VM-KOLLEN: Fyra funderingar inför Marockos genrepsmatcher
VM närmar sig med stormsteg. Det marockanska landslaget laddar upp med ett träningsläger i Schweiz där genrepsmatcher väntar mot Ukraina och Slovakien 31 maj respektive 4 juni. En sista uppladdning mot Estland är planerad den 9:e Juni innan det bär av till den ryska staden Voronezh där Marocko har sin bas under VM. Förbundskapten Herve Renard har haft 2 år på sig att bygga det marockanska landslaget, samtidigt kvarstår det frågor han säkerligen hoppas få svar på innan VM.
Hur hanterar Herve Renard målvaktskonkurrensen?
I samband med att Renard anslöt till Marocko som förbundskapten under våren 2016 fick Munir (Numancia) liksom Bounou (Girona) snålt med speltid i den spanska andra ligan. Renard satsade sina kort på Munir som sedan dess fått fullt förtroende i landslaget. Under VM kvalets gruppspel släppte han in 0 mål mot motståndare som bland annat bestod av högt ansedda Elfenbenskusten och Gabons stjärnanfallare Aubameyang.
Valet av Munir som förstemålvakt är dock inte självklart. Sedan 2016 har Bonou parallellt gjort en raketkarriär och etablerat sig som förstemålvakt i La Liga-laget Girona. Renard har emellertid under sin tid i Marocko gett intryck av att vara en kontinuitetens man (vilket talar till fördel för Munir). Samtidigt är det viktigt att den Melillafödda målvakten fortsätter att prestera under kommande genrepsmatcher. I annat fall kan det bli knepigt för förbundskaptenen att motivera valet av en stabil La Liga målvakt som bänkvärmare.
Är Saiss självklar som mittback under VM?
Traditionellt sätt har Da Costa (Istanbul Basaksehir) tillsammans med Benatia (Juventus) utgjort Marockos mittbackslås under förbundskapten Herve Renard. Under 2017 blev det ändring på detta när Da Costa drogs med skadebekymmer och brist på speltid. Den pragmatiske förbundskaptenen experimenterade med Saiss (till vardags mittfältare i Wolverhampton) och positionerade honom som mittbackskollega till Benatia.
Denna mittbacksduo visade sig vara en vattentätt kombination som hitintills resulterat i 0 insläppta mål. Det som trots allt gör denna fråga intressant är att Da Costa under våren kommit tillbaka från sin skada och spelat kontinuerligt i sitt klubblag. För första gången på länge är Da Costa tillgänglig i god form (lägg till att Saiss är en skolad mittfältare). Det återstår att se hur förbundskaptenen hanterar situationen. Mycket talar trots allt för att Saiss kniper mittbackspositionen med anledning av tidigare solida insatser som mittback.
Kan Harit konkurrera om en startplats på mittfältet?
Det är svårt att konkurrera med tungviktarna Belhanda (Galatasaray), El Ahmadi (Feyenoord), Ziyech (Ajax), Boussoufa (Al Jazira Club) och Amrabat (Leganés). Samtidigt har nog Renard lekt med tanken under det senaste året. Harit har en imponerande säsong bakom sig i Schalke 04 som slutade på en andraplats i Bundesliga. Mittfältaren har sedan hösten 2017 fått chansen att starta 2 matcher för det marockanska landslaget och gjort det utmärkt under båda matcherna. Ena matchen spelades mot VM aktuella Sydkorea där Harit stod för 2 assister varav ena assisten föranleddes av fina tekniska aktioner. Harit fick senare chansen mot Uzbekistan där han tidigt i matchen prövade bössan från distans vilket sekunderna senare bäddade för Marockos 1-0 mål.
Poängen är att Harit förmodligen inte placerar sig långt bakom de nämnda tungviktarna i Marockos mittfält. Fortsätter den unge mittfältaren på samma bana under genrepsmatcherna gör han Renards jobb något mer komplicerat. Prediktionen blir att Harit kan konkurrera om en startplats i Marockos mittfält men i slutändan (på grund av sin unga ålder och brist på rutin i landslaget) trots allt placerar sig bakom de nämnda väletablerade mittfältarna.
Vem får utgöra Marockos spets under VM?
Från och med sensommaren 2017 valde Renard att ge Boutaib (Yeni Malatyaspor) fullt förtroende som Marockos anfallare. Innan dess präglades just anfallspositionen av brist på kontinuitet. Boutaib har tagit väl tillvara på förtroendet och gjort 5 mål på 5 starter sedan VM kvalmatchen mot Mali i fjol. I skuggan av Boutaibs senaste framfart har dock El Kaabi (RSB Berkane) vuxit fram som årets genombrott i Marocko.
Under vinterns afrikanska mästerskap för inhemska spelare hittade han målet nio gånger på sex matcher. Två månader senare fick El Kaabi chansen mot Uzbekistan vilket han utnyttjade fullt ut när han nätade efter knappt 5 minuter. Föga förvånande har han under våren ryktats till flera La Liga-klubbar, däribland Atletico Madrid. Visserligen talar mycket för att Boutaib får fortsatt förtroende under VM men med en storspelande El Kaabi under genrepslandskamperna sitter inte Boutaib allt för säkert.