Så går det för svenskarna i MLS
Adam Lundkvist i Houston Dynamo (till höger) här i duell med Cristian Espinoza i San Jose Earthquakes.

Så går det för svenskarna i MLS

Johan Dykhoff går igenom hur det går för de fem svenska spelarna i MLS.

Vi har kommit lite drygt halvvägs igenom MLS-grundserien 2022 och det är därför ett utmärkt läge att gå igenom hur det går för de fem svenska spelarna i MLS. Nu åker vi!

Anton Tinnerholm, New York City FC

Anton Tinnerholm är inne på sin femte säsong med New York City FC och var ifjol med och bärgade ligatiteln för sitt lag. Ligatiteln blev plåster på såren för Tinnerholm efter en för egen del tråkig avslutning på säsongen. I början av oktober i en hemmamatch mot Nashville SC föll Tinnerholm plötsligt och utan att ha fått en smäll av någon motspelare till marken och tog sig för höger vrist. Folk som har följt fotboll ett tag vet att det brukar se ut så när en spelare sliter av hälsenan och det var dessvärre exakt vad Tinnerholm hade råkat ut för. Tinnerholm hade då en lång tids rehabilitering framför sig, men nu är den avklarad och Tinnerholm har gjort comeback efter hälseneskadan. I slutet av juni spelade han 45 minuter borta mot Philadelphia och helgen därefter spelade han 67 minuter hemma mot Atlanta. Dessvärre dras nu Tinnerholm återigen med den skada, denna gång dock inte närmare specificerad än att det handlar om en underkroppsskada. När Tinnerholm är skadefri är han given i New York Citys startelva och en av ligans bästa ytterbackar.

New York City FC ligger i skrivande stund på andra plats i Eastern Conference, en poäng bakom ettan Philadelphia Union men med en match mindre spelad.

Adam Lundkvist, Houston Dynamo

Adam Lundkvist är, likt Anton Tinnerholm, inne på sin femte säsong i MLS. Lundkvist värvades från Elfsborg i april 2018 och är en av de mest långvariga spelarna i Houston idag. Lundkvist har varit given som vänsterback i Houston sedan DaMarcus Beasley lade av efter säsongen 2019. Den här säsongen har han till och med fått rycka in och vara lagkapten vid några tillfällen när den ordinarie lagkaptenen Tim Parker har varit borta. Lundkvist har gjort fem assists på 19 matcher i år, vilket gör detta till hans poängmässigt bästa säsong så här långt i MLS. Förhoppningsvis för Lundkvists skull kan också Houston i år kvalificera för slutspel för första gången under hans tid i klubben.

Houston Dynamo ligger i skrivande stund på elfte plats i Western Conference med fem poäng upp till den sista slutspelsplatsen. Formen är allt annat än bra med fem förluster på de senaste sju matcherna.

Robin Jansson, Orlando City SC

Robin Jansson flyttade till Orlando efter AIK:s guldsäsong 2018. De av er med gott minne minns att det var just Robin Jansson som nickade in segermålet borta mot Kalmar när AIK säkrade guldet. Robin Jansson har varit ordinarie sedan dag ett i Orlando och har sedan säsongen 2020 bildat ett mycket bra mittbackspar tillsammans med brassen Antônio Carlos. Jansson har skrivit in sig i Orlando Citys historieböcker genom att, i början av den här säsongen, överta förstaplatsen vad gäller antal spelade minuter i klubbens historia. Mindre bra är att han den här säsongen har dragit på sig extremt mycket kort. Med nio gula kort och ett rött på 17 spelade matcher är han bland de absolut värsta i MLS i det avseendet.

Orlando City ligger i skrivande stund på femte plats i Eastern Conference, med tre poäng fler än Columbus Crew som ligger på platsen nedanför slutspelsstrecket. Orlando har dock en match mer spelad än Columbus, vilket även Cincinnati och Charlotte som ligger på platserna däremellan har.

Christopher McVey, Inter Miami

Christopher McVey värvades inför årets säsong till Inter Miami från Elfsborg och har tagit en ordinarie plats i Miamis backlinje, till att börja med som mittback men på senare tid ofta som vänsterback. Faktum är att McVey har spelat varenda minut i ligan för Miami i år. Han har stått för en assist och den kom i hemmamatchen mot Portland som Miami vann med 2-1. McVey hade inte överdrivet många spelade matcher i Allsvenskan på sitt CV när han värvades av Miami i vintras, men uppenbarligen såg den sportsliga ledningen något i McVey och det faktum att han också har amerikanskt medborgarskap och därmed inte räknas som en utlänning i MLS bidrog säkert att Miami valde att satsa på honom. Den som hänger med i MLS vet att Miami inför i år rensade ut nästan hela truppen och att klubben har sanktioner från MLS hängande över sig till och med nästa säsong, detta med anledning av oegentligheter kopplade till värvningen av Blaise Matuidi som uppdagades inför förra årets säsong. McVey har därmed varit i Inter Miami under en ganska rörig tid.

Inter Miami ligger i skrivande stund på elfte plats i Eastern Conference med fyra poäng upp till Charlotte FC, som ligger på den sista slutspelsplatsen i Eastern Conference. Miami har en match mindre spelad än Charlotte, vilket även Columbus, New England och Atlanta som ligger på platserna däremellan har.

Oskar Ågren, San Jose Earthquakes

Den minst kände svenske spelaren i MLS för tillfället får sägas vara mittbacken Oskar Ågren i San Jose Earthquakes. Oskar Ågren är en 23-årig Malmökille som är son till den förre Malmö FF-spelaren och -sportchefen Per Ågren. Oskar Ågren spelade tidigare för LB07 och 2019 bar det av till USA för studier och collegefotbollsspel på Clemson University i Clemson, South Carolina. Där blev det tre framgångsrika säsonger för Ågren och efter hans sista säsong var han till och med en av tre nominerade till utmärkelsen "MAC Hermann Trophy", vilket kan likställas med "Årets spelare" i collegefotboll. Utmärkelsen gick dock till en annan spelare. Inför årets MLS-säsong valdes Ågren som nummer 13 totalt i MLS SuperDraft av San Jose Earthquakes. San Jose hade tradat till sig det draftvalet för att kunna plocka Ågren. I mitten av februari meddelades att han hade kontrakterats och blivit en San Jose Earthquakes-spelare. Så här långt har det blivit en hel del matcher på bänken för Ågren men bara speltid i en. Det var i hemmamatchen mot Kansas i slutet av maj som Ågren fick chansen. Ågren spelade 90 miuter och matchen slutade 1-1.

San Jose ligger i skrivande stund på tolfte plats i Western Conference med fem poäng upp tll LA Galaxy, som ligger på den sista slutspelsplatsen i Western Conference.

Johan Dykhoff@johandykhoff342022-07-16 09:00:00
Author

Fler artiklar om USA