Lagbanner
Jaap Stam ny tränare i FC Cincinnati
Jaap Stam har utsetts till ny tränare för FC Cincinnati.

Jaap Stam ny tränare i FC Cincinnati

MLS har blivit en profilstark tränare rikare. FC Cincinnati, fjolårets expansionslag och jumbo i ligan, har utnämnt den tidigare Manchester United-, Lazio- och Milanmittbacken Jaap Stam till ny tränare. Han efterträder landsmannen Ron Jans som avgick tidigare i år efter att ha anklagats för rasistiska uttalanden.

FC Cincinnati, fjolårets jumbo och expansionslag i MLS, har fått en ny tränare. Likt den tidigare tränaren Ron Jans, som i februari i år avgick efter att det från hans egna spelare riktats anklagelser om rasistiska uttalanden, handlar det om en nederländare. Det blir Jaap Stam som tar över tränarsysslan i FC Cincinnati och därmed återvänder interimstränaren Yoann Damet till sin roll som assisterande tränare. Jaap Stams spelarkarriär var som de flesta vet en mycket framgångsrik sådan. Bland annat var han en del av det enormt starka Manchester United-lag som kammade hem oräkneliga titlar runt millennieskiftet. Han har även spelat för bl.a. PSV, Lazio, Milan och Ajax och gjort 67 A-landskamper för Nederländerna.

Som tränare har den nu 47-årige Jaap Stam inte varit fullt så framgångsrik. Han har i tur och ordning tränat PEC Zwolle på interimsbasis, Jong Ajax, Reading, PEC Zwolle som permanent lösning och Feyenoord. Han avgick från posten som Feyenoordtränare i oktober ifjol efter en 0-4-förlust mot Ajax. Stams kontrakt med Cincinnati sträcker sig fram till sista december 2021 och Cincinnati har en option på att förlänga kontraktet ytterligare ett år efter det. Jaap Stam tar även med sig en assisterande tränare från Nederländerna i form av Said Bakkati. Han och Stam arbetade ihop i Feyenoord.

FC Cincinnatis General Manager Gerard Nijkamp, som även han är från Nederländerna, säger till klubbens officiella hemsida att "We are very happy and pleased to have Jaap Stam become FC Cincinnati’s new head coach. He has an extensive background in being part of some of the most successful clubs in the world as a player and has also proven that he can guide teams through transitionary periods as a head coach."

FC Cincinnati inledde årets MLS-säsong med två raka förluster, mot New York Red Bulls respektive Atlanta, innan säsongen pausades på grund av Coronapandemin. I truppen finns exempelvis svenske Tom Pettersson, tre landsmän till Stam i form av Jürgen Locadia, Maikel van der Werff och Siem de Jong, den förre bosniske A-landslagsmannen Haris Medunjanin som till stora delar är uppvuxen i Nederländerna, fjolårets förstaval i draften Frankie Amaya och den landslagsmeriterade polske målvakten Przemyslaw Tyton. Laget spelar på Nippert Stadium, en arena som i huvudsak används till amerikansk fotboll på collegenivå, i väntan på att en egen "soccer-specific stadium" står klar i mars nästa år.

Johan Dykhoff@johandykhoff342020-05-21 20:15:00
Author

Fler artiklar om USA