Lagbanner
Intervju med Carl Hinkson, landslagsman för Barbados
Carl Hinkson, här spelandes för SIU Edwardsville. Bilden tillhör SIU Edwardsville (SIUE) Athletics.

Intervju med Carl Hinkson, landslagsman för Barbados

Johan Dykhoff intervjuar Carl Hinkson, ytterback i Barbados A-landslag och aspirerande fotbollsproffs. I intervjun berättar Carl bland annat om fotbollens status på Barbados, vilka som är deras mest framträdande spelare för tillfället och vad hans tid som collegespelare i USA har inneburit för hans utveckling.

Fotboll på Barbados får man sällan läsa om i svensk sportmedia, men just det är temat för den här texten. Jag har nämligen intervjuat Carl Hinkson, en 23-årig högerback som har gjort sex A-landskamper och ett stort antal U-landskamper för Barbados.

Carl föddes 14 april 1997 och kommer ursprungligen från Saint George på centrala Barbados. Under sin ungdom spelade han för den generiskt namngivna klubben Barbados Soccer Academy och därefter bar det av till USA för studier och collegespel på Southern Illinois University Edwardsville, ofta förkortat SIUE. SIUE:s herrfotbollslag spelar i NCAA Division I i något som heter Missouri Valley Conference. I den conferencen möter SIUE skolor från Illinois, Iowa, Missouri och Indiana. Bland de spelare som har varit på SIUE och sen gått vidare till proffsfotbollen kan nämnas Matt Polster (Rangers), Christian Volesky (Colorado Springs Switchbacks), John Berner (Saint Louis FC) och Mike Banner (tidigare i bl.a. Chicago Fire och FF Jaro). Carl Hinkson började spela för SIUE säsongen 2015 och kom att göra fyra säsonger, med ett avbrott under säsongen 2018. Hans sista säsong var således ifjol och totalt gjorde han 54 matcher för skolans fotbollslag. Sommaren 2017 spelade Carl också för FC Tucson i det som då hette USL Premier Development League.

Vad kan man då säga om Barbados som land och dess fotboll? Barbados är med sina 439 km2 ett av världens minsta länder. Som jämförelse kan nämnas att Öland, Sveriges minsta landskap, är ungefär tre gånger så stor som Barbados. Befolkningen uppgår till cirka 287 000, vilket är jämförbart med Uppsala. Huvudstaden heter Bridgetown och där bor ungefär hälften av landets befolkning. Barbados är beläget i sydöstra Karibien och är den ostligaste av alla karibiska öar.

I fotbollssammanhang hör man sällan talas om Barbados och det är inte så konstigt med tanke på landets storlek. I skrivande stund är deras herrlandslag rankade 162:a i världen av 210 landslag. Framgångarna för landslaget är lätträknade, men i det inte helt lättbegripliga CONCACAF Nations League vann man ifjol sin grupp där även Caymanöarna, Saint Martin och Amerikanska Jungfruöarna ingick. Både Barbados och Caymanöarna slutade på tolv inspelade poäng men Barbados vann gruppen tack vare bättre målskillnad. Därmed blev de uppflyttade från Grupp C till Grupp B till nästa Nations League och de tog även en plats i kvalet till 2021 års Gold Cup. Barbados tränas sedan ifjol av 51-årige Russell Latapy, som är en gammal A-landslagsspelare för Trinidad & Tobago som under sin aktiva karriär spelade för bland andra Porto, Boavista, Hibernian, Rangers och Falkirk. Spelarna i Barbados A-landslag kommer huvudsakligen från den lokala ligan Coca Cola Premier League men vissa utlandsbaserade inslag finns. Exempelvis spelade fyra A-landslagsmeriterade spelare från Barbados i det finska tredjedivisionslaget Kemi City förra året. Det finns även ett antal engelskfödda spelare som har representerat Barbados på senare år. Nu aktiva sådana är Nick Blackman och Hallam Hope, som Carl nämner nedan i intervjun, och tidigare fanns även Paul Ifill, med ett förflutet i exempelvis Millwall och Sheffield United, med i Barbados A-landslag.

Nu över till själva intervjun, som vi förstås tackar Carl ödmjukast för att han ställde upp på.

Till att börja med, berätta lite om din barndom och vilken roll idrott och i synnerhet fotboll spelade i ditt liv som liten.

- Jag var alltid väldigt aktiv som barn. Mina föräldrar brukade oroa sig över att jag spenderade för mycket tid åt att leka och att det skulle gå ut över min skolgång. Jag utövade många sporter som barn, exempelvis fotboll, cricket och friidrott. Den första sporten jag kom att älska var cricket, men vid elva års ålder blev jag tvungen att välja sport för jag hann inte med fler än en. Jag valde få fotboll eftersom jag blev medveten om möjligheterna att få fotbollsstipendier i USA. Idrotten hjälpte mig att prestera i skolan, för mina föräldrar lät mig inte utöva några sporter om jag inte skötte skolgången.

Hur populärt är fotboll på Barbados och vilka andra sporter är populära där?

- Fotboll är väldigt populärt såtillvida att nästan alla har ett favoritlag i Premier League. Den lokala fotbollen drar dock inte så mycket tittare eller intresse. Cricket är den största sporten på Barbados och drar till sig mycket mer medialt och folkligt intresse, detta eftersom det finns spelare från Barbados på hög internationell nivå.

Hur fick du möjligheten att flytta till USA för att studera på och spela fotboll för SIUE? Vad har din tid där betytt för din utveckling som fotbollsspelare och person?

- Jag blev scoutad av skolans dåvarande tränare Mario Sanchez när jag spelade en ungdomsturnering i Florida med min barndoms klubb Barbados Soccer Academy. Min tid på SIUE har varit väldigt bra. Jag har fått tid och möjlighet att inte bara utveckla mina fysiska och mentala egenskaper som spelare, utan också att utveckla nya intressen såsom tränarskap och idrottspsykologi. Jag tror att många spelare får det svårt på den professionella nivån för att de inte har mognat än och jag tror att universitetstiden var en bra och trygg miljö för mig att bli vuxen.

Vidare till landslaget. Vad betyder det för dig att få representera ditt land?

- Att spela för landslaget är en enorm ära. Jag har varit med i landslagssammanhang sedan jag var 15 år gammal, så att spela i A-landslaget var på sätt ingen ny erfarenhet för mig och jag hade redan spelat med många spelare i A-landslaget. Att representera sitt land oavsett sammanhang är en ära och jag är väldigt tacksam att jag har fått möjligheteten att spela på internationell nivå, för det är något de flesta spelare aldrig får chansen att göra.

Vilka är dina finaste minnen från landslagssammanhang så här långt?

- När man kommer från ett litet land är varje vinst en stor upplevelse. Kulturen hos oss förändras sakta och vi får mer och mer tro på vår möjlighet att nå resultat. Några av mina bästa minnen är när vi kvalade till CONCACAF:s U17-mästerskap i Panama samt när vi krigade oss till oavgjort mot Bermuda i min A-landslagsdebut i mars 2018 inför mina vänner och min familj på läktarna.

Vilka är de mest framstående spelarna i Barbados landslag idag?

- De mest framstående spelarna i landslaget idag är utlandsproffsen Nick Blackman (Maccabi Tel Aviv) och Hallam Hope (Swindon). Sen måste jag även lyfta fram den unga talangen Thierry Gale, som just skrev på sitt första proffskontrakt med ungerska Honvéd, som ett namn för framtiden.

Hur bra faciliteter finns på Barbados när du och de övriga landslagsspelarna ska förbereda er inför matcher?

- Faciliteterna är väldigt bra sett till fotbollens status på Barbados. De är mycket bättre jämfört med när jag var ung och jag kan verkligen säga att vi blir väl omhändertagna när vi förbereder oss inför landskamper.

Hur är Russell Latapy som tränare?

- Russell är en jättebra tränare och mentor för mig. Han har en djup förståelse för fotboll och hans stil funkar bra för att nå resultat. Jag tycker mycket om att arbeta med honom och jag tror att han är skälet till att spelarna i truppen har ingjutits med hopp.

Vem är den bästa spelaren du har mött och vad imponerade särskilt med honom?

- Den bästa spelaren jag har spelat mot så här långt är Jonathan Osorio. Honom hade jag nöjet att spela mot när jag spelade med landslaget mot Kanada i en träningsmatch i januari i år. Han imponerade med sin medvetenhet om vad som är runtomkring honom och sin trygghet med bollen.

Hur skulle du beskriva dig själv som spelare? Vilken är din bästa position och dina främsta egenskaper enligt dig?

- Jag skulle beskriva mig själv som en hårt arbetande och flitig spelare som gör sitt bästa för att bidra till det laget behöver. Min föredragna position för tillfället är högerback och mina bästa egenskaper är mitt försvarsspel, min snabbhet och min uthållighet samt mitt passningsspel från backlinjen.

Hur ser din klubbsituation ut för tillfället?

- Jag är klubblös för tillfället. Jag lämnade college i december 2019 för att satsa på en professionell karriär. Covid-19 bröt ut precis när jag skulle sätta igång letandet efter en klubb.

Avslutningsvis, vad har du för mål med din fotboll de kommande åren?

- Mina personliga mål är att skriva på mitt första professionella kontrakt och helhjärtat leva en professionell livsstil. Jag ser också fram emot att spela för mitt land när vi försöker kvala in till CONCACAF Gold Cup.

Johan Dykhoff@johandykhoff342020-05-16 09:25:00
Author

Fler artiklar om USA