Lagbanner
Sammanfattning av transfersommaren i MLS
Blaise Matuidi (till vänster) har värvats av Inter Miami och får kanske snart sällskap där av Gonzalo Higuaín (till höger).

Sammanfattning av transfersommaren i MLS

Johan Dykhoff sammanfattar de övergångar som har gjorts i MLS under sommaren.

Vi är nu några dagar in i september och därför tänker jag att det är läge att sammanfatta transfersommaren i MLS. Nedan går jag igenom de mest anmärkningsvärda transferhändelserna för alla 26 MLS-lag. Jag hoppas att jag har fått med alla värvningar som är värda att nämna.

2018 års mästerlag Atlanta United FC sparkade tränaren Frank de Boer efter den minst sagt svaga insatsen i MLS is Back Tournament. För tillfället har de en interimstränare i form av skotten Stephen Glass. Atlanta har värvat en anfallare i form av den tidigare Chivas USA- och Houston Dynamo-anfallaren Erick "Cubo" Torres. Han kan ses som en ersättare till den korsbandsskadade Josef Martínez. Sannolikt kommer också argentinaren Gonzalo ”Pity” Martínez övergång till saudiska Al-Nassr bekräftas vilken dag som helst. Han värvades för omkring $15 miljoner inför fjolårets säsong men har inte levt upp till de högt ställda förväntningarna. Enligt de uppgifter som nu cirkulerar i amerikansk fotbollsmedia skulle Atlanta dock ändå göra några miljoner dollar i vinst i och med försäljningen till Al-Nassr.

Chicago Fire har hållit låg profil på transfermarknaden nu under sommaren. Deras enda värvning är den snart 20-årige colombianske försvararen Carlos Terán, som värvas från Envigado FC i colombianska ligan.

Tom Pettersson har fått två nya lagkamrater i FC Cincinnati. Det handlar om två mittfältare i form av den 29-åriga sydafrikanen Kamohelo Mokotjo, som senast spelade i Brentford, och yttern Álvaro Barreal, som kommer från Vélez Sarsfield i hemlandet Argentina. Cincinnati har också tradat yttern Kekuta Manneh till New England och innermittfältaren Fatai Alashe till Columbus. Den jamaicanske anfallaren Rashawn Dally har lånats ut till Las Vegas Lights i USL Championship, där han på åtta spelade matcher har gjort två mål och lika många assists.

Colorado Rapids har värvat den rutinerade innermittfältaren Collen Warner på fri transfer. Han har spelat många MLS-säsonger tidigare för en hel radda olika lag men kommer senast från en sejour i danska FC Helsingør. Till Colorado har också den argentinske mittfältaren Braian Galván anslutit nu under sommaren, men den övergången var klar sedan tidigare. Skotten Sam Nicholsons kontrakt har brutits och han har flyttat till Bristol Rovers i League One.

Columbus Crew SC har tradat till sig tidigare nämnde Fatai Alashe från Cincinnati, försvararen Grant Lillard från Inter Miami och yttern Emmanuel Boateng från D.C. United. I utbyte mot Boateng fick D.C. United den svenske mittbacken Axel Sjöberg.

D.C. United har som sagt fått in Axel Sjöberg i utbyte mot Emmanuel Boateng. De har även fått offensiv förstärkning i form av den venezuelanske anfallaren Gelmin Rivas. Han är 31 år gammal och har spelat flera säsonger i Gulfstaterna på senare år men kommer nu senast från en sejour i turkiska Ankaragücü.

FC Dallas bröt för några veckor sedan kontraktet med målvakten Jesse González efter att han polisanmälts för vad som i USA kallas ”domestic abuse”. Som ersättare har Texaslaget lånat in den 21-årige brassen Phelipe Megiolaro från Grêmio. Megiolaro är en lovande målvakt som bland annat var förstaval för Brasilien i fjolårets sydamerikanska U20-mästerskap. Den argentinske anfallaren Franco Jara har också anslutit från mexikanska Pachuca, en övergång som var klar sedan tidigare i år.

Vidare till Dallas statsrivaler Houston Dynamo. De har flyttat upp mittfältaren Nico Lemoine från USL-laget Rio Grande Valley FC Toros, lånat in den gamle GAIS-anfallaren Ariel Lassiter från Alajualense i Costa Rica och även tradat till sig innermittfältaren Wilfried Zahibo från New England. I utbyte mot Zahibo fick Houston ge MLS:s svar på Matthew Le Tissier, det vill säga Thomas McNamara. Att jag ger honom det epitetet beror på att han inte ser så atletisk ut och i princip bara gör snygga mål.

Expansionslaget Inter Miami är sannolikt på väg att värva Gonzalo Higuaín men det är ännu inte bekräftat. Något som däremot är bekräftat är att en annan Juventusspelare har anslutit, nämligen den franske mittfältaren Blaise Matuidi. De har även värvat vänsterbacken eller -yttern Brek Shea på fri transfer och plockat in den argentinske mittbacken Leandro González Pírez. Han kommer senast från en kort sejour i mexikanska Tijuana men var dessförinnan i Atlanta i tre säsonger. Som tidigare sagt har försvararen Grant Lillard tradats till Columbus.

LA Galaxy har plockat upp mittfältarna Kai Koreniuk och Carlos Harvey från andralaget. De har också lånat in den colombianske yttern Yony González från Benfica och värvat Jürgen Klinsmanns son Jonathan, som är målvakt, på fri transfer. Brassemittfältaren Juninho har lagt av och serben Aleksandar Katai blev tidigt i somras ivägskickad efter att hans fru skrivit rasistiska och hatiska saker på Instagram i samband med protesterna mot mordet på George Floyd. Han har sedan dess skrivit på för Röda Stjärnan.

Vi stannar i Los Angeles och går nu till LAFC. Norrmannen Adama Diomandé har lämnat klubben efter att hans kontrakt brutits. De har värvat högerbacken/-yttern Andy Najar från Anderlecht, plockat in ett antal Homegrown-spelare och även värvat den unge mittbacken Mohamed Traoré från Soccer Institute of Montverde Academy i Orlando.

Minnesota United har, efter Gud vet hur många veckors spekulationer, till sist gjort klart med den argentinske offensive mittfältaren Emanuel ”Bebelo” Reynoso från Boca Juniors. Även den 31-årige maliske mitt- eller vänsterbacken Bakaye Dibassy har värvats. Han kommer senast från Amiens i franska ligan, där han var lagkamrat med Saman Ghoddos. Ecuadorianen Romario Ibarra har sålts till mexikanska Pachuca där han tidigare var på lån.

Montreal Impact har värvat den unge ugandiske landslagsvänsterbacken Mustafa Kizza från KCCA FC i dennes hemland. Han har dock lånats ut tillbaka till den nämnda klubben året ut.

Miamis expansionskollegor Nashville SC har hämtat in New York Red Bulls ytter Alex Muyl och målvakten Brady Scott, som har spelat för diverse amerikanska U-landslag sedan 15 års ålder. Han kommer senast från FC Köln.

New England Revolution har som tidigare sagt hämtat in Kekuta Manneh från Cincinnati och Tommy McNamara från Houston, den sistnämnde i utbyte mot Wilfried Zahibo. Dessutom har de värvat försvararen eller mittfältaren Matt Polster från Rangers i skotska ligan.

New York City FC har varken värvat eller gjort sig av med några spelare.

New York Red Bulls har som sagt tradat yttern Alex Muyl till Nashville. En annan ytter som har lämnat är engelsmannen Josh Sims, som har återvänt efter sin mediokra lånesejour i New York. Två spelare har plockats in, i form av mittfältaren Dru Yearwood från Brentford och anfallaren Samuel Tetteh från Red Bull Salzburg. Den sistnämnde är dock bara lånad. Häromdagen sparkade Red Bulls tränaren Chris Armas och hans assisterande tränare C.J. Brown får också lämna. En interimstränare kommer utses nu i dagarna.

Robin Janssons Orlando City SC har värvat den 23-årige brasseanfallaren Matheus Aiás. Han har haft en märklig karriär där han har tillhört Udinese som junior, sen gått till Granada B och sen flyttat till Watford där han har lånats ut till diverse spanska klubbar utan att göra någon större succé. En anfallare som har lämnat den lilafärgade Floridaklubben är colombianen Santiago Patiño. Han har lånats ut till Cimarrones de Sonora i Mexiko.

Philadelphia Union har inte gjort några transfers.

Portland Timbers har hållit en relativt låt profil. De har plockat upp den venezuelanske försvararen Pablo Bonilla från andralaget och kontrakterat Zac MacGraw, en storväxt 23-årig mittback som draftades inför årets säsong från United States Military Academy i West Point, New York. Högerbacken Jorge Moreira har återvänt till River Plate efter att ha spenderat en och en halv säsong på lån i Portland.

Real Salt Lake har inte gjort några transfers under sommaren, däremot är klubben på väg att säljas efter att den nuvarande ägaren Dell Loy Hansen uttryckt sig negativt till att Real Salt Lakes spelare, liksom många andra lags spelare, vägrade spela matcher häromveckan som protest mot Jacob Blake-skjutningen.

San Jose Earthquakes har, som många här i Sverige känner till, sålt Magnus Eriksson till Djurgården. I övrigt har det nordkaliforniska laget inte gjort något på transfermarknaden.

Seattle Sounders FC har värvat de tre Homegrown-spelarna Josh Atencio, Ethan Dobbelaere och Shandon Hopeau som alla är mittfältare. Mittfältaren Harry Shipp har valt att avsluta fotbollskarriären vid 28 års ålder och ska nu studera en MBA-utbildning på Kellogg School of Management på Northwestern University.

Sporting Kansas City har sålt den ungerske mittbacken Botond Baráth till Budapest Honvéd FC, vilket är samma klubb som han värvades från inför förra årets säsong.

Toronto FC har flyttat upp målvakten Kevin Silva från andralaget och lånat ut försvararen Rocco Romeo till danska Køge.

Avslutningsvis då Vancouver Whitecaps FC. De har värvat Homegrown-målvakten Isaac Boehmer  och sålt den duktige sydkoreanske innermittfältaren Hwang In-beom till ryska Rubin Kazan.

Johan Dykhoff@johandykhoff342020-09-05 11:16:00
Author

Fler artiklar om USA