Lagbanner
Så spelas MLS is Back Tournament
Fjolårets MLS-mästare Seattle Sounders FC och övriga 25 MLS-lag gör upp om titeln i MLS is Back Tournament.

Så spelas MLS is Back Tournament

8 juli återupptar MLS spel igen, detta i form av turneringen MLS is Back Tournament som spelas bakom stängda dörrar på Walt Disney World Resort utanför Orlando. I den här artikeln beskrivs hur turneringen kommer spelas.

För ganska precis fyra månader sedan, närmare bestämt 29 februari, inleddes 2020 års MLS-säsong. Två omgångar hann spelas innan säsongen på grund av coronapandemin sattes på paus 12 mars. Sedan dess har media spekulerat friskt kring när MLS ska återuppta spel och sedan ungefär två veckor tillbaka är det beslutat när, var och hur detta kommer ske.

8 juli inleds det som har fått namnet MLS is Back Tournament. Det är en turnering där samtliga 26 MLS-lag deltar och den kommer spelas bakom stängda dörrar på ESPN Wide World of Sports Complex på Walt Disney World Resort utanför Orlando, Florida. Spelarna och ledarna kommer bo på hotell inne på Walt Disney-området och regelbundet undersökas av medicinsk personal för att säkerställa att ingen är sjuk. Turneringen består av ett gruppspel och därefter ett slutspel. Från MLS:s sida beskriver man det som "a World Cup-style tournament format." De 26 lagen är uppdelade på sex grupper, där en grupp har sex lag och övriga grupper fyra lag. Grupperna består av lag från samma conference. Värt att påpeka är att Nashville SC märkligt nog inledde säsongen 2020 som en del av Western Conference, men 10 juni meddelades att de har flyttats över till Eastern Conference.

Så här ser grupperna ut:
 

Grupp A

Orlando City SC
Inter Miami CF
New York City FC
Philadelphia Union
Chicago Fire
Nashville SC

Grupp B

Seattle Sounders FC
FC Dallas
Vancouver Whitecaps FC
San Jose Earthquakes

Grupp C

Toronto FC
New England Revolution
Montreal Impact
D.C. United

Grupp D

Real Salt Lake
Sporting Kansas City
Colorado Rapids
Minnesota United FC

Grupp E

Atlanta United FC
FC Cincinnati
New York Red Bulls
Columbus Crew SC

Grupp F

Los Angeles FC
LA Galaxy
Houston Dynamo
Portland Timbers

Alla lag kommer spela tre gruppspelsmatcher. Det innebär att lagen i Grupp B-F möter varandra en gång, medan lagen i Grupp A kommer möta bara tre av lagen i gruppen. I grupp A går de tre bäst placerade lagen vidare till slutspel och i övriga grupper går de två bästa lagen vidare. Därutöver går även de tre lag med bäst poängfacit av fyran i Grupp A och grupptreorna i övriga grupper vidare.

Detta innebär att 16 lag går vidare och efter gruppspelet tar ett vanligt slutspel vid med åttondelsfinaler, kvartsfinaler, semifinaler och till sist en final som spelas 11 augusti. Slutspelet består rakt igenom av enkelmöten och i händelse av oavgjort resultat efter full tid går man direkt till straffar. VAR kommer användas precis som vanligt i MLS och lagen får göra fem byten i matcherna, dock likt i Allsvenskan enbart uppdelat på tre bytestillfällen (ej inräknat halvtidspausen). MLS har också valt att utöka avbytarbänkarna så att de får inrymma tolv spelare. Givetvis är det ingen publik på matcherna, men matcherna kommer tv-sändas. Här i Sverige går matcherna på C More.

Vinnaren av turneringen får $1,1 miljoner i prispengar och en plats i 2021 års upplaga av CONCACAF Champions League. Alla lag får ta med sig de poäng som de tar i gruppspelet in i den ordinarie MLS-säsongen 2020 när den väl återupptas. Det finns mig veterligen ännu inget kommunicerat om när och hur det blir.

Johan Dykhoff@johandykhoff342020-06-28 09:00:00
Author

Fler artiklar om USA