Tio nyförvärv i MLS att hålla ögonen på 2023
Joakim Nilsson förväntas bli en nyckelspelare för St. Louis City SC.

Tio nyförvärv i MLS att hålla ögonen på 2023

Johan Dykhoff listar tio nyförvärv i MLS att hålla ögonen på under säsongen 2023.

Lördag 25 februari klockan 22:30 svensk tid inleds MLS-säsongen 2023. I år är det 29 lag som gör upp om MLS-titeln och som alltid har mycket hänt i lagen under vintern. Här har jag listat tio nyförvärv som man kan hålla ett extra öga på under den kommande säsongen.

Enzo Copetti, Charlotte FC

Fjolårets expansionslag Charlotte FC gick in i vinterns transferfönster med ambitionen att förstärka truppen med en högklassig anfallare i sina bästa år. Sedan tidigare hade de polacken Karol Swiderski i truppen, som hade värvats för stora pengar från grekiska PAOK inför 2022. Valet föll på 27-åringen Enzo Copetti, som på 96 tävlingsmatcher hade gjort 31 mål för Racing Club i hemlandet Argentina. Charlottes sportchef Zoran Krneta beskrev i ett uttalande Copetti som en löpstark "late bloomer" som kommer att komplettera Karol Swiderski på ett bra sätt. Copetti sägs ha kostat omkring $6 miljoner, vilket gör honom till en av vinterfönstrets dyraste värvningar i MLS.

Sean Johnson, Toronto FC

Efter jag vet inte hur många år med svajiga målvakter som har bytt av varandra gjorde Toronto FC nu under vintern slag i saken och tog in en målvakt av hög MLS-klass. Sean Johnson, tredjemålvakt för USA i VM 2022, plockades in på fri transfer från New York City FC och han höjer kvaliteten på Torontos målvaktsposition med flera snäpp. Johnson fyller 34 i år med borde kunna ha i alla fall två-tre bra säsonger kvar i sig.

Joakim Nilsson, St. Louis City SC

Det är kul med svenskar i MLS och ännu roligare är det med bra svenskar. Den A-landslagsmeriterade mittbacken Joakim Nilsson blev i somras klar för 2023 års expansionslag St. Louis City SC. Han anslöt då på fri transfer från tyska Arminia Bielefeld, där han hade varit ordinarie först en säsong i 2. Bundesliga och sen två säsonger i Bundesliga. Att St. Louis sätter stort hopp till Nilsson ser man på hans lön. Hans årslön på drygt $1,1 miljoner gör honom till en av ligans i alla fall sju-åtta bäst betalda försvarare. Dessvärre dras Nilsson i skrivande stund med en knäskada och sägs kunna vara tillbaka i spel först i maj, men när han väl är tillbaka förväntas han vara en nyckelspelare för St. Louis.

Dante Vanzeir, New York Red Bulls

Det lossnade aldrig riktigt för polacken Patryk Klimala i New York Red Bulls. Anfallaren Klimala värvades från Celtic inför säsongen 2021, men efter en okej första säsong blev förra året en stor besvikelse. Klimala är nu såld till Hapoel Be'er Sheva i israeliska ligan och i hans ställe har Red Bulls plockat in belgaren Dante Vanzeir. 24-åringen Vanzeir har värvats för, enligt uppgift, drygt $5 miljoner från Union Saint-Gilloise där han under den pågående säsongen hade gjort tio mål på 20 ligamatcher. New York Red Bulls gör sällan värvningar i den här prisklassen och därmed är det rimligt att anta att de förväntar sig mycket poäng från Vanzeir, kanske rentutav i nivå med klubblegendaren Bradley Wright-Phillips.

Josef Martínez, Inter Miami

Venezuelanen Josef Martínez, en av MLS-historiens bästa målskyttar och Atlanta Uniteds största klubblegendar genom tiderna, har bytt klubb under vintern. Den som under säsongen 2018, då Josef Martínez slog målrekord i MLS med 31 fullträffar och vann MVP-utmärkelsen, hade sagt att Martínez en dag skulle komma att bli utköpt av Atlanta hade nog blivit utskrattad. Faktum är dock att precis det hände. Efter den korsbandsskada som Martínez ådrog sig i början av 2020 har han inte riktigt kommit upp till samma nivå som tidigare, vilket i kombination med återkommande konflikter med tränare gjorde att Atlanta under fjolåret började överväga en framtid utan Martínez. Lösningen blev att köpa ut Martínez och han har nu gått till Inter Miami, där han ska ersätta den pensionerade Gonzalo Higuaín. Det återstår att se om Josef Martínez kan hitta tillbaka till sin gamla goda MVP-mässiga form. Om så blir fallet blir Miami att räkna med.

Giorgos Giakoumakis, Atlanta United FC

Som ersättare till Josef Martínez har Atlanta hämtat in greken Giorgos Giakoumakis. Att Giakoumakis kan göra mål har han bevisat i närtid i både Nederländerna och Skottland. Säsongen 20/21 vann han skytteligan överlägset i Eredivisie för VVV-Venlo och säsongen därpå, då han spelade för Celtic, delade han segern i skytteligan i skotska Premier League. Atlantas ifrågasatte sportchef Carlos Bocanegra sade när värvningen av Giakoumakis blev klar att "He’s a powerful striker who loves to get in the box and score goals. He plays with a high intensity, works hard and is someone we think will help the team both in the attack and leading the line defensively." Faktumet att Giakoumakis har tagit över tröjnummer 7 efter Josef Martínez minskar inte direkt pressen på honom.

Hamady Diop, Charlotte FC

2022 valde Charlotte FC i egenskap av expansionslag först i MLS SuperDraft och då plockade de mittfältaren Ben Bender. Även i år valde Charlotte FC först i draften, men i år föregicks det av att de tradat till sig förstavalet från St. Louis City SC. Med det nyligen införskaffade förstavalet plockade Charlotte den 20-årige senegalesiske försvararen Hamady Diop från Clemson University. Diop är en vänsterfotad och fysiskt stark försvarare som bör ha en bra chans att få mycket speltid redan i år, dels tack vare sin egna kvalitéer och dels tack vare att Charlottes backlinje känns mycket oklar.

Shakur Mohammed, Orlando City

Direkt efter Hamady Diop i draften valdes den ghananske mittfältaren eller anfallaren Shakur Mohammed av Orlando City. 19-årige Shakur Mohammed har ett förflutet i den högt ansedda ghananska akademin Right to Dream och spelade collegefotboll för Duke University i två år. Utmärkelserna regnade över Mohammed under åren på college. Exempelvis fick han 2022 priset som "Offensive Player of the Year" och kom med i motsvarande "Årets lag" i Atlantic Coast Conference, vilket är den högst ansedda conferencen inom collegefotboll. Jämfört med nyss nämnde Diop tror jag att Mohammed får det svårare att ta en ordinarie plats i år, men kan nog bidra med pigga inhopp under säsongen.

Kévin Cabral, Colorado Rapids

I april 2021 värvade LA Galaxy den franske yttern Kévin Cabral från Ligue 2-laget Valenciennes för, enligt L'Équipe, $5,9 miljoner. Cabral var en av flera franska spelare som LA Galaxy värvade under den här perioden, sannolikt som ett resultat av tränaren Greg Vanneys etablerade kontakter i landet efter att ha spelat för Bastia. Cabral gjorde lite poäng här och där för Galaxy, men med tiden skulle han komma att bli en av ligans mest utskällda spelare för att han slarvade bort så mycket målchanser eller vad som hade kunnat bli målchanser. Vintern 2022 var Galaxys tålamod uppenbarligen slut och Cabral tradades då till Colorado Rapids i utbyte mot $1 miljon i General Allocation Money och en andel av en eventuell framtida transfersumma. Det är inte första gången som Colorado Rapids fungerar som avstjälpningsplats för spelare som andra lag inte längre vill ha kvar, och ifall Rapids får igång Cabral så skulle det heller inte vara första gången de lyckas med något sådant.

Evander, Portland Timbers

Vi avslutar med vinterns dyraste värvning i MLS och det handlar om brassemittfältaren Evander, som Portland Timbers värvade från danska Midtjylland. Enligt uppgift ska Portland ha fått betala omkring $10 miljoner för honom, vilket gör honom till klubbens dyraste värvning någonsin och en av de tio dyraste värvningarna någonsin i MLS. Evander da Silva Ferreira, som hans fullständiga namn lyder, är 24 år gammal och hade spelat för Midtjylland sedan sommaren 2018. Till att börja med var han inlånad från Vasco da Gama men efter att han imponerat köptes han loss av Midtjylland. Under sin tid i Midtjylland vann han ligan en gång och danska cupen två gånger. Han hjälpte också klubben att kvala in till såväl Champions League som Europa League. Så sent som i september förra året gjorde han ett mål och två assists när Midtjylland besegrade Lazio med 5-1 i Europa League-gruppspelet. I somras ryktades han vara nära en övergång till Galatasaray, men det föll på att Midtjylland ville ha mer betalt än vad Galatarasay var villiga att erbjuda. Nu får istället Timbersfansen njuta av brassens kvalitéer och med tanke på prislappen vill det verkligen till att han levererar.
 
TV: Det bästa av Joakim Nilsson i Arminia Bielefeld
 

Johan Dykhoff@johandykhoff342023-02-16 08:45:00
Author

Fler artiklar om USA