Lagbanner
Intervju med Yuri Farkas, brasiliansk målspottare på collegenivå
Yuri Farkas (mörk tröja), här från tiden i AFC Ann Arbor. Bilden har lånats från www.afcannarbor.com.

Intervju med Yuri Farkas, brasiliansk målspottare på collegenivå

Johan Dykhoff intervjuar brassen Yuri Farkas, som de senaste åren har öst in mål på collegenivå i USA och även vunnit USL League Two med Flint City Bucks.

I brist på fotbollsmatcher har jag de senaste veckorna steppat upp mitt intervjugame. Jag har på sistone flera intervjuer med spelare med koppling till nordamerikansk fotboll och här kommer en till. Jag har denna gång intervjuat brassen Yuri Farkas Guglielmi, mer känd som bara Yuri Farkas. För den breda fotbollspubliken är inte Yuri speciellt känd, men följer man amerikansk collegefotboll och seniorfotboll på lägre nivå kan man nog ha stiftat bekantskap med honom. Yuri är född 21 juli 1993 i São Paulo i Brasilien och studerar sedan 2015 internationell ekonomi på Madonna University i Livonia, Michigan. Livonia är en liten stad med knappt 100,000 invånare belägen ungefär 20 minuters bilfärd väster om centrala Detroit. På grund av administrativa problem kunde inte Yuri spela fotboll under sitt första år i USA, men säsongerna 2016 till 2019 spelade han för skolans fotbollslag och detta med stor framgång. På 70 matcher för Crusaders, som skolan kallas i idrottssammanhang, gjorde Yuri 61 mål och 11 assists. Föga förvånande ledde detta till ett flertal individuella utmärkelser för Yuri. Exempelvis fick han utmärkelsen "Offensive Player of the Year" i skolans conference vid två tillfällen och vid ett tillfälle blev han uttagen i NAIA:s "Second Team All-American". NAIA står för National Association of Intercollegiate Athletics och är det collegeidrottsförbund som Madonna University är anslutet till.

Det är inte ovanligt att amerikanska universitetslag i fotboll rekryterar många spelare från ett visst land. Inte sällan har det att göra med tränarens härkomst eller kontakter. Madonna University har ingen brasiliansk tränare, men likväl var Yuri en av hela tio brasilianska spelare i fjolårets trupp. Nio av dem kommer dessutom likt Yuri från São Paulo.

Sommaren 2019 spelade Yuri med Flint City Bucks i USL League Two. Bucks gick hela vägen och tog hem ligatiteln efter seger i finalen mot Reading United. Yuri var med sina fem mål och två assists på elva matcher i grundserien poängbäst i laget. I slutspelet gjorde han dessutom imponerande tre mål och en assist på fyra matcher. Därmed var han högst bidragande till Bucks ligatitel, för övrigt deras tredje på sex säsonger. Tidigare tre somrar under hans collegeår spelade Yuri för AFC Ann Arbor i National Premier Soccer League (NPSL).

Yuri är nu klar med sin collegekarriär och siktar mot att få ett professionellt kontrakt. Detta är en av sakerna som berörs i intervjun nedan.

Till att börja med, berätta lite om din barndom och vilken roll fotbollen spelade i ditt liv som liten.

- Jag är uppvuxen i São Paulo i Brasilien. Så fort jag hade lärt mig gå lät mina föräldrar mig träna med olika fotbollsklubbar. Jag har alltid varit en hyperaktiv person, så när jag var barn var fotboll det enda sättet för mig att koncentrera mig och förbruka energi. Fotbollen har varit min bästa kompis sedan dess.

Vilket är ditt favoritlag i Brasilien och vem var din favoritspelare från Brasilien när du var liten?

- Mitt favoritlag är Palmeiras från São Paulo. Min favoritspelare var då och kommer alltid vara Ronaldinho.
 
Spelade du med någon under din barndom som har nått den professionella nivån?

- Ja, jag spelat med en massa spelare som har blivit proffs. Den mest framstående är Matheus Henrique, som är en mittfältare från Grêmio som nyligen debuterande i det brasilianska A-landslaget. Min bästa kompis Gabriel Penézio har blivit futsalproffs. Han har spelat för Corinthians och Joinville och ska nu spela i Nagoya i Japan.

Hur fick du möjligheten att flytta till USA för att studera på Madonna University? Vad har tiden betytt för din utveckling som spelare och person?

- Det är en väldigt intressant historia. Jag kände en tränare från när jag 2011 bodde några månader i Kalifornien och han bjöd in mig till en combine i Texas i mars 2015. Det var en combine inför den professionella futsalligans lansering. Jag skulle spela för USA mot Barcelona och Mexikos landslag. Jag spelade där och en av mina lagkamrater var Daniel Mattos, som då var assisterande tränare på Madonna University. Han erbjöd mig att spela för skolan och allting klaffade. Hösten 2015 var jag på plats, men jag kunde inte spela mitt första år på grund av papperskrångel.

Tiden på Madonna University har förändrat mitt liv på alla plan, både som spelare och person. När jag kom dit hade jag nyligen nästan slutat med fotbollen och jag visste inte vad jag ville göra i livet. Jag fick nya perspektiv på att försöka nå mina drömmar och att ta en examen. Jag fick många erbjudanden från andra skolor, men jag kunde inte lämna. Tränaren Mark Zathey var den enda som gav mig en chans när jag inte hade någon annanstans att ta vägen.

Har du spelat med eller mot någon på college som du tror har potentialen att bli proffs?

- Några av mina brasilianska lagkamrater på Madonna kommer helt klart nå den professionella nivån. Jag kommer inte nämna några namn men jag har haft många brasilianska lagkamrater där.

Skulle du rekommendera andra brassar att flytta till USA så som du har gjort ifall de får möjligheten?

- Det skulle jag absolut göra. Jag tog faktiskt med mig två kompisar som jag hade spelat med i Brasilien. Om någon annan skulle fråga mig så skulle jag helt klart rekommendera det.

Hur skulle du summera fjolårets säsong med Flint City Bucks? Var rankar du den titeln bland dina framgångar i karriären så här långt?

- En otrolig upplevelse. Det är helt klart höjdpunkten i min karriär så här långt att vinna USL League Two. Vi vann några matcher i sista sekunden. Det var en känsla som är svår att beskriva.

Flint City Bucks verkar nu såväl som tidigare när de hette Michigan City Bucks vara en väldigt välskött klubb för att vara på den nivån. De har vunnit USL League Two/PDL tre gånger de sista sex åren. Varför är de så framgångsrika enligt dig?

- Deras mentalitet är fantastiskt. Alla från presidenten till tränaren och alla som jobbar runt klubben är hungriga att vinna och det spelar roll. Spelare motiveras av de som står vid sidlinjen och de gör allt de kan för att vi ska vinna. De har en vinnarmentalitet och en passion för klubben, vilket har avgörande betydelse och gör dem framgångsrika.

Hur skulle du beskriva dig själv som spelare? Vilken är enligt dig din bästa position och vilka är dina bästa egenskaper?

- Jag ger aldrig upp i något skede av matcherna. Jag älskar att vinna och det spelar ingen roll vad det är för typ av match. Jag föredrar att spela som central anfallare eller ute till höger. Mina bästa egenskaper är jag kan skjuta bra med båda fötterna och min bollbehandling. Tack vare min bollbehandling blir jag sällan av med bollen.

Hur ser din klubbsituation ut för tillfället?

- Jag skadade en lårmuskel förra säsongen på Madonna University, som ett resultat av slarv från en läkare. Jag har rehabtränat sedan december och blev helt frisk så sent som häromveckan. Jag har skrivit på för agenturen 4ComM Career Management och de ska sköta min karriär framöver. Vi väntar ut den pågående pandemin och pratar med professionella klubbar i både Brasilien och USA. Jag kan inte nämna vilka de är för tillfället, men när någonting är klart kommer jag meddela det.

Avslutningsvis, vad har du för mål och ambitioner inom fotbollen för de kommande åren?

- Mitt mål är att skriva på för en professionell klubb och inom två år spela på högsta möjliga nivå, vinna och göra många mål.

Johan Dykhoff@johandykhoff342020-05-06 09:00:00
Author

Fler artiklar om USA