Spelarprofil: Paulo Díaz
Paulo "El Bombero" Díaz är en intressant spelare som har lockat till sig blickarna från diverse storklubbar i Europa.

Spelarprofil: Paulo Díaz

Paulo Díaz, så är namnet på vad som kan vara det chilenska landslaget nästa stora stjärna. ”Bombero” som han kallas kan spela vartsomhelst i försvaret men spelar främst som högerback och mittback och spelar i dagsläget för San Lorenzo i Argentina. Han har imponerat stort i klubblaget samt i hans relativt få landslagsframträdanden, så pass mycket att det just nu ryktas om en eventuell övergång till den spanska storklubben Atletico Madrid. Men vad vet vi egentligen om Paulo Díaz? Nedan följer en kortare introduktion till spelaren som vi hoppas ska växa till en stabil grundpelare i La Roja i många år framöver.

Paulo Díaz föddes 25 augusti 1994 och kommer ifrån en riktig fotbollsfamilj, då hans far, Ítalo Díaz, bl.a. spelade professionellt som mittback och hade sin mest framgångsrika period under 2001 då han representerade Cobreloa och fick chansen att dra på sig den chilenska landslagströjan i en match. Även Paulos yngre bror, Nicolas Diaz, är en professionell fotbollsspelare för klubben som Paulo inledde sin professionella karriär hos, Palestino.

Under Paulo Díaz ungdomsår så representerade han flertalet klubbar men hamnade i de sena tonåren hos Palestino där han som sagt även inledde sin professionella karriär. Mellan åren 2013 och 2015 noterades han för 67 matcher och 7 mål för Palestino (alla tävlingsmatcher inräknat). Därefter gick flyttlasset till Colo-Colo där han endast tillbringade 7 månader efter att ha haft stora problem med skador och således hamnat utanför laget. I januari 2016 flyttade han därför till San Lorenzo där han än idag huserar, och har även där representerat laget i totalt 67 matcher hittills (Argentinska ligan, Argentinska cupen, Copa Libertadores och Copa Sudamericana inräknat) och hunnit noteras för 7 mål. Förutom hans goda teknik så har han även nyligen hyllats för en uppoffrande block i första omgången av årets Copa Sudamericana i mötet med brasilianska Atletico Mineiro.

Paulo Díaz har hunnit att göra 14 landskamper varav hans debut kom mot USA den 28:e januari 2015. Han var uttagen i truppen under kvalet till VM i Ryssland flertalet gånger men fick endast speltid i två matcher.

Paulo Díaz besitter många goda egenskaper som fotbollsspelare, men det som utmärker honom mest är hans goda teknik och att han kan spela på flertalet positioner. Andra egenskaper han besitter är att han är brytningssäker, snabb och stark i luftrummet.

Under den senaste tiden har ryktena kring en eventuell flytt till Europa för Paulo Díaz intensifierats. Det har snackats mest om förhandlingar med Diego Simeones Atletico Madrid, men han har även ryktats till portugisiska Benfica och Inter i Serie A. Vart han hamnar återstår att se, men att det ens ryktas om dessa storklubbar tyder på att detta är en spelare av rang.
Personligen hoppas jag ”Bombero” hamnar i Atletico Madrid, då jag tror han kan utvecklas till en mycket bra försvarsspelare under Diego Simeones ledning, dock så är Atletico även det laget med överlägset tuffast konkurrens av lagen han ryktas till och en plats på bänken är inte alls en omöjlighet. Hur det än blir så ska det bli mycket intressant att följa denna lovande spelares karriär och utveckling.

Källor: biobiochile.cl, Soccerway, Talento Deportivo, Tele 13, Transfermarkt.

Eric Häyhtiömarcos.riverossalazar@hotmail.commarcosriveros_2018-06-15 00:08:43
Author

Fler artiklar om Chile