Lagbanner
Intervju med LA Galaxy-poddaren Josh Guesman
Zlatan Ibrahimovic från tiden i LA Galaxy.

Intervju med LA Galaxy-poddaren Josh Guesman

Johan Dykhoff intervjuar Josh Guesman som sedan 2009 programleder LA Galaxy-podcasten "Corner of the Galaxy". Josh berättar bland annat om Zlatans eftermäle i LA Galaxy och vilken spelare i MLS-historien som han har ogillat mest.

För ungefär fem och ett halvt år sen, då jag gjorde en podcast om nordamerikansk fotboll vid namn "Across the Pond", intervjuade jag LA Galaxy-poddaren Josh Guesman. Josh har sedan 2009 programlett LA Galaxy-podcasten "Corner of the Galaxy" som kommer ut två gånger i veckan. I "Corner of the Galaxy" kan man dels höra Josh och hans podcastkollegor prata om det som är aktuellt kring LA Galaxy och regelbundet brukar även spelare, tränare och journalister gästa podden för att uttala sig om saker kring laget eller annat på temat MLS.

Eftersom det ständigt händer mycket kring LA Galaxy kände jag att jag ville intervjua Josh på nytt och han var vänlig nog att ställa upp. Denna gång gjordes dock intervjun skriftligen. Mycket nöje!

Till att börja med, hur högt rankar du Zlatan Ibrahimovic bland alla Designated Players i LA Galaxys historia?

- Zlatan kan ha varit den mest dominanta Designated Playern i LA Galaxys och MLS:s historia. Med de flesta spelarna som kommer till MLS oroar man sig för hur de ska klara det fysiska spelet i ligan. Med Zlatan oroade man sig över om de andra MLS-spelarna skulle kunna hantera hans fysik. Hans storlek är makalös, hans tekniska skicklighet något förbisedd och hans avslut av yppersta klass. Men med allt detta sagt är han inte nummer ett på min lista. Förstaplatsen innehas av Robbie Keane för han lyckades leda laget till mästerskapstitlar. Zlatan är dock det största spektaklet i MLS:s historia och för det mesta kunde han backa upp sitt snack med mål. Faktumet att han spelade i ett lag som var upplagt runt honom och hans uppenbara attitydproblem i omklädningsrummet förringar bara marginellt hur otrolig han var.

Om du inte får säga hans debutmatch, vilket är ditt favoritminne kopplat till Zlatan i LA Galaxy?

- Man kan inte säga något annat än debutmatchen! För den matchen var helt löjlig. Upptakten inför matchen var galen. Han anlände, kändes det som, bara timmar innan en av de största matcherna i MLS-historien. LA Galaxy låg ett tag under med tre mål. När Zlatan byttes in låg de under med två mål. När han byttes in stod hela arenan upp och alla i publiken hade telefonerna framme, så även motståndarsupportrarna. Sen gör han till att börja med sitt sjuka halvvolleymål och sedan ett fint avslut till segermålet. På pressläktaren var folk chockade. Presskonferensen var fylld med reportrar som inte kunde begripa vad vi alla hade fått se. Min telefon blev bombarderad med textmeddelanden från personer som vanligtvis inte brukar titta på fotboll.

Hans tekniskt bästa mål kom i ett annat El Tráfico, där han tog sig mellan två försvarare genom att ta med sig bollen på volley, men hans bästa ögonblick är debutmatchen. En "honorable mention" är när jag såg honom efter en jobbig förlust mot San Jose Earthquakes då han stod i tio minuter och pratade med en svensk spelare från San Jose Sharks och hans son. Zlatan var allt den här lilla killen hade hoppats. Han var snäll och glad och det dröjde inte länge innan Zlatan bad om att få ta en bild med honom. Ungen blev helt golvad. Det är viktigt att minnas såna här ögonblick. Zlatan må vara en fotbollsgud, men han är också bara människa och en pappa.

Vad behöver "Chicharito" göra för Galaxy för att betraktas som en lyckad värvning, kanske rentutav lika lyckad som Zlatan och Robbie Keane?

- Han måste göra mål och han måste göra det hela tiden. Han måste se farlig ut och få lag att se upp för honom. Han måste även göra laget bättre än de individuella delarna. Om han vill bli bättre än Zlatan måste han vinna titlar. Om han är en nyckelspelare när Galaxy vinner titlar kan han bli lika bra som eller bättre än Keane. Men att nå Keanes status är en tuff utmaning. Zlatan gjorde galet mycket mål men han vann inget. "Chicharito" måste göra mål och vinna titlar.

Vad tycker du om Guillermo Barros Schelottos sejour som LA Galaxy-tränare så här långt?

- Han har blandat och gett. Man gillar hans entusiasm, men han verkar ha ett enkelspårigt tänkande. Han satsar allt framåt, även när han påstår att han fokuserar på defensiven. Han använder inte avbytare på ett smart sätt och så här långt har hans lag haft bra startelvor men ingen bredd. Det är något som både han och klubbens General Manager Dennis te Kloese jobbar på.
 
När du gästade min podd hade Chivas USA precis lagts ned och nu är istället LAFC stadsrival till LA Galaxy. Hur har LAFC:s inträde förändrat hur det är att vara supporter till LA Galaxy? Jag gissar att det är stor skillnad att tampas mot LAFC jämfört med Chivas USA.

- "A rising tide lifts all boats". Rivaliteten mellan LA Galaxy och LAFC är den mest intensiva jag har bevittnat i USA. Resten av landet tycks också ha blivit förtrollat av den. Stämningen är hög i staden inför derbymatcherna och så här långt har matcherna varit väldigt underhållande. Dessutom har LAFC en av de bästa tränarna i ligan. De bygger väldigt bra lag, men de har inte haft den förväntade framgången mot LA Galaxy. Något försvinner ur rivaliteten nu när Zlatan är borta, men jag förväntar mig inte att den kommer bli snällare.
 
Finns det någon LA Galaxy II-spelare som du tycker ser särskilt lovande ut?

- Jag har slutat försöka sia kring spelare i LA Galaxy II. Rent krasst är det så att om du inte är en defensiv spelare så har inte LA Galaxy plats för dig att utvecklas. En anfallare kommer inte få speltid för Galaxy kommer köpa in en färdigutvecklad sådan. Samma sak gäller offensiva mittfältare. Men försvarare kan slå sig fram, vilket vi har sett med Daniel Steres och Dave Romney. Därför kan man hålla ett öga på Diédié Traoré som spelar vänsterback. Eller, och nu går jag emot vad jag precis sa, så kan vi ta och följa Kai Koreniuk som är mittfältare. Men det är väldigt tufft för dem.
 
Det här frågade jag dig när du var med i min podcast, men det har ju gått ett tag så jag frågar igen. Om du fick plocka en spelare från ett annat MLS-lag till LA Galaxy, vem skulle du välja då och för skojs skull undantar vi alla Designated Players i ligan?

- Jag fuskar lite och säger Diego Valeri. Han var en Designated Player tidigare men är det inte längre. Han börjar förvisso bli till åren men Galaxy behöver någon som kan dominera mittfältet och slå passningar till spelare som Cristian Pavón och "Chicharito". Dessutom vill man ha en spelare på den positionen som kan dra försvarare till sig. Valeri gör allt detta och är en verklig lagspelare. Man beundrar hans uthållighet och beslutsamhet när han är på planen.

Vilken spelare i MLS har du ogillat mest och varför?

- Nat Borchers. Jag är säker på att han är en bra kille som bara spelade tufft, men jag såg honom bryta Jack McBeans nyckelben och hur han försökte förstöra Gyasi Zardes karriär med en sen tackling som Zardes lyckades hoppa över. Med det sagt är jag säker på att många skulle ha mycket att säga om en av mina favoritspelare genom tiderna, nämligen Nigel de Jong. Nigel är en av de smartaste personerna jag någonsin haft förmånen att bevaka. Så jag är säker på att om jag satte mig ned och pratade med Nat Borchers så skulle jag nog gilla honom också.
 
Avslutningsvis, hur skulle du beskriva Covid-19-situationen i Los Angeles-området för tillfället? Hur troligt är det, vad du kan bedöma, att det ska kunna spelas professionell fotboll där i år?

- Det är en svår fråga, för alla förutsägelser jag har kommit med under den tid jag har bevakat LA Galaxy har det blivit tvärtom med. Los Angeles har drabbats ganska hårt, men folk försöker upprätthålla social distansering. I Kalifornien kommer det förmodligen kunna spelas matcher, men det kommer inte bli inför fans och med tanke på den senaste tidens uppgång i antal fall i Kalifornien och många andra stater är det svårt att säga med säkerhet att det kommer bli verklighet eller om det ens är en bra idé.

Johan Dykhoff@johandykhoff342020-06-27 09:00:00
Author

Fler artiklar om USA