Lagbanner
Intervju med Zev Taublieb, amerikansk mittfältare med förflutet i Varberg och Åtvidaberg
Zev Taublieb, här från tiden i Varberg.

Intervju med Zev Taublieb, amerikansk mittfältare med förflutet i Varberg och Åtvidaberg

Johan Dykhoff har intervjuat Zev Taublieb, amerikansk mittfältare som säsongerna 2018 och 2019 spelade i Varberg respektive Åtvidaberg. I intervjun pratar Zev bland annat om sina år på college, det kommande MLS-laget i Sacramento och vad han tyckte om med att bo i Sverige.

Nästa person som har vänlig att ställa upp på en intervju för att förgylla och liva upp den här händelselösa coronatillvaron är den amerikanske mittfältaren Zev Taublieb, som vissa säkert känner igen från svensk fotboll. Zev Taublieb föddes 26 juni 1993 i New York men är uppvuxen i Malibu, Kalifornien. Zev kommer inte från någon fotbollsfamilj men berättar i intervjun att han blev förälskad i sporten vid åtta års ålder och då bestämde sig för att han ville bli fotbollsproffs.

Åren 2011 till 2014 spenderade Zev på Valparaiso University i Valparaiso, Indiana. I idrottssammanhang går skolan under namnet Valparaiso Crusaders och är hemmahörande i Missouri Valley Conference i NCAA Division I. Där ingår även skolor från Illinois, Iowa, Missouri och ett par tre ytterligare skolor från Indiana. Under sina fyra säsonger på Valparaiso spelade Zev 65 matcher och gjorde på dessa tre mål och fem assists. Somrarna 2013 och 2014 spenderade han med Des Moines Menace respektive Seattle Sounders U23-lag i det som då hette UDL Premier Development League. Under fyra somrar på raken under den här perioden spenderade Zev också tid med Fulhams ungdomsakademi.

Zev skrev på sitt första professionella kontrakt inför säsongen 2015. Han skrev då på för Sacramento Republic, som på den tiden spelade i det som då hette USL Pro. Han lämnade dock efter bara halva säsongen för ligakonkurrenten Wilmington Hammerheads. Han kom att stanna i Wilmington i ett och ett halvt år och därefter hade han kortare sejourer i israeliska Hapoel Afula respektive Charlotte Independence. I februari 2018 skrev han på för det dåvarande Superettanlaget Varberg, detta efter att ha imponerat under ett provspel. Säsongen 2018 var Varberg ett bottenlag i Superettan. De slutade på fjortonde plats och var tvungna att kvala mot Oskarshamn för att hänga kvar. Dubbelmötet mot Oskarshamn slutade 4-4 och Varberg hängde kvar tack vare fler gjorda bortamål. Under säsongen spelade Zev 12 matcher och stod för en assist. Inför säsongen 2019 lämnade han Varberg och skrev på för Åtvidaberg, som då spelade i Division 1 Södra. Säsongen blev dessvärre misslyckad för både Zev personligen och för Åtvidaberg som lag. Åtvidaberg slutade på fjortonde plats och åkte därmed ned till division 2. Zev gjorde bara fyra matcher i serien på grund av skadeproblem. Avsikten var att Zev skulle stanna i Åtvidaberg även till kommande säsong, men istället blev det att Zev vände hem till USA för spel i Richmond Kickers i USL League One.

Ifall man vill veta mer om Zev så kan man följa hans podcast Zev Experience. Den finns där poddar finns, som man brukar säga.

Zev valde att svara på mina frågor i videoformat, vilket var roligt och nytänkande. Videon hittar ni på den här länken. Nedan är de frågor som jag ställde till Zev:

1. Till att börja med, berätta lite om din barndom och vilken roll sport och i synnerhet fotboll spelade när du var liten.
 
2. Kan du berätta om dina år på Valparaiso University och vad den tiden betydde för din utveckling både som fotbollsspelare och som person?
 
3. Du som före detta spelare i Sacramento Republic, vad tror du om deras chanser att lyckas i MLS? Är Sacramento en bra stad för ett MLS-lag?
 
4. Hur fick du möjligheten att flytta till Sverige?
 
5. Hur mycket visste du om Sverige innan du flyttade hit?
 
6. Du hade mycket problem med skador förra året. Hur är din fysiska status nu?
 
7. Hur skulle du beskriva dig själv som spelare? Vilken är din föredragna position och vilka är enligt dig dina bästa egenskaper som spelare?
 
8. Vad tyckte du om Sverige vid sidan av fotbollen? Hur spenderade du din fritid när du bodde i Sverige?
 
9. Vem är den bästa spelaren du har spelat med respektive mot?
 
10. Avslutningsvis, vad väntar härnäst inom fotbollen för dig nu när du har lämnat Åtvidaberg?

Johan Dykhoff@johandykhoff342020-03-31 18:15:00
Author

Fler artiklar om USA