Gästkrönika V: USA vs Mexiko – rivalmötet som betyder mer än någonting annat
Joel Åberg har rest runt i Centralamerika och USA för att förstå fotbollens roll i samhället.
Det finns få länder där fotbollen har en sådan viktig roll i samhället som i Mexiko. I än färre länder har det skapats fotbollshistoria och ögonblick i den signifikativa grad som präglat sporten. Ända sedan brittiska gruvarbetare förde med sig sporten över Atlanten under andra halvan av 1800-talet har sporten växt i raketfart och har idag en speciell plats i folks hjärtan. Jag är i Mexiko för att förstå mig på varför fotbollen inte bara handlar om det sportsliga. I Mexiko betyder fotbollen bra mycket mer än så.
Rivalmötet mellan Mexiko och USA är ett av världens mest komplexa. Varje år flyttar stora mängder mexikaner över ”The Tortilla Wall” in till USA i jakten på mer förmånliga förutsättningar och ett bättre liv. Idag sägs det bo drygt 35 miljoner människor i USA med mexikanska rötter, en siffra som ständigt ökar. Slutsatsen om hur mycket bättre standard och förutsättningar USA har än Mexiko dras ständigt. Men oavsett på vilken sida av gränsen man må tänkas bo på finns kärleken för fotbollen och stödet för landslaget kvar. Bara under 2015 spelade det mexikanska landslaget 14 tävlings- och träningsmatcher på amerikansk mark och vid samtliga tillfällen vallfärdade mexikanska migranter för att visa sitt stöd.
Det är den 12e oktober 2015. USA v Mexiko
Mexiko spelar bortamatch mot USA i Pasadena, Kalifornien. Hemmalaget är utnumrerade på läktaren. Dessa två nationer spelar om att vara Nordamerikas representant i Confederations Cup i Ryssland under sommaren 2017. Visst, att vara representant är prestigefyllt i sig. Dessutom var matchen likaså en sista möjlighet att kunna forma ett lag inför det stundande VM-kvalet, men bataljen hade större betydelse än så. För en av nationerna i alla fall.
Jag åker till Yucatanhalvön för att få större förståelse kring fotbollens betydelse för folket. Väl i Mexiko får jag klart för mig att det finns stora sociala och ekonomiska problem. Trots att landet har världens tolfte största ekonomi är fattigdom ett utbrett problem. Enligt internationella kriterier klassas nästan hälften av befolkningen som fattiga. Hur går det ihop? Jo, enorma sociala och ekonomiska klyftor präglar landet. På grund av de ekonomiska problem landet har, samtidigt som befolkningen växer finns det ett stort underskott på jobb och utbildningsplatser. ”Denna ekonomiska situation och den korruption som präglar institutioner runt om i landet gör mig och resten av befolkningen förtvivlad”, berättar Rafael Sosa, en man jag träffar under resans gång.
Det är här fotbollen kommer in i bilden. I Mexiko älskar man sin fotboll, inte bara på grund av ”det vackra spelet”, ett uttryck den engelska fotbollskommentatorn Stuart Hall sägs vara grundaren till, utan också av andra anledningar. ”Det är en viktig del av kulturen och livsstilen”, tillägger Sosa. Folk jag pratar med menar att fotbollen blir en ”ursäkt” att samla vänner och familj, men jag ser att fotbollen likaså blir en sorts försvarsmekanism. ”Folket använder fotbollen för att glömma och slippa tänka på de problem som annars präglar deras vardag”, berättar han. Oavsett vem jag talar med är åsikterna samstämmiga: fotbollen i Mexiko är ett medel som befolkningen använder sig av för att ena landet i kampen mot de problem som annars splittrar och plågar. ”När ’El Tricolor’ spelar fotboll enas landet och fokuserar på kärleken vi har till fotbollen, landslaget, och till sina medmänniskor istället för samhällets sociala problem”, säger Sosa.
Jag reser över gränsen till USA och pratar med mexikanska invandrare på den amerikanska västkusten, där koncentrationen är särskilt hög. Jag träffar en tjugoårig mexikansk invandrare vid namn Fabian Munoz i Portland. Han bekräftar det faktum att fotbollen enar Mexikos befolkning och gör att folk kan fokusera på annat än de problem som annars präglar landet. Det verkar som de misstankar jag åkte ifrån Mexiko med överensstämde med verkligheten.
Jag och Fabian Munoz kommer ganska direkt in på rivalmötet mellan USA och Mexiko som utspelade sig den 12e oktober 2015.
För även om fotbollen likaså används som ett medel för de mexikaner som flyttat över gränsen skiljer sig relationen till fotbollen mellan mexikaner i Mexiko och USA. Ett par månader innan dryga 93 000 människor tog sig till Rose Bowl i Pasadena för att se CONCACAF Cup Play Off-matchen hade den potentiella presidentkandidaten Donald Trump ett flertal gånger förolämpat mexikaner med spydiga och generaliserande kommentarer. ”When Mexico sends its people, they are not sending their best…They are sending people with a lot of problems…They are bringing crime. They are rapists”.
Den samstämmiga åsikten bland mexikanska migranter i USA kring Trumps kommentarer är att dessa har stor påverkan. ”Trumps kommentarer kändes ända in i hjärtat. Att det dessutom går som tåget i opinionsmätningar för Donald Trump skapar en känsla av legitimitet”, berättar Munoz. Han tillägger att ”fotbollen blir ett medel, ett sätt att visa att Mexiko och dess befolkning är så mycket bättre än vad folk tror om Mexiko, bättre än vad Donald Trump hävdar.”
Detta rivalmöte som behandlar mycket mer än det sportsliga går att förstå än mer djupgående i Pablo Miralles dokumentär ”Gringos at the Gate”. Rivalmötet är enligt Miralles ”mer dynamisk och betydelsefull för en så stor grupp människor än någon annan match i världen”. Det är särskilt en del av denna dokumentär som fastnar. Miralles intervjuar en mexikan och ställer frågan om hur det känns att USA håller på att gå om Mexiko som fotbollsnation. Den intervjuade reagerar först argt men snart nedstämd. ”Om USA går om Mexiko som fotbollsnation, vad är vi då bättre än er i då?”, svarar han. Denna kommentar sammanfattar mycket och ger en samlad bild kring vad många mexikaner idag känner kring denna rivalitet. Särskilt aktuell blir frågan i ljuset av Donald Trumps framgångar.
Matchen den 12e oktober 2015 var inte bara ur ett sportsligt perspektiv en möjlighet, utan främst ur ett större perspektiv. Mexiko vann med 3-2 på ett fullsatt Rose Bowl i Pasadena, Kalifornien. Mexiko tog sin första vinst mot USA sedan 2011, men när domare Joel Aguilar blåste av matchen var det sportsliga sekundärt. Efter att ha avgjort matchen med två minuter kvar av förlängningen må förbundskapten Miguel Herreras mannar kvalificerat sig för Confederations Cup i Ryssland 2017, men de hade framförallt enat ett land och gett Rafael Sosa, Fabian Munoz och andra mexikaner möjlighet att visa att Mexiko och dess folk är rena motsatsen till vad Donald Trump hävdar, oavsett på vilken sida gränsen man kan tänkas bo.