Lagbanner
Sju bortglömda MLS-importer och vad de gör idag
Adam Nemec, här i Slovakiens landslagströja, floppade i New York City FC och spelar idag i rumänska ligan.

Sju bortglömda MLS-importer och vad de gör idag

Johan Dykhoff listar sju utländska spelare som aldrig riktigt fick till det i MLS och går igenom vad de har gjort sedan dess.

Om man tar en titt på toppen av skytte- respektive assistligan i MLS så ser man där mängder av spelare med andra hemländer än USA och Kanada. Dessvärre går det inte lika bra för alla spelare som värvas till MLS från utlandet. I den här artikeln listar jag sju spelare vars MLS-sejourer inte blev särskilt lyckade och jag kartlägger även vad de har gjort sedan de lämnade MLS.

Rafael Robayo, Chicago Fire

Inför MLS-säsongen 2012 värvade Chicago Fire den då 27-årige colombianske innermittfältaren Rafael Robayo, som huvudsakligen hade spelat för Millionarios i colombianska ligan och gjort närmare 200 ligamatcher för dem. Många colombianer har lyckats bra i MLS och med tanke på Robayos CV kunde man förvänta sig att han skulle sälla sig till den skaran, men så blev det verkligen inte. Efter bara halva säsongen, då Robayo hade spelat sexton matcher varav tre från start, lånades Robayo tillbaka till Millionarios och efter säsongen 2012 köptes han loss och återvände därmed permanent till sin gamla klubb. Efter att sen ha ha representerat Millionarios, Patriotas, Deportes Tolima och Atlético Bucaramanga i colombianska ligan fick Robayo under hösten 2021 för första gången i karriären chansen att spela i Europa, anmärkningsvärt nog vid 37 års ålder. Flyttlasset bar då av till Andorra av alla länder, till att börja med för spel i klubben CE Jenlai i andraligan men efter bara några veckor bröts det kontraktet av för mig oklara anledningar. I januari skrev han istället på för CE Carroi, som låg toksist i andorranska högstaligan. Robayo lyckades inte hålla Carroi kvar i högstaligan och huruvida han kommer spela vidare i Carroi, eller någon annanstans i Andorra, återstår att se.

Samuel, LA Galaxy

LA Galaxy värvade en hel del brassar i början av 2010-talet. En av de, på goda grunder, mer bortglömda brassarna från den perioden är anfallaren Samuel som lånades in från Fluminense inför säsongen 2014. I ett LA Galaxy som hade såväl Robbie Keane som Landon Donovan i toppslag fann Samuel det svårt att hävda sig i konkurrensen och efter halva säsongen bröts låneavtalet med Fluminense. Samuel fick då vända hemåt med bara åtta spelade matcher i MLS och en nolla i såväl mål- som assistkolumnen. Sedan dess har Samuel huvudsakligen uppehållit sig i Asien, till att börja med i Förenade Arabemiraten och nu på senare år i Thailand. Så sent som i förra veckan skrev den nu 31-årige Samuel på för PT Prachuap FC i thailändska högsta ligan, vilket är hans tredje klubb i Thailand.

Bashkim Kadrii, Minnesota United FC

En av flera nordiska spelare som plockades in av Minnesota United inför säsongen 2017, som var deras första säsong i MLS, var den danske yttern Baskhim Kadrii. Kadrii lånades in från FC Köpenhamn där han hade hamnat långt ifrån startelvan och det här blev hans första utlandsflytt i karriären. Tiden i Minnesota blev dock långt ifrån en succé. Efter elva poänglösa matcher, varav fem från start, bröts lånet i förtid i september och Kadrii återvände då till Danmark. Efter en utlåning till Randers värvades Kadrii av OB under sommaren 2018, en klubb som han tidigare i karriären hade presterat bra för. Kadrii hittade då formen igen och belönades för det med en, säkerligen ekonomiskt fördelaktig, flytt till Saudiaraben i januari 2020. Ett år senare återvände han till OB där han fortfarande spelar.

Darren O’Dea, Toronto FC

Den irländske A-landslagsmittbacken Darren O'Dea värvades av Toronto FC från Celtic under sommaren 2012. O’Dea fick snabbt ett stort förtroende i Toronto och efter bara några månader i klubben utsågs han till lagkapten då den ordinarie lagkaptenen Torsten Frings ådragit sig en höftskada som satte stopp för vidare spel den säsongen och sedermera även spelarkarriären. Toronto harvade i botten av Eastern Conference under O’Deas tid i klubben och O’Dea satt samtidigt på en lön som innebar att han hade ligans största "cap hit", alltså den spelare som upptog mest lönebudgetutrymme (ej att förväxla med att vara bäst betald i ligan). Efter bara knappt ett år i Toronto bröts O’Deas kontrakt för att låta honom återvända till Europa, denna gång för spel i ukrainska Metalurg Donetsk. Även där blev han kortvarig och efter ytterligare två kortvariga sejourer i Blackpool respektive Mumbai City återvände han i januari 2016 till Skottland för spel i Dundee. Till att börja med skrev han bara under ett korttidskontrakt men några månader senare skrev han under ett treårskontrakt och blev sedermera lagkapten för Dundee. I maj 2019 meddelade O’Dea att han skulle lämna Dundee efter säsongens slut och avsluta sin professionella fotbollskarriär. Han skrev då på för den skotska amatörklubben East Kilbride men lämnade efter bara några månader utan att ha spelat några matcher för klubben, detta för att fokusera på sin nya karriär som tränare. Idag är han huvudtränare för Celtics B-lag.

Adam Nemec, New York City FC

Den långe slovakiske A-landslagsanfallaren Adam Nemec värvades av New York City FC inför deras första säsong i MLS, det vill säga 2015, och kom närmast från Union Berlin i 2. Bundesliga. I och med att David Villa fanns i laget var Nemec sannerligen inte tänkt att bära anfallet helt själv på sina axlar, men trots det var han en stor besvikelse i New York City FC. Nio matcher hann han göra i MLS innan kontraktet i slutet av augusti 2015 bröts i samförstånd. Nemec hade på dessa nio matcher varken gjort några mål eller assists. Nemec vände då tillbaka till Europa och gjorde först en totalt misslyckad säsong i Willem II i Eredivisie för att sedan flytta till Dinamo Bukarest i rumänska ligan sommaren 2016. Nu väntade lite ljusare tider i Nemecs fotbollskarriär. Efter en sammantaget helt okej tid i Dinamo Bukarest flyttade han till Pafos i cypriotiska ligan, där åtminstone den första säsongen var riktigt lyckosam med 16 mål på 28 matcher. Däremot blev säsongen därpå betydligt sämre, med enbart ett mål i premiären och sen inget mer på hela säsongen. Han återvände då till Dinamo Bukarest där han gjorde en svag säsong 20/21 och för att sen byta klubb inom Rumänien till FC Voluntari, där han alltjämt är kvar. Den gångna säsongen gjorde han sju mål på 34 ligamatcher.

Marco Ureña, San Jose Earthquakes och Los Angeles FC

När Los Angeles FC gör värvningar av typen Gareth Bale är det lätt att glömma bort att de stora delar av säsongen 2018, som var deras första säsong i MLS, förlitade sig på den tämligen mediokre costaricanen Marco Ureña som central anfallare. Ureña plockades i expansionsdraften från San Jose Earthquakes och hade haft en ganska hattig karriär. Efter att seniorkarriären inletts i Alajuelense i hemlandet Costa Rica hade han avverkat sejourer i Kuban Krasnodar, Midtjylland och Bröndby innan det bar av till MLS och San Jose inför säsongen 2017. Någon poängmaskin hade han inte varit i någon klubb utan bidrar snarare med löpningar, hårt jobb och att underlätta för lagkamraterna runtomkring sig. Vare sig i San Jose eller Los Angeles FC blev det någon stor succé för Ureña. I San Jose gjorde han fem mål och tre assists på 25 matcher och i Los Angeles FC stannade han på ett mål och fem assists på 18 matcher. Mot slutet av säsongen hade Ureña tappat sin plats i startelvan till förmån för norrmannen Adama Diomandé och efter säsongen fick Ureña lämna LAFC. Han har sedan dess, sin vana trogen, hoppat runt mellan olika klubbar. Efter en vända hemma i Alajuelense bar det i mars 2020 av till Sydkorea för spel i Gwangju FC. Efter utebliven succé där flyttade han i slutet av 2020 söderut till australiska A-League och Central Coast Mariners, där han kom att stanna i två säsonger. På 46 matcher gjorde han acceptabla tolv mål och nio assists i australiska ligan. Nu är Ureña hemma i Costa Rica igen och har skrivit på för Cartaginés. Sannolikt blir det ett par klubbyten till innan Ureñas spelarkarriär är över.

Eric Ayuk, Philadelphia Union

Den kamerunske yttern Eric Ayuk spelade för Philadelphia Union mellan 2015 och 2018, det vill säga då Philadelphia till skillnad från nu var ganska dåliga. Ayuk var bara nyss fyllda 18 år då han kom till Philadelphia och kom senast från ett antal år i Thailand, via ett upplägg som också involverade den inte helt skandalbefriade kamerunska klubben Rainbow FC. Under sin första säsong i MLS gjorde Ayuk 28 matcher varav 14 från start. På dessa stod han för två mål och två assists. Med sin snabbhet och vilja att utmana försvarare var han en liten ljusglimt i ett annars svagt Philadelphia. Detta till trots kom Ayuk att året därpå huvudsakligen spela med Philadelphia Unions farmarlag Bethlehem Steel och säsongen 2017 lånades han ut till Jönköpings Södra, som då låg i Allsvenskan. Sommaren 2018 valde Philadelphia att släppa Ayuk till Osmanlispor, som numera går under namnet Ankaraspor och som på den tiden spelade i Turkiets motsvarighet till Superettan. Där fick Ayuk bra med speltid under sina två första säsonger, men efter att ha halkat ned i hierarkin lämnade han klubben i april 2021 och skrev några månader senare på för egyptiska Pharco FC. Redan i januari 2022 fick han lämna Pharco och sedan dess har han varit klubblös. Jag håller det inte för osannolikt att Ayuk kan dyka upp i Nordamerika igen, i t.ex. kanadensiska ligan eller någon av de professionella USL-ligorna.

Johan Dykhoff@johandykhoff342022-08-02 09:00:00
Author

Fler artiklar om USA