Uruguay vann på La Bombanera - Brasilien får ingen ro

Uruguay vann på La Bombanera - Brasilien får ingen ro

Det sydamerikanska VM-kvalet fortlöper. Argentina åkte på sin första förlust medan Brasilien fortsätter att skapa sig själva rejäla problem.

Argentina hade inte tappat en enda match under de fyra inledande omgångarna av CONMEBOL:s VM-kval. Faktum var att "La Albiceleste" inte hade släppt in ett enda mål. Det ändrades dock när Rio de Plata-grannarna Uruguay kom på besök.

Det går dock, utan att överdriva, påstå att det vara en argentinare som vann matchen. För hos "La Celestes" finns tränaren Marcelo Bielsa ifrån Argentina. Han lyckades med något väldigt få tränare lyckats med de senaste 20 åren - osynliggöra Messi.

Lionel hann förvisso med att dra en frispark i ribban. Men det var Uruguay som styrde och ställde, utan att ha bollinnhavet. Argentina hade närmare 65% av bollen under matchen, men Uruguay stod för ett presspel som hade fått Mourinho att ramla av stolen.

Uruguayanerna hade i praktiken alltid elva man bakom bollen, vilket ledde till att Argentina hade fasansfullt svårt att slå rätt i sina passningar. Det ledde till att Araujo (mittback eller anfallare, kan man fråga sig) kunde slå in ett lågt inlägg vid botre stolpen från Viña. Nuñez, som var imponerande både i presspelet och framåt, avgjorde i slutminutrarna till 2-0.

- Vi måste lära oss att röra bollen snabbare. "Klassikerna" mot Uruguay är alltid väldigt intensiva, men det är ingen ursäkt att förlora på hemmaplan, summerade Messi matchen till argentinska ESPN.

Brasilien tappade i slutet

Brasiliens landslag har aldrig missat ett världsmästerskap i fotboll. Att brassarna skulle råka missa ett VM-slutspel den här gången - när 6+1 av lagen går vidare - är inte sannolikt. Men man har dock lyckats ställa till det rejält för sig själva.

Även om Brasilien förde spelet under stora delar av matchen, och gjorde 1-0 efter mindre än fem minuter, var det ändå Colombia som vände och vann för första gången någonsin mot Brasilien i ett VM-kval. Det genom att Diaz nickade och slog in två mål under slutkvarten. Colombia hakar på i toppen, medan Brasilien förlorade sin andra match i rad, något som kan bli tre raka snart.

Chile vägrar vinna

Det ska poängteras att det är ovanligt enkelt att ta sig till VM om man är ett sydamerikanskt landsag. Det finns tio lag i gruppen. Sex av dessa kvalificierar sig direkt, det sjunde får spela playoff. Men trots det har Chile stora problem att vinna i det VM-kvalet.

Efter bara fyra poäng på lika många matcher, var det dags att ta sig an Paraguay i ett ödesmöte i de nedre regionerna av kvalet. Men efter en fullkomligt dominans insats av Chile, med över 70% av bolleinnhavet, lyckades dock ett taktiskt skickligt Paraguay behålla sjundeplatsen i gruppen.

Första gången till VM?

För den som kan sin VM-historia vem att det finns ett antal nationer som aldrig och tagit till ett slutspel. I Sydamerika finns det bara ett, och det är Venezuela. Men nu har "El Vinotinto" slagläge att för första gången kvalificiera sig. Med Salomon Rondón (ja, det stämmer) i spetsen har venezolanerna lyckats vinna stort mot Chile med 3-0, kryssat mot Brasilien borta samt senast spelat 0-0 mot Ecuador. Det gör att man hamnar fyra i tabellen efter fem omgångar.

Brasilien mot kris - eller Uruguay ny etta?

Nesta kvalomgång spelas natten till onsdag svensk tid, och kommer innebära en del spännande inslag. Först och främst kommer världsmästare Argentina att åka till Brasilien för 90 minuters plågsamheter, om man håller på Brasilien. Brassarna har visat upp en ovanligt svag form, och när såväl Neymar som Vinicius (utgick skadad mot Colombia) är borta kan det bli svårt att skapa mycket framåt. Lägg därtill att Messi och Co, trots förlusten mot Uruguay, har spelat väldigt bra under kvalet och mer än gärna skulle bjuda brassarna på deras första någonsin "tre i i rad" i förluster.

Skulle Brasilien däremot vinna har Uruguay ett gyllene läge att för första gången på över 20 år leda en VM-kvalgrupp efter omgång fem. Det om man vinner hemmamatchen mot Bolivia, som bara har en vinst på fem matcher.

Venezuela åker samtidigt till Peru , som ligger braksist med en inspelad poäng.Förutom matchen mellan Paraguay och Colombia kommer det vara värt att slänga ett extra öga på Ecuador Chile, där båda lagen står på fem poäng och är i desperat behov av en vinst för att skapa sig andrum.

Fredrik Sanz Lerenafredrik.sanz@hotmail.comTwitter: fredriksanz2023-11-17 03:49:21
Author

Fler artiklar om Sydamerika

Första omgången avklarad - så ser möjligheterna ut i Copa America