Några ord om de sista rundorna av MLS SuperDraft 2014

Igår hölls de sista rundorna av 2014 års MLS SuperDraft och vi tar här och sammanfattar dessa i all korthet.

Igår avslutades årets MLS SuperDraft, i och med att de två sista rundorna hölls. De två inledande rundorna hölls förra veckan. I all korthet tänkte jag här summera dessa två avslutande rundor genom att skriva några ord om de val som jag tycker sticker ut. För den icke insatte kan det vara värt att påpeka att det är en sak att bli draftad och en helt annan att faktiskt få kontrakt med ett lag. Att bli draftad innebär att ett lag "snor åt sig" ens rättigheterna i MLS, men sen måste man visa upp sig och bevisa att man är värd ett kontrakt också. Ifall så inte blir fallet får man spela i en annan liga om man känner för det (i Nordamerika eller utomlands), men det MLS-lag som har draftat en behåller ens rättigheter. Två år vill jag minnas att rättigheterna stannar hos det lag som har plockat en i en SuperDraft.

Vi inleder med Chivas USA, som fortsätter att förbluffa och nu plötsligt tycks ha släppt ambitionerna att bara satsa på spelare med mexikanskt påbrå, en strategi som presenterades för bara ett år sen. Med deras enda val i de första två rundorna plockade de den fullständigt omexikanske mittfältaren Thomas McNamara från Clemson University, och nu fortsatte de med att plocka in ytterligare två icke-mexikaner. Till att börja med tog de i tredjerundan 2013 års MVP-pristagare i USL PDL, i form av mittfältaren/anfallaren Kris Tyrpak från Houston Baptist University, och därefter valde de i fjärderundan backen Michael Nwiloh från Georgia State University. Dessa tre nämnda draftval i kombination med ett par värvningar av icke-mexikaner under vintern får mig att känna att Chivas USA nu, på gott och ont, är tillbaka i den gråa identitetslösa sörja som de befann sig i fram till förra säsongen.

Sporting Kansas City valde en spelare som jag hoppas får kontrakt enbart på grund av sina fysiska egenskaper. Det handlar om den tyske backen Peter Schmetz, som är hela 198 centimeter lång. Så långa spelare tycker jag ser roliga ut på planen och det räcker för att jag ska hålla tummarna för Schmetz.

Montreal plockade anfallaren Pete Caringi, som 2013 spelade för ett USL PDL-lag vid namn Baltimore Bohemians och då utsågs till ligans bästa U21-spelare och kom med i PDL:s "Årets lag". Han var ligans poängfarligaste spelare med sexton mål och fem assists på tolv matcher.

New England plockade även de en anfallare, i form av fransmannen Pierre Omanga. Omanga spelade under 2013 collegefotboll för Southern New Hampshire University och blev utsedd till ”Årets spelare” i NCAA Division II. Han gjorde 21 mål och tre assists på 24 matcher.

En av få icke-collegespelare att draftas togs av Seattle som nummer 55 totalt. Det handlar om den surinamesiske anfallaren Stefano Rijssel, som senast kommer från spel för W Connection på Trinidad & Tobago. Han har gjort åtta mål på tjugo A-landskamper för Surinam.

Nu är vi inne i fjärde rundan och San Jose plockade då backen Devante Dubose från Virginia Tech. Dubose spelade mittback den gångna collegesäsongen, men beskrivs märkligt nog som "the fastest player in college soccer". Man ska då veta att det ofta kommer fram collegespelare med helt sjuka fysiska kvalitéer, så att vara snabbast i collegefotbollen säger verkligen inte lite.

Vi avslutar med ett val som gjordes av Portland Timbers, och det handlar om en mittfältare från Indiana University med gangsternamnet Nikita Kotlov. 22-årige Kotlov beskrivs som en "natural athlete with good pace, and if you're not careful he can take 25-30 yards off of you on the dribble".

Johan Dykhoff@johandykhoff342014-01-22 19:49:59
Author

Fler artiklar om USA