Qatar 0-2 Ecuador - Ecuador besegrade värdlandet i premiären
Glädjescener i det ecuadorianska lägret när Enner Valencia gjorde mål.

Ecuador besegrade Qatar sedan Enner Valencia gjort matchens båda mål.

Värdlandet Qatar sparkade igång mästerskapet genom att premiärspela mot Ecuador! Ett Ecuador som imponerat i VM-kvalet. Ett Qatar som är ett av mästerskapets svagaste lag. Åtminstone på papperet. Till skillnad ifrån Ecuadors trupp som bland annat innehåller spelare som till vardags spelar i Europa, består Qatars trupp endast av inhemska spelare. Detta kom att bli tydligt. Även om Qatar hade fördelen av att spela på hemmaplan, höll åtminstone undertecknad Ecuador som förhandsfavoriter inför det här mötet.

Matchen
Ecuador var nära på att ta ledningen redan i de inledande minuterna. Domaren dömde bort Enner Valencias mål för offside. Det mesta i första halvlek handlade om Ecuador. Ecuador styrde spelet med en järnhand från början till slut. Qatar backade hem med hela laget och agerade passivt. Ecuador var både tekniskt och fysiskt på en högre nivå. Detta trots att de ecuadorianska spelarna inte såg ut att ge allt vad de hade. Ecuador varierade främst anfallen mellan att skicka in inlägg på Enner Valencia och Michael Estrada med instick. Valencia och Estrada som båda har bra fysik och tuffa för de qatariska spelarna att tampas mot i luftrummet. Det var med en boll passning på djupet, mellan två hemmaförsvarare, som kom att leda till Ecuadors ledningsmål. Enner Valencia fick tag på bollen på djupep och försökte runda målvakten. Valencia tog med sig bollen i sidled vid första bollkontakten då han revs ner av målvakten. Domaren dömde straff. Enner tog själv hand om straffen. Han gick samlad fram till straffpunkten och placerade in 0-1. Qatar hade svårt att skapa både målchanser och några längre spelsekvenser på Ecuadors planhalva. Ecuadors stora anfallsstjärna, som förväntas visa vägen för Ecuador, fick ta emot 2-3 smällar där han grimaserade illa. En kvart efter ledningsmålet slog lagkaptenen till igen. Med en välplacerad nick satte han 0-2 på Preciados inlägg. En rättvis ledning för Ecuador när domaren blåste av första halvlek.

Qatar inledde andra halvlek mer balanserat i positionerna jämfört med första halvlek. De backade inte hem med hela laget. Inställningen, aggressiviteten och glöden var en helt annan. De hade helt plötligt börjat visa upp ett presspel som inte hade synts till tidigare. Det bjöds nu på ett böljande spel. Intensiteten var bättre. Ecuadors höll ett lugnt bolltempo. Qatarerna var fortsatt pigga i presspelet efter inledningen på halvleken. Det var nu en match mellan två lag med ambitionen att spela ett eget spel. Matchens första byte kom i den 68:e minuten. Romario Ibarra som haft en fantastisk höst i mexikanska Pachuca byttes ut. In kom  den blott 20-åriga Jeremy Sarmiento. Båda lagen hade svårt att skapa målchanser i första halvan av halvleken. Enner Valencia gick småhaltandes av planen när det återstod en kvart av matchen. José Cifuentes kom in istället för honom. Mohammed Muntari hade ett skott strax över ribban efter en långboll på djupet från egen planhalva med fem minuter kvar. Närmare än så kom inte Qatar en reducering.

Qatar (5-3-2): Saad Al-Sheeb; Homam Ahmed, Abdelkarim Hassan, Boualem Khoukhi, Bassam Al-Rawi, Pedro Miguel; Abdulaziz Hatem, Karim Boudiaf, Hassan Al-Haydos (71' Mohammed Waad); Akram Afif, Almoez Ali (72' Mohammed Muntari).

Ecuador (4-4-2): Hernan Galindez; Pervis Estupiñan, Piero Hincapie, Felix Torres, Angelo Ayrton; Romario Ibarra (68' Jeremy Sarmiento), Moises Caicedo (90' Alan Franco), Jhegson Mendez, Gonzalo Plata; Michael Estrada (90' Kevin Rodriguez), Enner Valencia (77' José Cifuentes).