USA:s försvarsmissar ger Tyskland lite arbetsro
En jämn och mållös första halvlek ledde till att det tyska laget buades ut när de gick ut till pausvila. Men när andra halvlek inleddes med ett ledningsmål växte tyskarnas självförtroende, man tog fler avslut och raskt ramlade 2, 3 och 4-0 in efter en del ganska enkla amerikanska försvarsmissar, innan USA fick ett märkligt tröstmål.
Det var VM-stämning på Dortmunds Westphalenstadium med bra liv på läktarna. 65000 åskådare fick se en stark start av tyskarna med Asamoah som skapade oreda i USA:s försvar och med avslut av Podolski och Ballack, men efter hand tog USA över spelet i första halvlek. När Kahn tvingas till sitt första ingripande i 10:e minuten hade Kasey Keller redan känt på bollen ett tiotal gånger.
Tyskland tar tid på sig att bygga upp sina anfall, man passar runt, och oftast leder det ingenvart annat än till undermåliga inlägg. USA spelar mer direkt i djupet, framförallt via Bobby Convey, Eddie Johnson och Pablo Mastroeni. Cory Gibbs jobbar allt bättre mot Asamoah, som försvann helt under andra halvan av första halvlek.
Ljudliga tyska burop hörs när lagen går ut för halvtidsvila.
Till andra halvlek har Schweinsteiger bytt av Lukas Podolski och i första minuten slår Schweinsteiger en frispark från vänster in mellan försvar och målvakt. Klose är där och stör men nuddar inte bollen som studsar framför och förbi Keller som väntade sig en riktningsförändring någonstans i folksamlingen framför mål. 1-0 till hemmalaget.
Målet gav tyskarna mod, man tar fler avslut och spelar inte lika mycket i sidled.
Conrad vinner en frispark cirka 20 meter rakt framför mål, som Bobby Convey tar hand om, hyfsad fart och riktning men Kahn plockar enkelt ner bollen.
USA hamnar under press och slår mest ifrån sig. Dock har man ett jätteläge att kvittera i minut 66 då Eddie Johnson får till en hård låg nick, men Oliver Kahn gör en superräddning.
I 73:e minuten tvekar USA:s mittförsvarare, Klose vinner bollen i luften, Neuville tvekar inte ett ögonblick utan klipper till och bollen skruvas snyggt in i Kellers högra kryss, 2-0.
Ett par minuter senare studsar bollen åt fel håll på en amerikansk försvarare, Klose springer sig fri till höger, och sätter bollen snyggt innanför närmsta stolpen till 3-0. I 79:e minuten får Ballack stå helt ostörd mitt i amerikanskt straffområde, och pricknickar in 4-0 utom räckhåll för Keller.
Det var tydligt hur tyskarnas självförtroende växte som en statsskuld i takt med att målen ramlade in, och Klinsmann såg påtagligt lättad ut på bänken.
I 84:e minuten skjuter Ballack ett skott som ändrar riktning på försvarare, och Keller får sträcka ut ordentligt för att lyckas slå bort bollen med ena handen.
I 85:e minuten putsas siffrorna. Cherundolo slår en lång boll från egen planhalva in mot Tysklands straffområde, Kahn och Eddie Johnson jagar från varsitt håll men springer ihop, och båda blir liggande medan bollen studsar i mål.
Lättnaden i Klinsmanns ansikte efter slutsignalen går inte att ta miste på. Att den här matchen var viktigare för honom är vad den var för USA och Bruce Arena var tydligt. Den här vinsten borde åtminstone räcka för lite arbetsro. USA måste framförallt reda upp sitt försvarsspel. I första halvlek såg det bra ut, men kanske berodde det mer på att tyskarna inte vågade ta avslut än något annat. Arena måste få till kommunikationen i backlinjen och göra någon till chef där bak. Framåt var det främst Convey och Eddie Johnson som gladde. Mastroeni gjorde en bra första halvlek men verkade tröttna och byttes ut i andra. Varken Brian Ching eller Taylor Twellman som kom in istället för honom i andra halvlek stärkte sina chanser att få komma med till VM.