![Intervju med Viktor Ahlgren, svensk collegespelare på Marymount California University](https://imgk.svenskafans.com/articlemedia/image-original/400154.jpg?format=webp&width=640&quality=75)
Intervju med Viktor Ahlgren, svensk collegespelare på Marymount California University
22-årige Viktor Ahlgren studerar på Marymount California University i USA och gjorde i år sin fjärde säsong för deras fotbollslag. Med 24 mål och elva assists på sjutton matcher kom han delad etta vad gäller gjorda poäng i sin collegedivision och han siktar nu på en professionell karriär, antingen i Nordamerika eller i Europa.
Viktor Ahlgren är en 22–åring från Jönköping som för närvarande studerar och spelar fotboll på Marymount California University i Rancho Palos Verdes, drygt fem mil söder om centrala Los Angeles. Skolan har, enligt Wikipedia, 800 studenter och i idrottssammanhang går skolan under namnet Mariners och ingår i California Pacific Conference ("Cal Pac") i NAIA Division I. NAIA (förkortning för National Association of Intercollegiate Athletics) är det mindre collegeidrottsförbundet i Nordamerika efter NCAA. Viktor Ahlgren spelar alltså för skolans fotbollslag och har varit deras bästa spelare de senaste åren.
Den gångna säsongen var synnerligen lyckad för Viktor, som på sjutton matcher gjorde hela 24 mål och elva assists, vilket gjorde att han delade förstaplatsen vad gäller antal gjorda poäng i NAIA Division I med en brasse vid namn Luiz Filho från University of Rio Grande i Rio Grande, Ohio. "Points per game"-ligan vann dock Viktor Ahlgren som ensam etta med 3,47 poäng per match, där ett mål ger två poäng och en assist en poäng. Även tidigare år har det gått väldigt bra för Viktor Ahlgren på Marymount. 2012 blev det sexton mål och åtta assists på nitton matcher, 2011 gjorde han elva mål och tre assists på sexton matcher och 2010 blev det åtta mål och fem assists på fjorton matcher. Den som är vass på huvudräkning inser därmed att Viktor på 66 matcher har gjort synnerligen imponerande 59 mål och 27 assists. För Marymount som lag gick det också bra den gångna säsongen. På arton matcher blev det fjorton segrar och fyra förluster. Bland segrarna märks framförallt resultaten 16-0 mot Pacific Union College och 9-1 mot California Maritime Academy. Dock förlorade man sen i Cal Pac-semifinalen mot La Sierra University.
Nu går vi vidare till själva intervjun, där Viktor både berättar om sin fotbollskarriärs dåtid, nutid och framtid.
Berätta lite om din fotbollsbakgrund (var du kommer från, vilka klubbar du har spelat för och på vilken nivå och så vidare).
- Jag började spela i en liten klubb som heter Hovslätts IK, då i division tre, i utkanten av Jönköping. Där fortsatte jag att spela tills jag var femton år och blev då värvad till Jönköpings Södra IF. I Hovslätt spelade jag i olika ungdomslag men även i A-laget, som jag tränade mest med. Under tiden då jag spelade i Hovslätt flyttade jag och min familj till Fuengirola i Spanien i två år och då spelade jag för ett spanskt lag som heter Las Lagunas CF. I J-Södra spelade jag i deras tipselit- och U21-lag och tränade några gånger med A-laget i Superettan, men fick tyvärr inte det förtroende från tränarna som jag hade hoppats på.
När och hur bestämde du dig för att flytta till USA och spela collegefotboll? Var det främst sportsliga eller akademiska (eller andra) grunder som fick dig att bestämma dig för att spela collegefotboll?
- Jag bestämde mig för att åka till college och spela för att jag inte fick det förtroende jag hade hoppats på av mina tränare I J-Södra och jag såg collegefotbollen som en stor möjlighet för mig att kunna fortsätta spela fotboll men samtidigt satsa på mitt andra stora intresse som är musik. Men jag har nog vetat att jag skulle flytta till USA ända sen jag var där och hälsade på som tioåring och fick ett väldigt stort intresse för landet. Man kan säga att jag först kom hit på akademiska grunder till en början, men de grunderna har ändrats till sportsliga över åren som jag har varit här på grund av mina framgångar, så nu är det fotbollen som är i centrum igen.
Hur hamnade du på just Marymount? Fanns det andra alternativ som du övervägde?
- Jag var på ett "showcase" (ungefär uppvisningsturnering, red. anm.) anordnat av Bluechip i Göteborg och där träffade jag tränaren för Marymount som verkligen gillade mig och min spelstil. Efter det showcaset fick jag ett antal olika erbjudanden från olika colleges, mestadels uppe på östkusten, men jag kände att Marymount var den skolan som passade mig bäst med deras planer för både skolan och mig som spelare, och jag kan verkligen säga att jag gjorde det rätta valet.
Går det att jämföra nivån på collegefotbollen med andra serier du har spelat i?
- Absolut, men det är svårt eftersom att det är väldigt stora skillnader på nivåerna från skola till skola. Dom bästa skolorna i landet kan hålla allsvensk klass medan de sämre kan hålla division 5-klass. Mitt lag, Marymount, skulle jag säga håller division 1- till Superettanklass. Vi har spelare från hela världen som kommit från olika proffsklubbars akademier för att spela här och några har även spelat i sina länders respektive ungdomslandslag, t.ex. Christoffer Lindahl som spelade i Sveriges ungdomslandslag för ett par år sedan.
Det har ju gått fenomenalt bra för dig den här säsongen (24 mål och elva assists på sjutton matcher, om statistiken på NAIA:s hemsida stämmer) och det gick även bra för laget som helhet. Berätta lite om din och lagets säsong och varför det har gått så bra!
- Ja, det stämmer. Framför allt har vi fått ihop ett lag med väldigt bra spelare, som vi har saknat de tre första åren jag har varit här. Det har gått bra för mig men fortfarande känner jag att jag inte har spelat mitt bästa på grund av. att jag har haft två hjärnskakningar och en skadad fot den säsongen så det har hållit mig tillbaka en aning, och även fast det har gått väldigt bra för laget så är vi alla besvikna för vi var tippade till att gå till det nationella slutspelet och det var dåligt av oss att vi inte lyckades att komma dit. Efter en enastående säsong så känns det tråkigt att vi inte kom längre än vad vi gjorde, men samtidigt gjorde vi en väldigt bra första del av säsongen som inget annat lag i vår liga lyckats med tidigare, så det är ändå något att trösta sig med.
Vad kan du ge för tips till andra svenskar som är intresserade av att flytta till USA för att spela collegefotboll?
- Jag skulle säga att våga ge det chansen! Jag ångrar inte en sekund att jag flyttade hit och upplevelsen jag har haft har varit underbar.
Hur har du uppfattat fotbollsintresset i området där du bor och verkar? Vad går lokalbefolkningen mest igång på vad gäller sport, enligt din uppfattning?
- Fotbollsintresset är störst uppe på östkusten här i USA, men även nere på västkusten där jag bor är intresset väldigt stort. Intresset för fotbollen bara växer och växer för varje år och fotbollen utvecklas och blir också bättre och bättre för varje år. T.ex. LA Galaxy har runt tjugo-fyrtiotusen på varje match de spelar, tror jag, och de största skolorna kan ha uppemot tiotusen på vissa matcher.
Vem är den bästa spelaren du har spelat med under din tid i USA?
- En av de bästa spelarna jag har spelat med är min lagkompis Scott Smith, som kommer ifrån Newcastles ungdomsakademi. Han spelar offensiv innermittfältare och jag och han fungerar väldigt bra ihop, och vi kommer även att försöka fortsätta att spela tillsammans då vi har fått intresse för oss båda från ett antal olika klubbar här i USA.
Följer du MLS någonting? Har du något favoritlag och/eller någon favoritspelare?
- Jag följer det lite grann men inte så jättemycket, dock har det blivit mer på sistone när det finns en möjlighet att jag hamnar i den ligan någon gång i framtiden. Jag gillar New York Red Bulls och Tim Cahill mycket, men även de två lagen här i LA (Galaxy och Chivas) är intressanta lag att följa.
En kritik som finns mot collegefotbollen är att spelarna som draftas därifrån debuterar i proffsfotbollen i förhållandevis sen ålder (22-23-årsåldern). Ser du det som ett problem, eller anser du att man kan "jobba ikapp" den tid man har "förlorat" genom att spela collegefotboll?
- Jag tror att det varierar från spelare till spelare. Vissa spelare behöver nog komma ut i proffslivet tidigare än andra, men jag tror att det kan många gånger vara en fördel att komma ut lite senare då man är lite mer mogen både som spelare och person. Så länge man spelar på en hög nivå med sin skola så tycker jag att college är det perfekta valet för en fotbollsspelare eftersom det ger mer säkerhet med sin framtid, till exempel om man blir skadad och inte kan fortsätta eller något, för då har man en bra utbildning att falla tillbaka på. Många skolor behandlar även sina spelare som proffs med intervjuer, uppmärksamhet och så vidare, så man får ofta känna på hur proffslivet är. Den enda skillnaden är att istället för att få pengar rakt ner i fickan får man sin utbildning betald.
Vilken position föredrar du att spela på och hur skulle du beskriva dig själv som spelare?
- Jag föredrar att spela som forward eller offensiv innermittfältare där jag får mycket boll centralt. Hm… Jag är kanske snabb, målfarlig och en bra passningsspelare som gillar att ha bollen så mycket som möjligt. Haha, jag är inte bra på att beskriva mig själv.
Avslutningsvis, vad har du för mål med din fotboll? Om du blir proffs, skulle du helst inledningsvis spela i MLS eller i Europa?
- Mitt mål är att stanna här i USA och få ett kontrakt men en MLS-klubb eller en USL Pro-klubb, men jag har även tankar på att flytta tillbaka till Europa i bakhuvudet men förmodligen blir det då andra länder än Sverige, då jag känner att jag vill uppleva världen så mycket som möjligt innan en eventuell flytt tillbaka till hemlandet skulle ske, men jag har alla dörrar öppna.
![Author](https://imgk.svenskafans.com/image/AdminUser/1254.jpg?k=667047&format=webp&width=96&quality=75)