag är sannerligen ingen nyhet och möjligheterna till regelbunden speltid i D.C. United känns goda för Mattocks. Vi får dock se vad han gör av de chanser som ges.
Gyasi Zardes, Columbus Crew SC
Ytterligare en anfallare som har flyttat från Western Conference till Eastern och som egentligen bara har en bra säsong att visa upp är Gyasi Zardes. Zardes gjorde sexton mål under Galaxys guldår 2014, då med framspelare som Robbie Keane och Landon Donovan runtomkring sig, men har därefter som bäst gjort sex mål under en säsong. Under 2016 och 2017 hade han en måltorka på över ett år i MLS och under en kort period ifjol tappade tränaren Sigi Schmid tålamodet med Zardes offensiva oförmåga och initierade därför ett mindre lyckat experiment som bestod av att skola om Zardes till högerback. Under vintern tradades Zardes tillsammans med en stor hög Allocation Money till Columbus i utbyte mot norrmannen Ola Kamara, som på de två senaste säsongerna har gjort totalt 34 mål i MLS. Att Columbus har bytt ned sig kvalitetsmässigt skriver nog de flesta under på, men gissningsvis hoppas Columbustränaren Gregg Berhalter på att de kan få fart på Zardes igen och använda pengarna som de fick från Galaxy till någon ytterligare förstärkning av laget.
Tomas Hilliard-Arce, Los Angeles Galaxy
Los Angeles Galaxys haveri till fjolårssäsong berodde mycket på en ihålig defensiv. Detta har man försökt råda bot på inför 2018 med ett flertal värvningar i de bakre leden. En av dem är mittbacken Tomas Hilliard-Arce, som draftades som nummer två i årets MLS SuperDraft och som kommer från fyra mycket framgångsrika år på Stanford University. Hilliard-Arce vann det amerikanska collegemästerskapet de senaste tre åren med Stanford och blev vid två tillfällen en First Team All-American. 22-åringen beskrevs av journalisten Alicia Rodriguez som ”the most MLS-ready talent” i årets draft, men har ett flertal ärrade professionella spelare att konkurrera med i Galaxy i form av bl.a. Michaël Ciani, Daniel Steres, Jørgen Skjelvik och Emrah Klimenta.
David Bingham, Los Angeles Galaxy
Vi fortsätter på temat defensiva värvningar till Los Angeles Galaxy och kommer nu till målvakten David Bingham. Inför fjolårssäsongen hade Bingham mycket gott anseende i MLS och hade även fått A-landslagsdebutera för USA. Han stod dock för ett svagt 2017 och tappade sin startplats i San Jose Earthquakes till Andrew Tarbell. Efter säsongen 2017 gick hans kontrakt ut och det ryktades om att Bingham skulle söka sig till Europa, men istället blev det en flytt längre söderut i Kalifornien till Los Angeles Galaxy. Ingen av Galaxys målvakter Brian Rowe, Clément Diop och Jon Kempin imponerade ifjol och samtliga har därför fått lämna. Bingham kan därmed knappast prestera sämre än sina föregångare, men samtidigt behöver han höja sig minst ett snäpp jämfört med sitt fjolår i San Jose för att inte göra Galaxyfansen besvikna.
Magnus Eriksson, San Jose Earthquakes
Att allsvenska skyttekungar flyttar till MLS hör inte till vanligheterna men det är precis vad som hände under vintern. San Jose Earthquakes, med Mikael Stahre på tränarbänken, plockade efter många veckors spekulationer Magnus Eriksson från Djurgården. Gudarna ska veta att Magnus Eriksson inte har glänst under sina tidigare utlandssejourer, men undertecknad hoppas på att lyckan är med Magnus den här gången för det är kul med svenskar som presterar bra i MLS. Vissa frågetecken finns kring kvaliteten på framspelarna i San Jose. Den spelare som gjorde flest assists i San Jose ifjol var lagkaptenen och måltjuven Chris Wondolowski med åtta. Förhoppningsvis kan georgiern Valeri Qazaishvili, som värvades i somras, göra en bra säsong och från sin offensiva mittfältsposition leverera högkvalitativa framspelningar till Eriksson och övriga anfallare.
Ezequiel Barco, Atlanta United FC
Den snart 19-årige argentinaren Ezequiel Barco blev till slut klar för Atlanta efter en transfersoppa som fick San Joses värvning av Magnus Eriksson att framstå som att den blev klar i en fingerknäppning. Atlanta ska enligt uppgift ha fått slanta upp $15 miljoner plus vidareförsäljningsklausuler för Barco, vilket gör honom till den dyraste värvningen i MLS:s historia. Inte så konstigt kanske, med tanke på att La Gazzetta dello Sport rankade den offensive mittfältaren Barco som världens tionde största talang född 1998 eller senare.
Carlos Rivas, New York Red Bulls
Vi fortsätter på det sydamerikanska spåret och kommer nu till colombianen och yttermittfältaren/anfallaren Carlos Rivas. Rivas har spelat för Orlando under deras tre första säsonger i MLS, men har aldrig riktigt levt upp till sin potential. Rivas är snabb och stark i kroppen, men begränsas av sin ineffektivitet och sitt understundom diskutabla beslutsfattande. Därför har det inte blivit mer än åtta mål och 13 assists på 78 MLS-matcher för Rivas i Orlando. Under vintern bar det av till New York Red Bulls som en del i den trade där Red Bulls kapten Sacha Kljestan flyttade till Orlando och nu ska det bli spännande att se vad ett miljöombyte kommer innebära för Rivas. Vi får också avvakta och se ifall Rivas är tänkt att användas som en central anfallare eller som ytter.
Carlos Vela, Los Angeles FC
Los Angeles Galaxy har ju sedan sommaren 2015 den mexikanske landslagsstjärnan Giovani dos Santos i laget. Expansionslaget Los Angeles FC vill inte vara sämre och har inför sitt MLS-inträde också värvat en offensiv mexikansk stjärna, i form av Carlos Vela. Den snart 29-årige Vela kommer närmast från en lång sejour i Real Sociedad, där han gjorde 54 mål på 183 matcher i spanska ligan. Vela har förärats tröjnummer 10 i LAFC och förväntas kliva in och leverera mål och assists direkt när ligan drar igång.
Laurent Ciman, Los Angeles FC
Medan Vela förhoppningsvis levererar poäng framåt förväntas belgaren Laurent Ciman hålla ställningarna i backlinjen för LAFC. Ciman gör i år sin fjärde säsong i MLS och kommer närmast från Montreal Impact. Ciman gjorde en mycket bra första säsong i MLS 2015, då han tilldelades ”Defender of the Year”-utmärkelsen. Därefter har Ciman inte nått upp till samma nivå, vilket förklarar att Montreal kunde tänka sig att göra sig av med honom i vintras. Beskedet att han hade blivit tradad till Los Angeles FC mottogs till en början allt annat än väl av Ciman, som hade valt att flytta till just Montreal för att få tillgång till bästa möjliga vård och hjälp åt sin autistiska dotter.
Yamil Asad, D.C. United
Vi avslutar där vi började, det vill säga i den amerikanska huvudstaden. D.C. United var på tårna när Atlantas värvning av Ezequiel Barco innebar att Yamil Asads möjligheter till speltid blev avsevärt sämre och tradade då till sig Asads MLS-rättigheter. Asad var på lån i Atlanta från Vélez Sarsfield förra året och stod för imponerande sju mål och 13 assists på 32 grundseriematcher. Han var därmed en av ett flertal sydamerikaner som imponerade framåt för Atlanta, men till skillnad från övriga kom han till laget som något av en doldis utan större förväntningar på sig. Nu när han har en bra säsong i Atlanta bakom sig kommer han dock till D.C. United som en stjärnvärvning.