Tillbakablick på 2010-talets MLS, del III: Mindre lyckade värvningar av nordiska spelare
John Alvbåge försöker nå bollen i en av sina tre MLS-matcher.

Tillbakablick på 2010-talets MLS, del III: Mindre lyckade värvningar av nordiska spelare

Johan Dykhoff listar sju spelare från de nordiska länder vars MLS-karriärer inte blev speciellt lyckade.

Nordiska spelare i MLS är numera långt ifrån en ovanlighet. Flera av dem har lyckats riktigt bra, såsom Zlatan Ibrahimovic, Gustav Svensson, Anton Tinnerholm, Jimmy Nielsen, Alexander Ring, Ola Kamara och Adama Diomandé. Sen finns det däremot även sådana vars MLS-karriärer inte skrivs med fet stil på CV:et och som vid det här laget kan ha fallit i glömska för många. I denna artikel går jag igenom sju sådana spelare.

Emil Larsen, dansk mittfältare i Columbus Crew SC

När Gregg Berhalter var tränare för Columbus värvade han gärna spelare från de nordiska länderna. En av de mindre lyckade värvningarna av den typen var den danske yttern Emil Larsen, som sommaren 2016 värvades från OB. Larsen hade svårt att ta en plats i Columbus startelva och återvände till Danmark efter bara fem månader. Då hade han gjort tre inhopp i MLS med en total speltid på 31 minuter. Larsen skrev på för moderklubben Lyngby, där han ett år senare tvingades avsluta spelarkarriären bara 26 år gammal på grund av knäproblem. Därefter arbetade han först som scout för Lyngby men idag driver han ett eget företag som producerar personligt framtagna benskydd till fotbollsspelare.

Christian Sivebæk, dansk mittfältare i Seattle Sounders FC

En annan dansk yttermittfältare som inte fick det att stämma i MLS är Christian Sivebæk. Han kom till Seattle inför säsongen 2012 från FC Midtjylland och blev då bland annat lagkamrat med Adam Johansson. Till skillnad från Johansson lyckades Sivebæk aldrig ta en ordinarie plats i Seattle. Det blev bara en match från start och två inhopp, med en total speltid på 88 minuter, för Sivebæk och han blev waivad i juni 2012. Sedan dess är han tillbaka i Danmark och idag spelar han för Viborg i Danmarks motsvarighet till Superettan. Där är Sivebæk ordinarie och gör mycket mål och assists.

Johan Brunell, finsk försvarare i Toronto FC

Den mest kortvariga MLS-karriären bland spelarna på den här listan tillhör den finske mittbacken Johan Brunell. Efter ett antal år med FF Jaro i finska högsta och näst högsta ligan provtränade Brunell sig till ett kontrakt med Toronto FC inför säsongen 2017. Bara två veckor efter att ha skrivit på kontraktet meddelade Toronto att de hade waivat Brunell, detta utan att han hade hunnit spela någon tävlingsmatch. Den Kanadabaserade fotbollsskribenten Kurt Larson skrev på Twitter att värvningen av Brunell sannolikt var att betrakta som ett "förlängt provspel" och när Toronto lyckades värva amerikanen Jason Hernandez valde man att bryta kontraktet med Brunell eftersom han till skillnad från Hernandez tog upp en utlänningsplats i truppen. Brunell spelar idag återigen för FF Jaro i Finlands motsvarighet till Superettan.

Björn Runström, svensk anfallare i New England Revolution

Den gamle Hammarbyikonen Björn Runström spenderade försäsongen och den första delen av MLS-säsongen 2012 med New England Revolution. Han hade dessförinnan representerat Hammarby och med nöd och näppe undvikit kvalspel för att hänga kvar i Superettan säsongen 2011. Totalt blev det tre inhopp på totalt 32 minuter i MLS för Runström. Under sommaren 2012 meddelade New England att man hade valt att inte utnyttja optionen i Runströms kontrakt och han blev då klubblös. Något mer spel på professionell nivå blev det inte därefter för Björn Runström, som idag arbetar som agent.

John Alvbåge, svensk målvakt i Minnesota United FC

När Minnesota gjorde sitt inträde i MLS säsongen 2017 värvades flera spelare från de nordiska länderna. En av dem var John Alvbåge, den redan då mycket rutinerade målvakten som lånades in från IFK Göteborg. Alvbåge lånades initialt in i ett halvår, men en option fanns för att köpa loss Alvbåge och då skulle han stanna ytterligare ett och ett halvt år efter låneperioden. I MLS-debuten för Alvbåge och Minnesota blev det förlust borta mot Portland Timbers med 1-5. I matchen därpå, som var Minnesotas hemmapremiär i MLS och då expansionslagskollegorna Atlanta stod för motståndet, blev det förlust med 1-6 i ett kontant snöfall. I den matchen fick Alvbåge utgå på grund av skada vid ställningen 1-5. Det blev ett inhopp till i MLS för Alvbåge, som fick lämna Minnesota till sommaren och då flyttade till Cypern. Den gångna säsongen spelade han för Sirius i Allsvenskan men för tillfället är han klubblös.

Fredrik Gulbrandsen, norsk anfallare i New York Red Bulls

Inte sällan händer det att New York Red Bulls lånar in spelare från sina Red Bull-syskon i Leipzig och Salzburg när de behöver truppförstärkning. En sådan inlåning var den norske Lillestrømfostrade anfallaren Fredrik Gulbrandsen, som lånades in från Red Bull Salzburg tidigt under säsongen 2017. Succén uteblev dock i New York och låneavtalet bröts i förtid efter tolv mållösa matcher. Idag spelar Gulbrandsen för turkiska Istanbul Basaksehir, där han konkurrerar om speltid med bland andra Robinho och Demba Ba.

Kristinn Steindórsson, isländsk mittfältare i Columbus Crew SC

Vi avslutar artikeln som vi inledde den, det vill säga med en ytter som Gregg Berhalter värvade till Columbus. Islänningen Kristinn Steindórsson kom till Columbus efter en fin säsong i Halmstad inför MLS-säsongen 2015. Islänningar har det varit ont om i MLS genom åren och Steindórssons insatser gjorde tyvärr inte att intresset för isländska spelare kan ha ökat. Det blev 21 matcher, varav bara fyra från start, i MLS för Steindórsson och på dessa mäktade han inte med några poäng. Han återvände till Allsvenskan efter en säsong i Columbus och gjorde då två år i Sundsvall, som heller de blev särskilt lyckade. Sedan dess är han tillbaka på Island, där han har spelat för Hafnarfjördur.

Johan Dykhoff@johandykhoff342020-01-06 14:15:00
Author

Fler artiklar om USA