Gamla Ullevi, 2020-07-08 19:00

GAIS - Dalkurd FF
2 - 1

Sydkorea - Belgien 0-1: Äventyret  är över

Sydkorea - Belgien 0-1: Äventyret är över

Det var ett uddlöst Sydkorea som tvingades lämnade VM scenen . Trots spel 11 mot 10 i drygt en halvlek lyckas laget inte få hål på ett reservbetonad Belgien.

Chansen på åttondelsfinal fanns inför matchen, visserligen minimala men ändå möjliga. En vinst med minst två måls marginal var ett måste, samtidigt som resultatet i matchen mellan Algeriet-Ryssland var tvungen att gå Koreas väg.

Startelvan skiljde sig på två platser jämfört med Algeriet matchen. Målvakten Jung RS petades tillförmån för Kim SG, inte helt oväntat då Jung RS gjorde en usel insats mot Algeriet. På topp gick den storväxte Kim SW in istället för Park CY. Även det ett logiskt byte då Kim SW imponerade i sitt inhopp mot Algeriet.

Belgien väljer att spara flera startspelare och det är en klart reservbetonat lag som Belgien ställer på benen.

Matchen

Det är till synes ett nytt Korea som till en början kliver ut i vad som ska bli deras sista match i VM 2014. Inledningsvis är det hög press och aggressivitet på bollhållare från koreanernas sida. Första 20-25 min svarar Korea upp riktigt bra och lyckas skapa lite oro i Belgiens försvar. Dock blixtrar Belgien till och i en tilltrasslad situation blir plötsligt Mertens helt fri vid straffpunken, men skjuter högt över.

 Därefter får  Ki SY ett läge  och provar lyckan med ett lågt distansskott som tvingar Courtois till en svettig räddning och hörna. Hörnan blir riktigt farlig och en belgisk försvarare står vid ena stolpen och kan rädda på mållinjen.  Strax före halvtid satsar Steven Defour full med rakt ben mot Kim SW vilket resulterar i rött kort.

Det är med mersmak och förhoppningar som Korea går till halvtidsvila.

I början av andra halvlek får Son HM bollen på högerkanten , läger in en kraftfull utväxling och får till ett skott/inlägg som tar en ribban bakom en iakttagande Courtois. Under en kortare period får Korea faktiskt Belgien lite i  gungning, men de klara målchanser uteblir.

Istället lyckas Belgien vinna mer och mer boll mitt i Koreas offensiv, vilket tröttar ut koreanerna som tvingas till ständiga nödvändiga defensiva långlöpningar. Till slut får Belgien in ett ledningsmål på en målvaktsretur från Kim SG. Målet tar luften ur koreanerna som inte har några krafter kvar till en slutforcering, utan Belgien kan spela av slutskedet av matchen med god kontroll.

Analys

Det som är slående återigen i denna match jämfört med tidigare är att koreanerna blir markant tröttare än sina motståndare i slutskedet av matcherna. Frågan som måste ställas är, kan konditionen vara för dålig eller disponerar laget sina krafter fel? Svårt att veta, men mest troligt en kombination.

Matchinledningen bådade gott med den aggressiva pressen, men tyvärr mattades laget ganska fort och ett passivt Korea är klart mer lättforcerat.
I offensiven är det skrämmande hur uddlöst laget är och vilka dåliga beslut det tas i den avgörande passningen fram till målchans. Avsaknad av beslutsamhet och självförtroende är verkligen tydligt i laget samtliga tre matcher, kanske allra bäst i denna.

Den 23-årige VM debuterande målvakten Kim SG står för en övertygande insats. Mest imponerade han i luftspelet där han med beslutsamhet  boxade bort flertalet farliga inlägg. Målet borde han dock agerat lite bättre på. Jämfört med Jung SR som stod de två första matcherna är det ett rejält lyft. Synd att Kim SG inte kunde fått förtroendet tidigare.

I försvaret var det en rejäl uppryckning av samtliga från senaste matchen.  Yun visade sig från sin bästa sida med offensiv lusta och löpvillighet. Hong och Kim spelade enkelt och var stabila.

På mittfältet är Ki SY riktigt bra med sin förmåga att kontrollera tempot  och låta laget flytta upp. Passningsspelet var nästan felfritt och han har även några fantastiska långa crossbollar. Jobbar hårt i defensiven och vinner även tillbaka boll. Koo springer återigen mest i Korea, men lyckas inte få ut så mycket av sitt spel. Börjar piggt och vill mycket, men försvinner när orken tryter.

Lee CY tappar boll, är passiv och gör sin sämsta match i VM. Son HM vill ha mycket boll och försöker, men får hårt uppvakning och kommer sällan loss till bra lägen. Missar ofta den avgörande dribblingen och lite oskärpa på avsluten.

Kim SW är en jätte i luftspelet, men ganska anonym i övrigt. Kom sällan till bra avslutslägen.

Förbundskaptenen Hong MB byter ut både Son HM och Kim SW när Korea jagar ledningsmål och kvittering.  Koreas två största offensiva hot, ett av många märkliga beslut av Hong MB.

Bäst i Sydkorea
1. Ki SY
2. Kim SG
3. Kim SW
 
 
Sydkorea - Belgien 0-1(0-0)
0-1 [77] Vertonghen

Domare: Ben Williams, Australien
Gula kort: 1-1
Skott på mål: 6-7
Bollinnehav (%): 50-50

Dick Vestindvy.vestin@gmail.com 2014-06-28 00:02:00
Author

Fler artiklar om Sydkorea