VM 2022 Awards
VM är över för denna gång och vilket världsmästerskap det blev sen. Ett mer politiskt laddat och omtalat mästerskap än någonsin tidigare. En sista dans med världens kanske, genom tidernas största spelare Messi och Ronaldo. Vi fick vinnare och förlorare, skrällar och nagelbitare. Men framförallt fick vi ett land som är världsmästare för tredje gången i landets historia. Det är dags för “VM 2022 Awards” och kora vinnarna i årets kategorier, som lyder…
VM:s överraskning
Marocko. Vilka annars? När man lottades in i knepiga grupp F (Belgien, Kroatien och Kanada) var det inte många som förutspådde det som sedan skulle ske. Men efter att ha nått semifinal där man stod upp tappert mot Frankrike efter att ha slagit ut Spanien och Portugal på vägen, är det nu många som tagit dem till hjärtat. Spelare som Sofyan Amrabat, Romain Saiss och Azzedine Ounahi har imponerat stort. Trots den missade bronspengen har de stått för en otrolig prestation som ger eko en lång tid framöver i fotbollsvärlden.
VM:s supportrar!
Fotboll utan fans är ingenting. I flera matcher har det varit spöklik tystnad, tankarna har svävat tillbaka till hösten 2020 och spel inför tomma läktare. Men på sina håll har det trots allt låtit. Efter premiären mot Saudiarabien bestämde Argentina sig för att kalla på förstärkning. Då inte på planen. Istället mobiliserade man på läktaren och har sedan dess sjungit sig hesa ända fram till nationens tredje VM-titel. Samarbetet mellan olika barras bravas (latinamerkanska supportergrupper) har burit frukt för Argentina som i sin tur burits fram av sjungande läktare när man varit som mest pressade. Fotboll utan fans är ingenting och visst är det svårt att inte stämma in i kören när det börjar sjungas…
”Muchaaaaaachos, ahora nos volvimos a ilusioner. Quiero ganar la tercera, quiero ser campeón mundial. Y al Diego, desde el cielo lo podemos ver, con Don Diego y con La Tota – alentándolo a Lionel”.
VM:s kyligaste
Att i den 111:e minuten, knappt sekunder på uret kvar att spela och underläge 2-1. Då händer det som måste vara något av det kyligast jag sett. Koopmeiners stegar upp för att ta frisparken, i ett bra avslutsläge. Men avslutet uteblir och valet faller istället på att passa landsmannen Weghorst som står i skottlinje. Wout tar emot och trycker in kvitteringen som innebär förlängning för Nederländerna. Otroligt mål med stor betydelse i en avgörande match. Kyligt! Får möjligtvis tankarna att vandra tillbaka till en kall oktoberkväll 2020…
VM:s flopp
För andra världsmästerskapet i rad misslyckades man att ta sig ur gruppspelet. För en fyrfaldig världsmästare är det inget annat än en enorm flopp. Därför är Tyskland detta VM:s stora flopp.
VM:s modigaste
Allt började med den iranska 22 år gamla kvinnan Mahsa Zhina Aminis. Som efter att ha brutit mot lagen om att bära hijab (sjal) på ett korrekt vis, greps och avled efter misshandel av poliserna. Protesterna har sedan dess varit enorma i Iran men även globalt. Herrarnas landslag som representerar Iran valde som protest mot den iranska regimen att inte sjunga med i landets nationalsång under sin första gruppspelsmatch. En liten gest i sammanhanget men en ack så viktig strålkastare för att belysa det som pågår i landet just nu.
VM:s snyggaste…
Dom lyckades inte ta sig förbi Kroatien i kvartsfinalen men Brasilien och Richarlison kan glädja sig åt att anfallaren stod för VM:s snyggaste mål. Inlägget med yttersidan, mottagningen och konstsparken. Ett mål som kommer vevas gång på gång som ett “trademark” för årets VM.
…Och näst snyggaste
Gusten Dahlins klackspark. På sidlinjen under uppvärmningen inför den sista kvartsfinalen skedde det (se här). Bollen kommer flygandes bakom Dahlin som utan att till synes slänga en blick, klackar bollen behärskat tillbaka in på planen. Något som TV-teamet fick med på film. Bollkontrollen sitter fortfarande i Spånga IS förlorade son.
VM:s balansgång
Rapporteringen från de svenska kanalerna. Det mest politiskt laddade mästerskapet genom tiderna var det som serverades. Och som det serverades av rättighetsinnehavarna. Både SVT och TV4/Cmore har stått för en bra balans mellan det politiska, samhällskritiska, grävande och det fotbollsmässiga. Utan att låta det ena överskugga det andra har man belyst och rapporterat alla delar, mästerskapet igenom. En balansgång som de klarade galant.
VM:s märkligaste tal
Gianni Infantino, FIFAs president sedan 2015 inledde mästerskapet med ett minst sagt uppmärksammat tal. I talet utgav han sig för att vara både Qatarier, homosexuell och funktionsnedsatt och migrantarbetare. Erik Niva skrev följande i Sportbladet efter talet:
“Eftersom Infantino själv varit rödhårig och mobbad i skolan gick det minsann att dra en rak linje mellan honom och förtryckta HBTQ-personer och utnyttjade gästarbetare – och enbart detta faktum borde någonstans vara tillräckligt för att ogiltigförklara all kritik mot såväl Fifa som Qatar.”
Det var skrämmande att se presidenten stå och slå ifrån sig allt vad ansvar innebär. Ett sätt att rättfärdiga sig själv och FIFAs särställning som präglas av korruption.
VM:s icke prestation
Belgien - bronsmedaljörerna från 2018, den gyllene generationen osv. De röda djävlarna stod ej att känna igen och en blek insats i gruppspelet slutade med uttåg. Slappt och omotiverat såg det ut.
VM:s match med stort M
Fram till den sista matchen, med 63 spelade matcher av 64 så fanns här bara ett svar. Nederländerna mot Argentina i kvartsfinalen. En match som hade det mesta. På och utanför planen.
Men efter gårdagens final går det inte att värja sig. Argentina mot Frankrike var den bästa finalen jag sett mellan två lag, och den bästa VM-matchen jag kan minnas att jag sett. Att i ett sådant avgörande skede av världens största fotbollsturnering - bjuda på sådant drama, kvalitet och känslostorm. Läktare som levde med i varenda steg deras hjältar tog på planen. Det är svårt att beskriva det vi fick uppleva under gårdagen. På många sätt var det en match som kändes för bra för att vara sann, som att den var uppgjord. Det säger någonting om vad som hände. De mest rättvisa jag kan komma på att beskriva gårdagens match som är att det var e match som får marginalpubliken att inse fotbollens storhet. Matcher som gårdagens föder nya supportrar till fotbollen.
VM:s genombrott
Bland många spelare som verkligen satte sig själv på den stora kartan, är Josko Gvardiol från Kroatien den klarast lysande. 20 år gammal har Leipzigbacken styrt hela kroatien bakifrån. Med sitt vassa duellspel och blick för spelet har mittbacken tagit sig upp på en helt ny nivå under årets VM. Läs om den profetian HÄR.
VM:s spelare
Yassine Bounou, Neymar, Josko Gvardiol, Theo Hernandez, Cody Gakpo, Jude Bellingham, Mac Allister är alla spelare som stod för otroliga insatser i VM 2022. Vi har fått se genombrott och prestationer utöver det vanliga i flera matcher. Sen ficnns det såklart två spelare som sticker ut. Jag passar på att nämna dem båda. Utan Kylian Mbappé och Lionel Messi hade detta VM varit en nivå fattigare. De både bar fram sina respektive land på axlarna. Inte bara med mål och målgivande passningar, utan även med en x-faktor som inga andra spelare i årets VM besatt. Gårdagens final var en uppvisning från dem båda och vi ska bara vara glada att få njuta av det. Men ett guld är ett guld, avgör man en final och är så jämn i sin prestation över hela mästerskapet, då finns det bara ett val. Messi är VM 2022 års bästa spelare.
FRÅN ARKIVET: Wout Weghorst briljanta frisparksvariant - kopia i årets VM.