Tio lyckade värvningar i MLS under 2022
Leonardo Campana, här spelandes för Ecuador, har presterat bra för Inter Miami i år.

Tio lyckade värvningar i MLS under 2022

Johan Dykhoff listar tio nyförvärv som har lyckats bra i MLS under säsongen 2022.

Ganska precis halva MLS-grundserien har spelats och därmed kan man börja dra vissa slutsatser om lagen och spelarna. Här har jag listat tio nyförvärv i MLS som har presterat bra under 2022.

Kervin Arriaga, Minnesota United FC

Den 24-årige honduranske A-landslagsinnermittfältaren Kervin Arriaga värvades av Minnesota från Marathón inför årets säsong och sågs som en ersättare till veteranen Osvaldo Alonso, som hade lämnat för Atlanta United. Den gänglige Arriaga tog omgående en ordinarie plats på Minnesotas innermittfält och är en av få spelare i Minnesota som har imponerat den här säsongen. Framförallt är det Arriagas fysiska egenskaper som har dragit ögonen till sig. I skrivande stund är Arriaga indisponibel på grund av en vristskada och kommer troligen inte vara tillbaka i fullt slag förrän början av augusti.

Taxiarchis Fountas, D.C. United

Den grekiske anfallaren Taxiarchis "Taxi" Fountas blev klar för D.C. United i vintras, men då hette det att han skulle spela klart säsongen med sitt Rapid Wien och flytta över till USA först till sommaren. I slutet av mars meddelades det dock att han istället skulle ansluta direkt till D.C. United. Starten i D.C. United har varit succéartad för Fountas med nio mål och tre assists på tio matcher. Den gångna helgen, då D.C. United bortabesegrade Orlando med 5-3, gjorde Fountas sitt första hattrick för klubben. D.C. United ligger i skrivande stund näst sist i Eastern Conference och har åtta poäng upp till slutspelsstrecket. Om Fountas storform fortsätter bör i alla fall huvudstadslaget ha bra chans att klättra i tabellen.

Ruben Gabrielsen, Austin FC

Efter att veteranen Matt Besler lagt av i vintras var Austin FC i behov av en ny mittback. Det ryktades ett tag om Leo Väisänen från Elfsborg, men valet föll på en annan nordisk spelare i form av norrmannen Ruben Gabrielsen från Toulouse. Den nu 30-årige Gabrielsen tog tidigt en ordinarie plats i Austins mittförsvar och har där oftast spelat bredvid costaricanen Julio Cascante. Gabrielsen har hyllats av tränaren Josh Wolff för sina ledaregenskaper och Austin ligger i skrivande stund på en mycket fin andraplats i Western Conference.

Obinna Nwobodo, FC Cincinnati

Efter tre raka jumboplaceringar i MLS gick FC Cincinnati in i den här säsongen med en ny tränare i Pat Noonan, en ny sportchef i Chris Albright och ganska modesta förväntningar. En av få meriterade värvningar under året är den nigerianske innermittfältaren Obinna Nwobodo, som värvades från turkiska Göztepe och som även har ett förflutet i Újpest i Ungern. Nwobodo, som fyller 26 senare i år, är sannerligen ingen spektakulär spelare men fyllde en tydlig lucka på Cincinnatis innermittfält med sin förmåga att jaga och vinna boll. Statistiskt har tillhör han toppen i MLS vad gäller just de egenskaperna. Cincinnati ligger nu på slutspelsplats i Eastern Conference och är en av årets stora överraskningar i MLS. Nwobodos insatser på innermittfältet är en inte obetydlig orsak till det.

Paul Arriola, FC Dallas

Tack vare storförsäljningen av anfallaren Ricardo Pepi till Augsburg i vintras hade FC Dallas ett välfyllt bankkonto att värva spelare för. De klart mest anmärkningsvärda värvningarna som de valde att göra var yttrarna Paul Arriola från D.C. United och Alan Velasco från Independiente, som jag kommer in på härnäst. Paul Arriola är en 27-åring med närmare 50 A-landskamper för USA som hämtades in från D.C. United för den högsta transfersumman som någonsin betalats inom MLS, nämligen totalt $2,3 miljoner i General Allocation Money varav en del förutsätter att vissa prestationsbaserade mål uppnås. Förväntningarna var därmed höga på Arriola och så här långt har han presterat mycket bra. På 17 ligamatcher har Arriola stått för åtta mål och två assists. För sina insatser i maj månad fick Arriola priset "MLS Player of the Month" och han bör ha en bra chans att komma med i USA:s VM-trupp i vinter.

Alan Velasco, FC Dallas

Argentinaren Alan Velasco var dyrare än nyss nämnde Paul Arriola och mer oprövad. Velasco sägs ha kostat $7 miljoner, vilket gör honom till Dallas dyraste värvning genom tiderna, och är inte ens 20 år fyllda. Av detta förstår man att Dallas hoppas kunna utveckla Velasco och sälja honom i framtiden för mycket pengar, kanske rentutav lika mycket som eller mer än vad man fick för Ricardo Pepi. Velasco värvades inför årets MLS-säsong från Independiente i argentinska högstaligan, där han 2021 hade varit något av ett stjärnskott. Velasco hade också spelat för diverse argentinska U-landslag och representerade sitt land när de vann sydamerikanska U20-mästerskapet 2019. Även om Velascos tre mål och tre assists på 13 ligamatcher för Dallas inte är överdrivet imponerande och även om han ännu uppvisar den för unga spelare typiska ojämnheten har han understundom visat såna kvalitéer att Dallas i framtiden bör kunna få tillbaka de pengar de har investerat i Velasco plus en ganska fin avkastning. Fram till den dagen lär han också leverera en hel del poäng. Bland annat visade han nu senast mot Miami att han kan göra mål på frispark.

Leonardo Campana, Inter Miami

Anfallaren Leonardo Campana gjorde sig ett namn 2019 då han vann skytteligan i sydamerikanska U20-mästerskapet, alltså samma mästerskap som Alan Velasco spelade och vann med Argentina. I början av 2020 värvades Campana av Wolverhampton, där han aldrig har slagit sig in i A-laget och därför skickats på lån till Famalicão, Grasshopper och nu inför årets MLS-säsong Inter Miami. Miami har en option som möjliggör att köpa loss Campana om de så önskar. Högst sannolikt är Inter Miami sugna på att utnyttja den optionen, för Campana är med sina åtta mål på 17 ligamatcher lagets klart bästa målskytt och han har sett till att storstjärnan Gonzalo Higuaín nu är bänkad.

Ilie Sánchez, Los Angeles FC

Något oväntat valde Sporting Kansas City att efter fjolårets säsong släppa den rutinerade Barcelonafödde innermittfältaren Ilie Sánchez, som hade varit i klubben sedan januari 2017 och gjort drygt 140 ligamatcher för dem. Los Angeles FC var då på tårna och plockade Sánchez på fri transfer. Sánchez har startat 16 av 18 matcher för LAFC och tillhör ligans toppskikt vad gäller passningsspel. Ilie Sánchez är verkligen inte den värvning som LAFC har gjort i år som har genererat flest och störst rubriker, men icke desto mindre har Sánchez varit ett mycket bra tillskott till sitt grundserieledande lag. Samtidigt ligger Sánchez gamla klubb Sporting Kansas City sist i grundserien.

Luquinhas, New York Red Bulls

Den brasilianske offensive mittfältaren Luquinhas blev efter lång tids spekulation äntligen klar för New York Red Bulls i mitten av februari. 25-åringen värvades från Legia Warszawa, där han hade spelat sedan sommaren 2019. Red Bulls var i stort behov av en kreativ kraft till mittfältet och Luquinhas var tänkt att fylla den luckan, vilket han också har gjort. Journalisten Tom Bogert ingick i en panel på hemsidan backheeled.com som delade ut diverse utmärkelser till spelare och lag i MLS nu när halva grundserien är spelad. Där valde han Luquinhas som årets bästa värvning med motiveringen "Luquinhas has been so good for the New York Red Bulls. He’s definitely showing Best XI talent. This was a team with a really solid foundation and good coaching, so they desperately needed that elite-level attacking piece to really have a chance at the top of the East. And it looks like they’ve found that in Luquinhas." Luquinhas har på 16 ligamatcher gjort fem mål och två assists och hans New York Red Bulls leder i skrivande stund Eastern Conference, dock med fler spelade matcher än de närmast skuggande lagen.

Steve Clark, Houston Dynamo

Houston Dynamo var i behov av en ny förstemålvakt efter att kroaten Marko Maric lämnat för spel i grekiska ligan. Houston valde att gå på ett i MLS välkänt och beprövat kort i form av Steve Clark, som under årets säsong har fyllt 36 och som närmast kom från tre och en halv säsong i Portland Timbers. Clark är given förstemålvakt i Houston, vars målvaktsuppsättning i övrigt är ganska svag, och har gjort en mycket bra säsong så här långt. Enligt American Soccer Analysis har han i år varit ligans näst bästa "shot stopper" efter Dayne St. Clair i Minnesota United, som får anses vara favorit till "Goalkeeper of the Year"-utmärkelsen i MLS så här långt i år.

Johan Dykhoff@johandykhoff342022-07-06 09:00:00
Author

Fler artiklar om USA