MLS Topp 5: Halvrealistiska värvningsidéer till MLS, del V
Johan Dykhoff blickar ut i fotbollsvärlden och funderar över halvrealistiska värvningsidéer till MLS inför vinterns transferfönster.
1. Alan Patrick, Shakhtar Donetsk
När man likt Shakhtar Donetsk varje år köper in typ halva brasilianska ligan händer det då och då att värvningar inte går vägen. Den 24-årige snabbe yttermittfältaren Alan Patrick är ett sånt exempel. Han värvades av Shakhtar Donetsk under sommaren 2011 och skrev då på ett femårskontrakt. Han har dock bara spelat fem ligamatcher för Shakhtar under sina år där och har de senaste åren varit utlånad till Internacional, Palmeiras och nu i skrivande stund Flamengo. Innan flytten till Ukraina spelade han för Santos och även det brasilianska U20-landslaget. 2011 vann han både U20-VM och det sydamerikanska U20-mästerskapet.
Var skulle han passa? Om FC Dallas tappar Fabián Castillo, vilket det borde finnas risk för med tanke på hans fina säsong, skulle Alan Patrick kunna vara en bra ersättare. Annars tänker jag på ett lag som Colorado Rapids, som ju behöver all hjälp de kan få i offensiven. Dock är det tveksamt om de skulle vara villiga att betala den övergångssumma och lön som sannolikt skulle krävas i det här fallet.
2. Ulises Dávila, Chelsea
Vi fortsätter på temat "talanger som det inte har gått precis spikrakt för på sistone" och kommer nu till den mexikanske offensive mittfältaren Ulises Dávila. Dávila har tillhört Chelsea sedan sommaren 2011, då han skrev på ett femårskontrakt. Han kom då från spel i Chivas i hemstaden Guadalajara, där han kombinerat med sina insatser i den mexikanska U20-landslaget gjorde sig ett namn som en stor mittfältstalang. Mexiko vann U20-mästerskapet i CONCACAF under 2011 och senare samma år kom de trea i U20-VM. Dávila gjorde i den sistnämnda turneringen ett mål när Frankrike besegrades med 3-1 i bronsmatchen. I Chelsea har det som sagt inte gått något vidare för den nu 24-årige Dávila. Han har inte fått debutera i Premier League och har varit utlånad, i tur och ordning, till Vitesse, Sabadell, Córdoba, Tenerife och nu Vitória i portugisiska ligan. Dávila är som sagt en offensiv mittfältare med en sjujäkla vänsterfot som kommer till god användning vid hörnor, frisparkar och inlägg. Förutom att han säkerligen skulle fungera sportsligt i MLS vore det snyggt av MLS att knäppa den mexikanska ligan på näsan och plocka in en spelare av typen Dávila.
Var skulle han passa? Houston Dynamo, där han och landsmannen "Cubo" Torres säkert skulle kunna bli en bra duo.
3. Robin Simovic, Helsingborgs IF
Helsingborgs IF brukar som bekant med jämna mellanrum köra sin ekonomi i botten varpå man tvingas till besparingar och spelarförsäljningar för att inte äventyra elitlicensen. Nu är det visst dags igen och där kommer MLS-klubbarna in i bilden. En spelare som Robin Simovic, som bara är 24 år gammal och som i skrivande stund ligger delad trea i den allsvenska skytteligan, lär vara en sån spelare som Helsingborg hoppas kunna kränga i vinter för att göra de röda siffrorna svarta. Det är kul med svenskar i MLS och MLS-lagen har ju de senaste åren i allt större utsträckning börjat värva spelare från de skandinaviska ligorna. Simovic skulle med sina nästan två meter ha bra förutsättingar att stångas med storväxta MLS-mittbackar.
Var skulle han passa? Real Salt Lake, som en bättre och målfarligare version av Devon Sandoval. Även D.C. United skulle kunna vara intressant, lite beroende på vad som händer med deras nuvarande anfallsuppsättning.
4. Aron Gunnarsson, Cardiff
Isländsk fotboll känns ju på modet nu när Island under ledning av Lars Lagerbäck har tagit sig till sitt första mästerskap. Vad vore då bättre för något MLS-lag än att plocka in självaste lagkaptenen i det isländska landslaget? Den 26-årige "box-to-box"-mittfältaren Gunnarsson har spelat i Cardiff sedan sommaren 2011, då han kom på fri transfer från Coventry, och har gjort 54 A-landskamper för Island. Nu på sistone har Gunnarsson hamnat utanför startelvan i Cardiff till förmån för sydafrikanen Kagisho Dikgacoi och veteranen Pete Whittingham, en situation som Gunnarsson och Lagerbäck knappast lär vara nöjda med.
Var skulle han passa? Sporting Kansas City eller, om Matías Laba flyttar till Europa, Vancouver Whitecaps FC.
5. Philippe Senderos, Aston Villa
Ordet petad räcker inte till för att beskriva Senderos situation i Aston Villa. Han ingår inte i lagets Premier League-trupp, och får därför inte spela i ligan, och har inte startat en tävlingsmatch för Birminghamlaget på över ett år. Hans kontrakt går ut efter den pågående Premier League-säsongen och man får nog knappt pengarna tillbaka på att spela på att han inte blir kvar i Aston Villa efter det. Senderos är kanske inte den bästa försvararen som någonsin har satt sin fot på en Premier League-arena, men han har mängder med rutin och skulle säkerligen kunna bidra med en hel del i många MLS-lag. Han är dessutom inte äldre än trettio år, detta eftersom han likt många andra tidigare Arsenalspelare knappt hade gått ut mellanstadiet när han flyttades upp i A-laget. Han har även spelat i bl.a. Valencia, Milan och Fulham.
Var skulle han passa? Båda årets expansionslag, det vill säga New York City FC och Orlando City SC, som båda har haft stora försvarsproblem i år. Chicago Fire hade även mått bra av en förstärkning i försvaret.