Lagbanner
Så spelas omgång ett av MLS
De regerande mästarna Columbus Crew, här representerade av lagkaptenen Jonathan Mensah, inleder säsongen med en hemmamatch mot Philadelphia Union.

Så spelas omgång ett av MLS

Kommande fredag inleds MLS-säsongen 2021. Här presenteras hur den första omgången spelas.

Normalt brukar MLS-säsongen ha pågått i ungefär en och en halv månad vid den här tiden på året, men i år spelas premiären först 16 april och som så mycket annat är coronapandemin att skylla för det. Därutöver blev det tidigare under året långdragna förhandlingar mellan MLS och spelarfacket och ett tag var det inte ens säkert att det skulle bli någon MLS-säsong i år, men det löste sig till slut och nu finns ett kollektivavtal på plats till och med säsongen 2027.

De första seriematcherna för året spelas som sagt 16 april. Här under presenteras hela den första omgången av MLS-säsongen 2021. Datumen är angivna i lokal tid, vilket innebär att de flesta matcherna spelas under småtimmarna dagen därpå svensk tid.

Fredag 16 april

Houston Dynamo FC - San Jose Earthquakes
Seattle Sounders FC - Minnesota United FC

Lördag 17 april

CF Montréal - Toronto FC
Orlando City SC - Atlanta United FC
Los Angeles FC - Austin FC
D.C. United - New York City FC
FC Dallas - Colorado Rapids
New York Red Bulls - Sporting Kansas City
Chicago Fire FC - New England Revolution
Nashville SC - FC Cincinnati

Söndag 18 april

Inter Miami CF - LA Galaxy
Columbus Crew SC - Philadelphia Union
Vancovuer Whitecaps FC - Portland Timbers

I år består MLS av 27 lag, vilket innebär att när det är full omgång så måste alltid ett lag stå över. Det lag som får stå över omgång ett är Real Salt Lake. De spelar sin första match för säsongen lördag 24 april borta mot Minnesota.

På grund av coronapandemin och de reserestriktioner som finns mellan USA och Kanada är de tre kanadensiska lagen tvungna att åtminstone under inledningen av säsongen spela sina hemmamatcher i USA. Toronto FC kommer spela sina hemmamatcher på Orlando Citys hemmaarena Exploria Stadium, Vancouver Whitecaps har valt Real Salt Lakes hemmaarena Rio Tinto Stadium som sin tillfälliga hemvist och det nyligen omdöpta CF Montréal kommer spela sina hemmamatcher på Inter Miamis hemmaarena DRV PNK Stadium.

Vilka matcher i premiäromgången tycker jag är värda ett hålla ett extra öga på? Det är såklart flera stycken. Sydstatsderbyt mellan Orlando och Atlanta känns intressant. Orlando gjorde sin klart bästa säsong någonsin förra året medan Atlanta gjorde sin klart sämsta någonsin. Nu har Atlanta en ny tränare i Gabriel Heinze och siktar på att återvända till den nivå de höll säsongerna 2017 och 2018. Expansionslaget Austin FC vill man såklart också se vad de går för. De inleder med en riktigt tuff bortamatch mot LAFC. Vår kanske mest profilstarka svensk i MLS idag är Anton Tinnerholm. Hans New York City FC inleder borta mot D.C. United. Storsatsande FC Cincinnati ska bli intressanta att följa i år. De har kommit sist båda sina säsonger i MLS men siktar nu högre, inte minst genom värvningen av den svindyre brasseanfallaren Brenner. Sen på söndagen är egentligen alla matcherna intressanta. Miami och LA Galaxy gjorde dåliga säsonger ifjol och har båda nya tränare och en hel del nya spelare. De regerande mästarna Columbus inleder hemma mot fjolårets grundseriemästare Philadelphia. Till sist avslutas omgång ett med ett Cascadiaderby mellan Vancouver och Portland, som dock tyvärr alltså måste spelas på vad man får kalla neutral plan.

Johan Dykhoff@johandykhoff342021-04-10 13:15:00
Author

Fler artiklar om USA