Redaktören funderar: Några rader om Bobby Rhines bortgång

Den f.d. Dallasspelaren Bobby Rhines plötsliga bortgång är framförallt en tragedi för hans familj och vänner, men det är också en stor förlust för FC Dallas och amerikansk fotboll.

Det dödsfall bland idrottsmän som har fått mest medieutrymme här i Sverige idag har såklart varit Stefan Liv, som ju omkom i flygkraschen i Ryssland. Jag tänkte dock ägna några minuter åt den f.d. Dallasspelaren Bobby Rhine, som ju plötsligt gick bort i en hjärtattack i måndags under en familjesemester i Florida.
 
Förutom att det såklart är en jättetragedi för Bobby Rhines familj (fru och två små barn) är det också en stor tragedi för FC Dallas och amerikansk fotboll. Som jag nämnde i texten om Rhine tidigare idag så spelade han hela sin MLS-karriär i Dallas. Han draftades inför säsongen 1999 och lade av efter 2008. Totalt blev det 212 matcher, 23 mål och 34 assists för Rhine i Dallas. Han inledde sin professionella karriär som anfallare, vilket också var hans position när han spelade för University of Connecticut ("UConn"), men gled längre bak i planen med åren och avslutade som back.
 
I och med att Rhine lade av efter säsongen 2008 och jag började följa MLS året därpå fick jag aldrig se Rhine spela. Jag har dock läst mig till att han var en spelare som främst levde på sin enorma vilja, ettrighet och inställning. Den gamle Dallasmålvakten Darío Sala, lagkamrat med Rhine under flera år, skrev på sin Twittersida att "Bobby Rhine never played a game in which he didn't give 110 percent. I will miss him. My family keeps Bevan, Jake and Miller in our prayers." Jag har däremot vid många tillfällen sett matcher med Dallas där Rhine varit kommentator, han tog nämligen klivet rakt upp i kommentatorsbåset när spelarkarriären var slut. Dallas är ett av de lag jag sett allra flest gånger under mina år som MLS-anhängare, så Rhines ansikte och röst har jag blivit väl bekant med. Han var helt klart en kompetent kommentator som tycktes brinna för sitt jobb och för fotbollen som sport.
 
Det intryck jag fick av Rhine när jag såg matcher med Dallas och såg honom i andra mediala sammanhang var att han var så mycket helylleamerikan det bara går att bli. Han föddes strax utanför St. Louis, Missouri, mitt i vad som brukar kallas ”the Midwest”. Han gick som sagt på University of Connecticut, ett klassiskt amerikanskt universitet (130 år gammalt i år) som framförallt brukar vara framstående i basket. Han gjorde också mycket "community work", vilket ju nästan hör till när man är amerikan och professionell idrottare. Att han sen dessutom spelade tio säsonger för samma lag och utmärkte sig som en riktig "blue collar guy" och därmed blev mycket omtyckt bland fansen gör att jag knappt kan tänka mig en bättre person som medial ambassadör för ett lag som FC Dallas. Alla som följer MLS vet att Dallas inte direkt har de bästa publiksiffrorna i ligan, och kan man sin amerikanska idrott så vet man också att det i Texas framförallt är "football”"som gäller i sportväg. Om man tillåts vara riktigt jäkla fördomsfull för en stund så tror jag verkligen att det i den historiskt sett mycket konservativa regionen Dallas-Fort Worth uppskattas att deras fotbollslags mediala ansikte utåt är en hårt arbetande Midwest-amerikan med UConn-bakgrund och fru och två barn, snarare än en Christian Wilhelmsson- eller Cristiano Ronaldo-figur med diamantörhängen, konstiga armband och allt vad det kan vara.
 
Att kalla Rhine för FC Dallas mediala ansikte utåt är verkligen ingen överdrift. Förutom att kommentera merparten av Dallas hemmamatcher hade han även en podcast, vid namn "Total Soccer with Bobby Rhine", och han ringdes ofta upp som Dallasexpert i andra podcasts. Det i kombination med hans många säsonger i laget gjorde honom verkligen till en ”Mr Dallas”, så det är ett stort tomrum som nu plötsligt och så oerhört tragiskt har uppkommit. Men självfallet finns det största tomrummet nu hemma hos familjen Rhine.

Johan Dykhoff@johandykhoff342011-09-07 23:32:00
Author

Fler artiklar om USA