Lagbanner
What ever happened to...
Deshorn Brown, här från hans rookiesäsong i Colorado Rapids.

What ever happened to...

Johan Dykhoff listar sju gamla MLS-spelare och går igenom vad de har haft för sig sedan de lämnade MLS.

Borek Dockal, Philadelphia Union

Den tjeckiske mittfältaren Borek Dockal var inlånad till Philadlephia Union under säsongen 2018 från kinesiska Henan Jianye. Dockal togs in som en offensiv spets på mittfältet och levererade verkligen under sin enda säsong i MLS, detta i ett Philadelphia Union som på den tiden inte var speciellt bra. Dockal gjorde på sina 31 grundseriematcher 18 assists, vilket var bäst i ligan den säsongen. Philadelphia gick med nöd och näppe till slutspel men åkte där direkt ut mot New York City FC. Trots sin framgång köptes inte Dockal loss av Philadelphia Union, utan istället kom han att återvända hem till Tjeckien för spel i Sparta Prag och där är han kvar än idag.

André Horta, Los Angeles FC

I mars 2018 spände det dåvarande expansionslaget Los Angeles FC musklerna genom att värva den talangfulle mittfältaren André Horta från Benfica. Horta var bara 21 år gammal vid tidpunkten för övergången och hade spelat i alla portugisiska U-landslag från U16 till U21. Han hade den gångna säsongen varit utlånad till Braga men tillhörde som sagt Benfica. Enligt uppgift kostade han $6,5 miljoner för LAFC att köpa loss. Det kom dock inte att bli någon succé i MLS för Horta. Hans debut kom i ett derby mot LA Galaxy. Han byttes in med knappt en kvart kvar av matchen och i slutminuterna slog han en helt misslyckad hemåtpassning som gav Ola Kamara ett friläge som han gjorde mål på. Det målet innebar 2-2, vilket också blev slutresultatet. Efter bara ett år i MLS, under vilket han spelade 15 matcher, såldes Horta till Braga där han alltjämt är kvar. Enligt uppgift såldes Horta för inte ens hälften av vad han köptes för av LAFC, men de har å andra sidan rätt till 50 % av en eventuell kommande övergångssumma.

Aleksandar Katai, Chicago Fire och LA Galaxy

Den serbiske yttern Aleksandar Katai gjorde bra ifrån sig i Chicago Fire säsongerna 2018 och 2019, men fick sedan lämna då det gjordes en stor utrensning i truppen när Raphaël Wicky tog över som tränare. Flytten gick då till LA Galaxy, där Katai bara hann spela två matcher innan han hamnade i en mycket besvärlig privat situation. Under protesterna och kravallerna som följde efter mordet på George Floyd i Minneapolis lade Aleksandar Katais fru Tea upp ett par inlägg på Instagram som var hatiska mot demonstranterna, vilket fick till följd att Aleksandar till att börja med fick gå ut offentligt och be om ursäkt för sin frus beteende och några dagar senare valde Galaxy och Katai att bryta kontraktet. Katai återvände då hem till Serbien och Röda Stjärnan, där han hade spelat tidigare i karriären. Där har Aleksandar verkligen levererat än så länge och står i skrivande stund på 13 mål och sju assists på 21 ligamatcher.

Ager Aketxe, Toronto FC

Några månader efter finalsegern 2017, som satte punkt för den kanske bästa säsongen någonsin av ett MLS-lag, meddelade Toronto FC att de hade värvat den 24-årige spanske mittfältaren Ager Aketxe från Athletic Club. Jag och säkert många andra tänkte att Aketxes CV talade för att han skulle komma att förstärka vad som redan var ett oerhört bra lag, men så blev det inte. Aketxe hade stora förväntningar på sig och med sin årslön på en bit över $1 miljon var han en av lagets bäst betalda spelare, men efter bara ett halvår och elva matcher i MLS lånades Aketxe ut till Cádiz i spanska andradivisionen. Aketxe hade representerat Cádiz på lån en gång tidigare i karriären och kom därmed till en miljö som han kände till. I slutet av 2018 kom Toronto och Aketxe överens om att bryta kontraktet och han skrev då på ett kontrakt med Cádiz för resten av säsongen. Efter det gjorde han en säsong med Deportivo La Coruña och numera spelar han för Almería. På den långa listan över floppvärvningar i Toronto FC:s historia placerar sig Aketxe väldigt högt upp.

Nery Castillo, Chicago Fire

Misslyckade Designated Players-värvningar har det varit gott om i MLS-historien och Chicago Fire är inte oskyldiga i det sammanhanget. Den mexikanske yttern Nery Castillo lånades in av Chicago under sommaren 2010 och på den här tiden var det fortfarande ganska ovanligt att MLS-lag värvade spelare på den här nivån när de var mitt i sin prime. Den då 26-årige Castillo hade dock hamnat långt ned i frysboxen i Shakhtar Donetsk vilket möjliggjorde det här lånet för Chicagos del. Tiden i Chicago blev tyvärr kort och oframgångsrik för Castillo. Efter noll poäng på åtta matcher återvände Castillo till Shakhtar, där studsade vidare på lån till Aris i grekiska ligan. Castillo hade tidigare i karriären gjort flera säsonger i Olympiacos och var således bekant med den grekiska fotbollen. Det blev totalt ett och ett halvt år i Aris och därefter följde sejourer i Pachuca, León och Rayo Vallecano. Kontraktet med Rayo Vallecano blev hans sista i karriären, som tog slut vid bara 30 års ålder.

Tomas Hilliard-Arce, LA Galaxy

Stanford University är inte bara ett av världens mest prestigefyllda universitet ur akademisk synvinkel. De har också haft ett av USA:s bästa collegefotbollslag på senare år. En av nyckelspelarna när Stanford vann det nationella NCAA-mästerskapet 2015, 2016 och 2017 var mittbacken Tomas Hilliard-Arce. Hilliard-Arce fick två gånger om priset som conferencens bästa defensiva spelare och både 2016 och 2017 kom han med i First-Team All-America i NCAA Division I. Med detta fina CV från collegekarriären i åtanke får man säga att den professionella karriären blev en besvikelse. Tomas Hilliard-Arce valdes som nummer två i MLS SuperDraft 2018 men på två säsonger i LA Galaxy blev det bara fem matcher i MLS. Han fick inte förnyat kontrakt efter säsongen 2019, varpå han skrev på för Sacramento Republic i USL Championship. Efter en säsong i Sacramento valde Hilliard-Arce att avsluta fotbollskarriären, bara 25 år gammal, och istället satsa på en civil karriär. Enligt en tidigare lagkamrat till Hilliard-Arce som jag har pratat med bidrog skadeproblem till beslutet att lägga skorna på hyllan. Idag arbetar han, enligt LinkedIn, som Business Operations Associate på ett slags mäklar- och rådgivningsföretag inom IT-branschen vid namn Accelerance.

Deshorn Brown, Colorado Rapids och D.C. United

Den jamaicanske anfallaren Deshorn Brown har fått se många länder och platser under sin nio år långa professionella fotbollskarriär. Han draftades i 2013 års MLS SuperDraft som nummer sex totalt av Colorado Rapids och kom tvåa bakom lagkamraten Dillon Powers i omröstningen till det årets "Rookie of the Year"-utmärkelse. Det blev ytterligare en klart godkänd säsong i Colorado för Deshorn Brown innan det bar av till Vålerenga i norska ligan, där han spenderade en och en halv säsong. Därefter har det blivit så många klubbyten för Brown att man blir vimmelkantig av att läsa hans CV. Först blev det drygt ett halvår i Kina, vilket följdes av ett par månader i Tampa Bay Rowdies i USL och sen ett halvår i D.C. United. Det mediokra halvåret i D.C. United följdes av ett halvår i Lorca, ett bottenlag i spanska andraligan. Därefter vände han tillbaka till USA igen, denna gång för spel i Oklahoma City Energy i USL Championship. Efter ett starkt 2019, då han stod för 15 mål på 30 ligamatcher, var det dags att ge sig ut i världen igen. Denna gång gick resan till Bengaluru FC i Indian Super League. Deshorn Brown är kvar i Indien fortfarande men spelar numera för NorthEast United, vilket är en klubb från delstaten Assam nära gränsen till Bhutan.

Johan Dykhoff@johandykhoff342021-05-15 09:00:00
Author

Fler artiklar om USA