Lagbanner
Intervju med Kyle Carr, styrelsemedlem i Forward Madison-supporterklubben The Flock

Intervju med Kyle Carr, styrelsemedlem i Forward Madison-supporterklubben The Flock

Johan Dykhoff intervjuar Kyle Carr, styrelsemedlem i USL League One-klubben Forward Madisons supporterklubb The Flock.

Forward Madison FC från Wisconsins huvudstad Madison gjorde sitt inträde i den nordamerikanska proffsfotbollen förra året, närmare bestämt i USL League One. Även om upp- och nedflyttning inte existerar i nordamerikansk proffsfotboll brukar man kalla USL League One tredjedivisionen i Nordamerika, under MLS och USL Championship. Forward Madison gjorde snabbt ett avtryck tack vare fina publiksiffror, färgstarka supportrar, roliga kampanjer i sociala medier och även klart dugliga sportsliga resultat i form av en semifinalplats. Klubben var ifjol en samarbetspartner till Minnesota United FC och hade därmed ett flertal spelare inlånade därifrån men i år har man istället på motsvarande sätt ett samarbete med Chicago Fire.

Madison är som sagt huvudstad i delstaten Wisconsin och är med sina ca 260,000 invånare statens näst största stad efter Milwaukee. Stadens ekonomi kretsar mycket kring olika stora teknikföretag, såsom Epic Systems som utvecklar mjukvara till sjukvården och som omsätter omkring $3 miljarder per år. I staden finns också University of Wisconsin–Madison, vars lag i idrottssammanhang går under namnet Wisconsin Badgers och som är den stora begivenheten vad gäller idrott i Madison.

Som tidigare sagt har Forward Madison bra publiksiffror för att vara i USL League One. Faktum är att deras publiksnitt ifjol på 4,292 var med betydande marginal bäst i ligan och därför kändes det självklart att intervjua någon framträdande person i Forward Madisons supporterklubb The Flock, ett namn som kommer från att Forward Madison har en flamingo i sitt klubbmärke. Jag fick kontakt med Kyle Carr, som är styrelsemedlem och dessutom capo för supporterklubben, och han var vänlig nog att svara på mina frågor.

Till att börja med – berätta lite grann om din fotbollsbakgrund! När och hur blev du ett fotbollsfan?

- Min pappa var ett fotbollsfan när jag var barn och försökte upprepade gånger få mig intresserad. Jag spelade fotboll några gånger, men fortsatte sen aldrig men jag brukade alltid gå på inomhusfotbollsmatcher med Milwaukee Wave. Mitt fotbollsintresse tog riktig fart efter VM 2006 VM och när vår familj skaffade ett tv-abonnemang med fotbollskanaler kunde jag följa Premier League från och med säsongen 08/09.

När och hur kom du att engagera dig i The Flock?

- Jag blev engagerad i The Flock när supporterklubben bildades i slutet av 2018. Andrew Schmidt, som är en av grundarna och den nuvarande presidenten, frågade mig ifall jag var intresserad av att hjälpa till. Jag tyckte att det lät väldigt kul att hjälpa till och vara engagerad i den nybildade fotbollsklubben så mycket som möjligt. Vad som startade med att hjälpa till med saker här och där ledde till att jag nu anordnar och leder våra matchdagsaktiviteter.

Vilka är enligt dig några av de bästa sakerna med att engagera sig i en supporterklubb?

- Community-aspekten är enligt mig det bästa med att vara med i en supporterklubb. Det är kul att träffa människor som delar samma intressen som du. Vi kanske hejar på olika lag i England, Tyskland, övriga Amerika eller Mexiko men vi hejar alla på det här laget i Madison, Wisconsin. Jag har blivit nära vän med personer som jag kanske aldrig annars hade träffat.

Hur skulle du beskriva fotbollskulturen i Madison och fotbollens popularitet jämfört med de traditionella amerikanska sporterna?

- Även om vi är relativt nya så skulle jag säga att fotbollskulturen i Madison är en kunnig och dedikerad grupp med människor. De flesta av oss följt fotboll länge och har kunnat ta saker från olika supporterklubbar runtom i världen och inkorporera dem här i Madison. Jag upplever att fotbollens popularitet växer och är nu på samma nivå som ishockey och baseboll, beroende på vilka demografiska grupper man frågar, men fortfarande bakom amerikansk fotboll och basket.

Vad gör ni i The Flock, i icke-pandemiska tider, på matchdagar?

- Några av oss går alltid till arenan ett par timmar före avspark för att göra i ordning saker och ting. Det kan handla om att capon ska ha en säker plattform att stå på och att den är på rätt ställe, att ta med sig flaggor och trummor och att sätta upp vårt merchandisetält. Vi träffas också inför matcherna på en bar som är partners med The Flock och sen marscherar vi till arenan Breese Stevens Field. Innan vi går in samlas vi och sjunger en sista ramsa och sen går vi till vår sektion på arenan. Under matchen har vi folk som viftar med flaggor och capon organiserar och startar sånger och ramsor. Efter matchen städar vi upp sektionen, tar bort flaggorna och trummorna och går sen tillbaka till baren för en efter matchen-drink.
 
Vad gör ni i The Flock utanför fotbollen, t.ex. vad gäller välgörenhetsarbete?

- The Flock uppmuntrar att engagera sig i samhället så mycket det går och vi har en ”Charity and outreach committee”. Några av sakerna som vi har gjort är att städa lokala parker, insamlingar för Black Lives Matter och Pride och vi har också hjälpt till på läger för lokala ungdomsfotbollsorganisationer. Vi har också startat en fond, Flock Soccer Foundation, där vi samlar in pengar till lokala ungdomsfotbollsklubbar i låginkomstområden.

Vem är din favoritspelare i Forward Madison genom tiderna och varför?

- Det här är alltid svårt för det finns många att välja på. Vår kapten Connor ”Turbo” Tobin har alltid varit tillgänglig att prata med fans och hjälpa The Flock med evenemang, plus att han är en talangfull och rolig kille på planen också. J.C. Banks är en annan fanfavorit och det faktum att han är från Wisconsin och har gjort viktiga mål för Forward Madison hjälper också. Don Smart och Paulo Júnior var våra bästa målskyttar ifjol och var kul att se. Christian ”Pato” Díaz var pålitlig och fick nästan kontrakt med några olika MLS-lag. Sen har vi också Eric Leonard och Brandon Eaton vars vänskap har givit fansen roliga stunder utanför planen.

Förra året gick Forward Madison till semifinal. Vad har du för förhoppningar på den här säsongen? Tror du att laget kommer prestera bättre eller sämre?

- Innan covid-19 uppkom hade USL League One ett upplägg där sex av tolv lag gick till slutspel och de två bästa lagen gick direkt till semifinal. Nu när säsongen har kortats ned går de två bästa lagen i grundserien till final. Jag förväntade mig från början att Forward Madison skulle komma bland de fyra bästa och utmana om titeln och även om vår start inte har varit så bra, med en oavgjord match och två förluster, är förväntningarna desamma och jag tror att de kan få till en vändning och komma in i bättre form. Jag tror att laget är något bättre än förra året mestadels tack vare att vi har gjort en uppgradering på nummer 9-positionen och vi har bättre bredd än förra året.

Avslutningsvis, vad är några av de bästa sakerna med Madison och området runtomkring? Vad bör man som besökare inte missa?

- Jag flyttade till Madison för fyra år sen och enligt mig finns alla aktiviteter och saker att göra som i en stor stad men det finns ändå en småstadskänsla. Några av sakerna jag skulle rekommendera är att åka till innerstan och se Wisconsin State Capitol, äta på några av restaurangerna eller att åka till någon av de två sjöarna i staden och fiska, åka båt eller paddla kajak. Eftersom Madison ligger i Wisconsin finns det ingen brist på ölbryggerier som man kan besöka och provsmaka deras öler. Det finns också ett antal statsparker där man kan vandra och Madison är en väldigt cykelvänlig stad.

Johan Dykhoff@johandykhoff342020-08-13 09:05:00
Author

Fler artiklar om USA