Lagbanner
Svar på läsarnas frågor om New York City FC

Svar på läsarnas frågor om New York City FC

För en tid sedan lät jag folk ställa frågor om bildandet av Manchester Citys och New York Yankees MLS-lag New York City FC. I den här artikeln publiceras svaren.

När det meddelades att New York City FC, med Manchester City och New York Yankees som ägare, skulle bli MLS-lag nummer tjugo så utbröt en mindre känslostorm i diverse mediala sammanhang. Jag uppmanade då folk att ställa frågor om det här projektet och det ramlade till slut in fyra stycken, som jag behandlar i den här texten. Frågorna står med fet stil, mina svar med icke-fet sådan.

Vad tycker du själv om bildandet av New York City FC? Tror du att man kommer att göra någon storvärvning?
 
Själva bildandet av laget, eller dess ägare, tycker jag inte så mycket om. Däremot har jag en del åsikter och funderingar kring att man från MLS-håll under lång tid så tydligt har uttalat sig om att ett andra lag i New York var önskemålet när MLS ska utökas till tjugo lag. Med tanke på New York Red Bulls oförmåga att ta New Yorks fotbollsscen "by its balls" så ställer jag mig frågande till logiken att plocka in ytterligare ett New York-lag. Red Bulls har ytterst sällan ens närapå fullsatt på sina matcher och jag vet inte riktigt vad man hoppas att det här andra New York-laget ska tillföra. Om New York City FC drar lika mycket/lite folk till sina matcher som Red Bulls gör i dagsläget så skulle det vara ett misslyckande, men om tillägget av New York City FC till MLS gör att fotbollsintresset i New York börjar koka lite mer, och det kan byggas upp en bra rivalitet mellan City och Red Bulls, så vore det positivt. Om man tar allting i beräknande så hade jag dock hellre sett Orlando som lag nummer tjugo i MLS. De verkar ha en ruskigt engagerad och ambitiös ägargrupp och staden har i dagsläget bara ett lag i "the major leagues", så ett MLS-lag i Orlando skulle ha en bra chans att få stora delar av staden med sig. New York City FC riskerar att drunkna i bruset från alla andra lag i New York-området. Orlandos MLS-planer gick dock nyligen på en mina när man i Floridas representanthus röstade emot förslaget att hjälpa till med finansieringen av en ny fotbollsarena i centrala Orlando.
 
Angående värvningar till New York City FC så blir det givetvis bara spekulationer i det här läget, men med tanke på de djupa fickor som finns hos ägarna så vore det konstigt om det inte plockas in en och annan tung värvning till laget. Dock är det viktigt att komma ihåg att man i MLS bara får ta in tre riktigt högavlönade spelare (s.k. Designated Players), à la Thierry Henry, Robbie Keane eller David Beckham, så New York City FC kommer inte att kunna köpa in en hel startelva med superstjärnor.
 
Vad vinner klubbarna på det här projektet?
 
Att döma av de investeringar som görs i fotbollen i Nordamerika så verkar det finnas en stor övertygelse om att det är en "bransch" där det går att tjäna pengar. Detta kan till exempel illustreras med hjälp av vad de senaste fem nybyggda arenorna i MLS har kostat:
 
-Rio Tinto Stadium (Real Salt Lake), $110 miljoner
-Red Bull Arena (New York Red Bulls), $200 miljoner
-PPL Park (Philadelphia Union), $120 miljoner
-Sporting Park (Sporting Kansas City), $200 miljoner
-BBVA Compass Stadium (Houston Dynamo), $95 miljoner
 
Manchester City och New York Yankees har de ekonomiska muskler som krävs för att göra liknande investeringar, och målet är givetvis att få avkastning på dessa investeringar. Fotboll är idag, enligt ESPN, den näst populäraste sporten i USA bland 12-24-åringar och den populäraste bland "hispanics". Med tanke på detta bör det vara attraktivt för investerare att ge sig in i MLS i det här läget för att sen i framtiden se sina investeringar bära frukt.
 
En läsare hade sen lite funderingar kring det här med när ett lag, likt New York City FC, skapas från tomma intet och drog en parallell till Western Sydney Wanderers FC i australiensiska A-League.
 
New York City FC blir något av ett trendbrott i MLS, på så sätt att de tre senaste expansionslagen (Montreal Impact, Portland Timbers och Vancouver Whitecaps FC) alla kom från spel i lägre serier i Nordamerika. New York City FC bildas från ingenting och kommer (vad det verkar) att göra sin första match någonsin när de gör debut i MLS. Detta har dock förekommit tidigare i MLS. De två senaste exemplen är Philadelphia Union och Toronto FC. Det vore att ta i att säga att dessa två lag har tagit MLS med storm rent sportsligt, men de har i alla fall rätt bra med supporterstöd. Det behöver således inte vara något problem vad gäller supporterstöd att ett lag har noll historia när de går in i MLS. New York Red Bulls har än så länge i år ett publiksnitt på strax över 17,000 åskådare. New York City FC ska givetvis sikta på minst lika mycket.
 
Om jag inte är helt förvirrad så får - fotbollsjuridiskt - inte ett fotbollslag äga ytterligare lag. Så hur kan det då vara möjligt för Manchester City att komma att äga ett lag i New York? Eller är det så att rapporteringen kring detta projekt inte är helt korrekt?
 
Den fotbollsjuridiska detaljen känner jag faktiskt inte till. När det började ryktas om att det här projektet skulle gå i lås så gick snacket om att det var Manchester Citys ägare, inte själva Manchester City, som skulle gå in som ägare i New York-laget. När det hela bekräftades så lät det dock annorlunda. Detta är ett direkt citat från MLS:s officiella hemsidas uttalande gällande att New York City FC blir lag nummer tjugo, det vill säga ett så officiellt uttalande det bara kan bli:
 
"After three years laying the groundwork for a second team in New York, Major League Soccer Commissioner Don Garber announced on Tuesday that English Premier League powerhouse Manchester City FC and Major League Baseball's legendary New York Yankees have teamed up to bring it to fruition and acquire MLS's 20th expansion club. […] Manchester City will be the majority owner, according to the league's announcement, while the Yankees will play an active role in the ownership group, with Yankees President Randy Levine playing point for the ballclub".
 
Som synes nämns det uttryckligen att det är Manchester City som klubb, och inte Shejk Mansour & Co. som privatpersoner, som går in som ägare. Jag måste erkänna att mina fotbollsjuridiska kunskaper sviker mig här och jag kan inte svara på huruvida en klubb får äga en annan eller inte. Om det ligger till så att det inte är tillåtet så vet jag inte hur Manchester City har kommit runt detta. Kanske har de anlitat någon stjärnadvokat som har sett till att Manchester City äger New York City FC via någon obskyr stiftelse på typ Jersey och därmed går runt reglerna? Som sagt, jag vet tyvärr inte hur det där funkar.

Johan Dykhoff@johandykhoff342013-06-01 17:15:00
Author

Fler artiklar om USA