Lagbanner
Tillbakablick på 2010-talets MLS, del II: Fem bortglömda Designated Players
Shaun Maloney (vit tröja), här från den korta tiden i Chicago Fire.

Tillbakablick på 2010-talets MLS, del II: Fem bortglömda Designated Players

Johan Dykhoff går tillbaka i MLS:s Designated Player-historia och hittar fem namn som man kan ha glömt bort vid det här laget.

Många är de Designated Players som har värvats till MLS under 2010-talet. Som i alla andra ligor i världen är det dock inte alltid som spelare som man lägger mycket pengar på levererar på planen. I den här artikeln porträtterar jag fem stycken till mångt och mycket bortglömda Designated Players från 2010-talet i MLS.

Shaun Maloney, mittfältare, Chicago Fire

Den Celticfostrade skotten Shaun Maloney värvades av Chicago Fire inför säsongen 2015 och var tänkt att bli lagets mittfältskreatör. Han kom senast från Wigan, då hemmahörande i engelska The Championship, men många minns säkert också Maloney från tiden som ung talang i Celtic då han var lagkamrat med bland andra Henrik Larsson, Johan Mjällby och Magnus Hedman. Sejouren i Chicago kom dock bara att bli åtta månader lång för Maloney. Han bad under sommaren om att få återvända till de brittiska öarna på grund av familjeskäl och i augusti såldes han därför till Hull. Maloney hann spela 14 matcher i MLS och på dessa gjorde han tre mål och två assists. Efter säsongen 16/17 gick Maloneys kontrakt med Hull ut och efter det lade han av som spelare. Idag arbetar han som assisterande tränare till Roberto Martínez för Belgiens landslag.

Gilberto, anfallare, Toronto FC och Chicago Fire

Som en del av den storsatsning som Toronto FC gjorde inför säsongen 2014 värvades tre Designated Players. De två mest kända var Michael Bradley och Jermain Defoe. Den tredje var brasseanfallaren Gilberto Oliveira Souza Júnior, mer känd som bara Gilberto. Han kom närmast från en bra säsong i brasilianska högsta ligan med Portuguesa, där han hade gjort 14 mål på 24 matcher. Gilberto fick en trög start på sin tid i MLS och gick mållös från sina nio första matcher. I den tionde matchen, som var en bortamatch mot New York Red Bulls, fick han hoppa in och i 72:a minuten dundrade han in en frispark. Målet föregicks av ett bråk med Designated Player-kollegan Jermain Defoe om vem som skulle ta frisparken. Efter att Gilberto satt frisparken kunde Defoe ses skratta åt situationen. Gilberto stannade på sju mål och fem assists på 27 matcher under 2014 och värt att påpeka är att Toronto sin storsatsning till trots missade slutspel den här säsongen.

Till säsongen 2015 lånades Gilberto ut till Vasco da Gama eftersom Toronto under vintern hade värvat in Sebastian Giovinco och Jozy Altidore och därmed hade mer än maximalt tillåtna tre Designated Players i truppen. Efter tolv mållösa matcher i Vasco återvände Gilberto till MLS under sommaren 2015, men denna gång till Chicago Fire efter att Toronto waivat honom. Efter en bra första tid i klubben stagnerade hans produktion och sommaren 2016 valde man att bryta kontraktet. Sedan dess har Gilberto haft två mindre lyckade sejourer för São Paulo respektive turkiska Yeni Malatyaspor, men numera spelar han för Bahia och där har det gått desto bättre. Den gångna säsongen i brasilianska Serie A gjorde han 14 mål, vilket innebar en delad tredjeplats i skytteligan.

Hamdi Salihi, anfallare, D.C. United

Anfallare som har floppat i D.C. United har det varit gott om genom åren. En av dem är den före detta albanske landslagsmannen Hamdi Salihi. D.C. United värvade Salihi inför säsongen 2012, gissningsvis efter rekommendation från deras dåvarande mittfältare Branko Boškovic som hade spelat med Salihi i Rapid Wien. Salihi värvades in som en tänkt pålitlig målskytt, men säsongen 2013 kom att bli en stor besvikelse för Salihi. Han stod för mycket beskedliga sex mål på 22 matcher, samtidigt som dock D.C. United gjorde en mycket bra säsong och tog sig ända till semifinal. Salihi lämnade D.C. United efter bara en säsong och spelade därefter i Jiangsu Sainty i Kina, israeliska Hapoel Acre och Hapoel Haifa, Skënderbeu i hemlandet och till sist Wiener Neustadt i Österrike. Idag är han assisterande tränare för det albanska landslaget.

David Texeira, anfallare, FC Dallas

Efter succén med Luis Suárez var FC Groningen under några år väldigt pigga på att värva spelare från Uruguay. En av dessa spelare var David Teixeira. Efter att inte ha nått samma framgångar som Suárez blev Teixeira värvad av FC Dallas från Groningen inför MLS-säsongen 2014. Inte heller i Dallas blev Teixeira särskilt lyckosam. På 41 grundseriematcher i MLS blev det tio mål och tre assists. En av få höjdpunkter kom i oktober 2015 då han gjorde två mål i Texasderbyt mot Houston Dynamo när Dallas vann med 4-1. Det första målet var ett jätteskott från distans som gick ribba in, vilket man med fördel kan avnjuta på YouTube. Efter två säsonger i Dallas lämnade Texeira för spel i Turkiet för Sivasspor. Därefter har han även spelat i Vitória Guimarães i Portugal, AEL Limassol på Cypern och sedan sommaren 2018 för Moreirense. Där får han dock väldigt begränsat med speltid och hans kontrakt lär inte förlängas när det går ut i sommar.

Fernando Aristeguieta, anfallare, Philadelphia Union

Venezuelaner har ju varit på modet på senare år i MLS. En av många venezuelaner som har doppat tårna i MLS-pölen är anfallaren Fernando Aristeguieta, som lånades in av Philadelphia Union inför säsongen 2015 från Nantes där han inte hade lyckats speciellt bra. Inte heller i Philadelphia kom Aristeguieta att lyckas något vidare. Han började bra med tre mål på de första fem matcherna, men sen blev det bara två till under resten av säsongen. Philadelphia missade dessutom slutspel med hela tolv poängs marginal. Efter två korta sejourer i franska Red Star respektive portugisiska Nacional vände Aristeguieta hem till Venezuela igen och Caracas FC, där han hade inlett sin professionella karriär. Där hittade han formen igen och blev efter det värvad av América de Cali i Colombia. Där gjorde han imponerande 19 mål på 37 matcher och han spelar numera i mexikanska Morelia.

Johan Dykhoff@johandykhoff342020-01-05 10:00:00
Author

Fler artiklar om USA