Lagbanner
Redaktören funderar: Hur mycket "föredettingliga" är MLS egentligen?
Diego Fagúndez, en av många unga och lovande spelare i MLS.

Redaktören funderar: Hur mycket "föredettingliga" är MLS egentligen?

Ryktet om MLS som en liga där bara föredettingar håller till har hängt med under många år. Här kommer en grundlig genomgång av de nuvarande spelarna i MLS för att reda ut hur mycket av en "föredettingliga" MLS faktiskt är idag.

MLS har ett rykte om sig att vara en riktig föredettingliga, det vill säga en liga dit bara gamla, avdankade spelare vars karriärer ligger i imaginära respiratorer åker för att desperat krama ut ett eller två ytterligare år som spelare. Som insatt i MLS vet man mycket väl att denna bild är klart överdriven och jag tänker nu göra mitt för att förhoppningsvis nyansera bilden av MLS som liga en aning.

Jag ska undersöka hur mycket föredettingliga-stämpel MLS faktiskt förtjänar. För att göra detta har jag till att börja med tittat igenom alla nitton lags spelartrupper och räknat hur många så kallade föredettingar som idag spelar i MLS. Vad som definierar en föredetting är såklart upp till var och en, men jag tänker mig att spelaren måste ha kommit till MLS efter 30 års ålder och han får heller inte vara från USA eller Kanada, eftersom jag inte tror att hemvändare är vad folk tänker på när de pratar om föredettingar i MLS. Spelaren måste dessutom ha spelat på någorlunda hög nivå i Europa eller Sydamerika, hur man nu definierar "någorlunda hög nivå". Jag har valt att vara rätt liberal när det gäller vad som kan klassas som någorlunda hög nivå. Vissa kanske tycker att spelare som Jordan Stewart, Darel Russell, Michael Gspurning och Pa Modou Kah inte hör hemma i kategorin föredettingar, för att man måste ha varit "någon" för sen kunna bli en föredetting, men jag har räknat in dem i alla fall.

Nedan följer då alla spelare i MLS som enligt min definition kan klassas som föredettingar. Jag har tittat igenom alla lags trupper två gånger för att vara säker på att inte missa någon spelare, men någon enstaka kan såklart ändå ha undgått min uppmärksamhet.

Western Conference

Chivas USA: 0
Colorado Rapids: 1 (Vicente Sánchez)
FC Dallas: 4 (Michel, Peter Luccin, David Ferreira, Eric Hassli)
Los Angeles Galaxy: 3 (Carlo Cudicini, Robbie Keane, Laurent Courtois)
Portland Timbers: 3 (Frédéric Piquionne, Pa Modou Kah, Mikaël Silvestre)
Real Salt Lake: 0
San Jose Earthquakes: 2 (Víctor Bernárdez, Jordan Stewart)
Seattle Sounders FC: 3 (Mauro Rosales, Djimi Traoré, Michael Gspurning)
Vancouver Whitecaps FC: 3 (Kenny Miller, Lee Young-Pyo, Andy O’Brien)

Eastern Conference

Chicago Fire: 1 (Egidio Arévalo)
Columbus Crew: 1 (Gláuber)
D.C. United: 0
Houston Dynamo: 0
Montreal Impact: 4 (Nelson Rivas, Marco Di Vaio, Alessandro Nesta, Andrea Pisanu)
New England Revolution: 0
New York Red Bulls: 3 (Thierry Henry, Tim Cahill, Péguy Luyindula)
Philadelphia Union: 2 (Kléberson, Oka Nikolov)
Sporting Kansas City: 0
Toronto FC: 4 (Robert Earnshaw, Steven Caldwell, Danny Koevermans, Darel Russell)

Jag får detta till 34 spelare. I dagsläget finns det totalt 564 spelare i MLS och detta innebär att 34/564 = 6,03 % av MLS-spelarna är "föredettingar", och kom då ihåg att jag har använt en ganska vid definition av ordet. 93,97 % av spelarna i MLS är således inte föredettingar. Med detta i åtanke, är det rimligt att kalla MLS en föredettingliga? Nej, det är det givetvis inte. 6,03 % av något är en rätt liten minoritet och kan jämföras med vad Folkpartiet har fått i de senaste opinionsundersökningarna inför nästa års riksdagsval. Jag betvivlar att någon i sina sinnens fulla bruk skulle komma på tanken att säga att Folkpartiet, baserat på deras opinionssiffror, är ett så stort parti att det är rimligt att säga att alla eller så gott som alla röstberättigade i Sverige är folkpartister. Således är det heller inte rimligt att kalla MLS en föredettingliga baserat på den nuvarande spelarfloran.

Vad beror då den här stämpeln på, då? Dels är det givetvis så att del äldre spelare har flyttat till MLS för att runda av sina respektive karriärer under årens lopp (detta förnekar jag inte), och för en oinsatt är dessa spelare troligen närapå de enda man känner till i MLS. En vanlig fotbollssupporter idag som inte alls är insatt i MLS kan kanske rabbla upp fem-tio spelare i ligan, varav de allra flesta återfinns i min lista ovan. Även om det är förbannat korkat så kan man då göra misstaget att tro att alla eller väldigt många spelare i MLS är av typen Marco Di Vaio, Thierry Henry, Robbie Keane och så vidare. Men så är det alltså inte. Faktum är alltså att dessa spelare bara utgör drygt en tjugondel av MLS. Bland de övriga nitton tjugondelarna hittar man bl.a. ritkigt bra och klart yngre spelare som Omar Gonzalez, Steve Zakuani, Osvaldo Alonso, Graham Zusi, Felipe, Camilo, Diego Fagúndez, Will Johnson, Diego Valeri, Kelyn Rowe, Jack McInerney och så vidare och så vidare.

Jag tänker även för sakens skull lista de senaste årens vinnare av MVP-utmärkelsen i MLS, detta för att belysa att de spelare som gör störst "impact" på planen i MLS inte är skrytvärvningar à la Thierry Henry eller David Beckham utan klart mindre rubrikdragande spelare.

2012: Chris Wondolowski (San Jose Earthquakes)
2011: Dwayne De Rosario (Toronto FC, New York Red Bulls, D.C. United)
2010: David Ferreira (FC Dallas)
2009: Landon Donovan (Los Angeles Galaxy)
2008: Guillermo Barros Schelotto (Columbus Crew)
2007: Luciano Emilio (D.C. United)
2006: Christián Gómez (D.C. United)

Jag tänker också lista åldrarna på målskyttarna i den senaste MLS-omgången, detta för att belysa att det inte bara är gamla uvar som hittar näten i MLS: 22, 24, 26, 29, 21, 24, 30, 29, 22, 34, 29, 26, 30 (självmål), 32, 22, 25, 26, 27, 25, 22, 36, 27, 28, 33, 18, 33, 37, 37, 21, 20 och 27. Detta ger en medelålder på 27,16 år och en medianålder på 27, det vill säga ganska precis den ålder då man som fotbollsspelare är som allra bäst.

Jag vill även avslutningsvis belysa det faktum att man från MLS-håll jobbar aktivt för att uppmuntra lagen att satsa på unga spelare. Detta görs t.ex. genom de senaste årens förändringar i Designated Player-regeln. Sedan ifjol räknas bara $200,000 mot ett lags lönebudget om en Designated Player är 21-23 år, detta att jämföra med $368,750 för spelare som är äldre än 23. Om spelaren är tjugo år eller yngre är den summan bara $150,000. Således är det klart mer gynnsamt (sett till lönebudgeten) för ett lag att värva en Designated Player av typen Alexander López (21-årig honduransk A-landslagsman som nyligen värvades av Houston Dynamo) än en äldre spelare som Thierry Henry eller Marco Di Vaio. Regeln med så kallade "homegrown players" är ett annat tydligt steg som MLS har tagit för att lagen ska satsa mer på yngre spelare. Den här regeln gör att lagen kan flytta upp två egenfostrade spelare och detta utan att deras löner räknas mot lönebudgeten. Detta gör t.ex. att Los Angeles Galaxy och New England Revolution kan ha Gyasi Zardes (22 år) respektive Diego Fagúndez (18 år) i truppen utan att deras löner påverkar lönebudgeten. Sammantaget är det alltså helt fel att tro att det bara (halv)springer runt trötta 36-åringar på planerna i MLS-matcherna och än mer fel är det att tro att ett sådant scenario är vad man från MLS helst av allt vill med sin liga.

Johan Dykhoff@johandykhoff342013-09-11 07:15:00
Author

Fler artiklar om USA