Vi tippar grupperna i Copa Libertadores 2011
David Berg från Brasilienredaktionen och William Lansman från Mexikos dito går igenom och tippar grupperna i 2011 års upplaga av Copa Libertadores. "Latinamerikas Champions League" tjuvstartar redan på onsdagsnatten med två matcher varav mötet mellan Fluminense och Argentinos Juniors är det ena. Resten av turneringen drar i gång på riktigt först nästa vecka.
Copa Libertadores som anordnas av CONMEBOL är Sydamerikas anrikaste och mest prestigefulla turnering. Årets upplaga blir den 52:a i raden. I de tidigare 51 turneringarna har de argentinska lagen lyckats allra bäst. Totalt har dessa vunnit turneringen 22 gånger, tvåa är de brasilianska lagen med 14 titlar. De mesta mästarna är argentinska Independiente med sina sju titlar.
Sydamerikas giganter, Argentina och Brasilien, är tilldelade fem platser vardera i turneringen. Dock är även de regerande mästarna tilldelade en plats. Då brasilianska Internacional vann turneringen 2010 innebär det att hela sex lag från Brasilien deltar i år.
Övriga länder, det vill säga samtliga sydamerikanska nationer + Mexiko, är tilldelade tre platser vardera. Totalt finns det 8 grupper med fyra lag i vardera. Två lag går vidare från varje grupp, de bästa ettorna möter de sämsta tvåorna i åttondelsfinal, och så vidare.
För att se spelschemat kan ni klicka HÄR.
Vi presenterar lagen i grupperna i den följden vi tror att de kommer att ligga när gruppspelet är över:
Grupp 1:
Once Caldas (Col)
Libertad (Par)
San Luis (Mex)
Universidad San Martín (Per)
Motivering:
Once Caldas vann Libertadores så sent som 2004 och väger tyngst av lagen i gruppen. Lagets stjärna är anfallaren Dayro Moreno som gjorde tolv mål i höstens Finalización (Colombias Clausura) och även har rutin från spel i Steaua Bukarest. Räkna med att dom kommer att satsa på att gå långt i årets upplaga av Libertadores. Klara favoriter i gruppen!
Libertad är regerande mästare i Paraguay och har en stark trupp. I fjol slog man ut just Once Caldas i åttondelen och de kan gå långt även i år.
San Luis ser på förhand ut som det svagaste laget från Mexiko i år. Dock har man öppnat ligan fint och ligger på en andra plats efter fem omgångar, håller formen i sig under våren kan man skrälla. Konkurrenterna får se upp för peruanen Wilmer Aguirre som leder den mexikanska skytteligan just nu med sina fem baljor.
San Martín kommer från den svagaste ligan av de fyra och får ses som en outsider i gruppen.
Grupp 2
Grêmio (Bra)
Junior (Col)
Oriente Petrolero (Bol)
León de Huánuco (Per)
Motivering:
Grêmio ser ut att få en ganska smärtfri resa mot åttondelsfinalen. Med spelare som
Fábio Rochemback, Douglas, Victor, Rodolfo, André Lima och Carlos Alberto så har man den i särklass starkaste uppställningen här.
Junior Barranquilla känns som det största hotet och vi vet ju hur det gick för Corinthians mot colombianskt motstånd. På plan leds laget av landslagsveteranen Giovanni Hernández och även Jhon Viáfara har stor rutin från spel i såväl landslag som spel i England och Spanien.
Oriente Petrolero bör ta hand om tredjeplatsen då man har rutin från internationella turneringar, så sent som i höstas deltog man i Copa Suramericana.
León de Huánuco gör sitt första internationella mästerskap efter att överraskande ha kommit tvåa i den peruanska ligan ifjol, dock väger man nog för lätt i detta sammanhang.
Grupp 3
Fluminense (Bra)
América (Mex)
Argentinos Juniors (Arg)
Nacional (Uru)
Motivering:
Om någon grupp ska få epitetet “Dödens grupp” så är det den här.
Vi tror att Fluminense och América krigar sig vidare eftersom de har de bredaste trupperna. I det brasilianska mästarlaget hittar vi spelare som bland annat Deco, Belletti, Fred och Dario Conca. Laget har inlett mycket starkt i delstatsmästerskapet och förmodligen rullar det på även i Libertadores.
América är en mardröm att spela bortamatcher mot på klassiska Aztekastadion i Mexiko City. Mexikanerna startade säsongen uruselt, men med tränarbytet verkar spellustan ha kommit tillbaka. Vicente Vuoso, med nummer 30 på ryggen, är lagets målspottare och är livsviktig för laget. Andra profiler är den mexikanske landslagsmålvakten Guillermo Ochoa, mittfältaren Pavel Pardo och försvararen Aquivaldo Mosquera.
Argentinos Juniors må vara argentinska Apertura-mästare, vilket inte är kattskit, men bristen på internationell rutin gör att vi tippar dem som trea.
Nacional är en klassisk storklubb från Uruguay och en spelare att hålla koll på är den 20-årige anfallstalangen Santiago García som ifjol gjorde 15 mål på 16 matcher för klubben. En ny Forlán?
Summasumarum: Samtliga lag är egentligen bra nog att gå vidare.
Grupp 4
Vélez Sársfield (Arg)
Univ. Católica (Chi)
Caracas FC (Ven)
Unión Española (Chi)
Motivering:
Vélez är Argentinas bästa lag just nu, tillsammans med Estudiantes. Hemma på täta José Amalfitani är man mycket svårslagna och kanske är detta en av
kontinentens mest charmiga arenor. Högerbacken Fabián Cubero är en stor ikon i klubben och kallas ”Poroto” (sv. Bönan). Även den uruguayanske anfallaren Santiago Silva är värd att kolla in.
Universidad Católica vann det chilenska mästerskapet ifjol och man är ALLTID med i toppen, år efter år. I truppen finns en hel del unga landslagsmän som försvararen Hans Martínez och mittfältaren Fernando Meneses. Laget kan gå långt, förutsatt att den goda formen från i fjol håller i sig.
Caracas är Venezuelas bästa klubb just nu och kan ha kapacitet att störa vissa matcher, speciellt på hemmaplan.
Även Unión Española är ett bra lag som vill vara med och slåss om åttondelsplatsen, men man får ändå betraktas som outsider här.
Grupp 5
Santos (Bra)
Colo Colo (Chi)
Cerro Porteño (Par)
Deportivo Táchira (Ven)
Motivering:
Brasilianska cupmästarna Santos har lyckats bygga upp ett riktigt topplag och man är en kandidat till att gå hela vägen i årets Copa Libertadores. Med spelare som bland annat Ganso, Neymar, Elano, Keirrison och Maikon Leite har Peixe Sydamerikas kanske mest intressanta offensiv.
Bakom dem kommer det att bli jämnt mellan Colo Colo och Cerro Porteño om den sista platsen. Där kommer händelserna att sättas på sin spets redan
i premiären då lagen möts i Asunción den 18 februari. Bägge lagen har stor rutin av spel i Copa Libertadores. Colo Colo är den enda chilenska klubb som vunnit mästerskapet (1991), och Cerro Porteño är den klubb som spelat flest matcher i Libertadores av dem som inte vunnit turneringen. Vi tror på Colo Colo då man har en mer rutinerad trupp med bland annat landslagsspelare som Rodrigo Millar och Esteban Paredes.
Venezuelanska lag är sällan lyckosamma i de internationella mästerskapen och här blir det respass direkt!
Grupp 6
Internacional (Bra)
Jaguares (Mex)
Emelec (Ecu)
Jorge Wilstermann (Bol)
Motivering:
De regerande Libertadoresmästarna Inter från Porto Alegre har gjort en hel del intressanta värvningar i vinter. Framförallt sticker den argentinska duon Mario Bolatti och Fernando Cavenaghi ut lite extra, i en trupp som även innehåller stjärnor som Andrés D’Alessandro, Alecsandro, Tinga, Bolívar, Renan och Rafael Sóbis. De är utan tvekan av favoriterna till att vinna turneringen i år igen!
Jaguares imponerade stort i kvalomgången mot Alianza Lima. Den colombianske anfallaren Jackson Martínez är lagets stora stjärna och det gäller att han kommer igång om Jaguares ska ta sig till åttondelen.
Emelez från Ecuador är med och gör upp om åttondelsplatserna och man är starka hemma på George Capwell i Guayaquil.
Den bolivianska flygbolagsklubben Jorge Wilstermann lär få agera slagpåse i denna grupp. En kul detalj är att den legendariske brassen Jairzinho spelade i klubben under deras storhetstid i början av 1980-talet.
Grupp 7
Estudiantes (Arg)
Cruzeiro (Bra)
Deportes Tolima (Col)
Guarani (Par)
Motivering:
En av de tuffaste grupperna. De argentinska mästarna Estudiantes får räknas som en av guldfavoriterna med fältherren Juan Sebastián Verón i spetsen. En annan spelare att hålla koll på är den 24-årige landslagsyttern Enzo Pérez som haft många ögon på sig från europeiska storklubbar.
Cruzeiro känns som det näst starkaste laget och man har nyligen förstärkt med den uruguayanske VM-backen Maurício Victorino som nyligen blev klar från Universidad de Chile. Denna spelare kan vara nyckeln till balansen i truppen som, precis som många andra brasilianska klubbar, är betydligt starkare framåt än bakåt.
Trots dessa båda topplag ska man inte räkna bort vare sig Tolima eller Guarani. Colombianerna visade vad de går för när självaste Corinthians, med storspelare som Ronaldo i laget, slogs ut i kvalomgången. Colima har redan fått epitetet "Elefantdödare" av pressen. Storlagen kan börja bäva!
Guarani å sin sida är ett klassiskt paraguayanskt topplag och ifjol vann man landets Apertura, klubbens första ligatitel sedan 1984. Även de är ett lag med kapacitet att överraska.
Grupp 8
LDU Quito (Ecu)
Independiente (Arg)
Peñarol (Uru)
Godoy Cruz (Arg)
Motivering:
Även grupp 8 känns som ett riktigt getingbo. LDU Quito känns som det starkaste laget av dem som inte kommer ifrån något av de tre stora länderna (Brasilien, Argentina och Mexiko). Att man vann Libertadores 2008 och sedan Copa Suramericana 2009 talar för sig själv! Det är få lag som får åka hem från La Casa Blanca och dess fantiska fans med poäng i bagaget. I klubben återfinns den rutinerade försvararen Ulises de la Cruz, som bland annat har spelat för engelska klubbar som Reading, Aston Villa och Birmingham. LDU är favoriter här men medger att samtliga lag kan gå vidare härifrån.
Independiente har mest internationell rutin av de övriga lagen och de regerande Copa Suramericana-mästarna samt de mesta Libertadores-mästarna slog ut Deportivo Quito i kvalet utan problem.
Godoy Cruz var något av en sensation när man var med och fajtades i toppen under både aperturan och clausuran 2010. Man gör sitt första internationella mästerskap men truppen känns lite väl tunn efter att man sålt de båda stjärnorna David Ramírez och Jairo Castillo. Man undrar vem som ska göra målen.
Då känns det som att Peñarol har större chans att avancera trots en tung inledning av ligaspelet denna vår. Nämnas bör att Peñarol från lilla Uruguay är Libertadores tredje mest framgångsrika lag med sina fem titlar. Dock kom den senaste för så länge sen som 1987.