Lagbanner
Krönika: Edsbyn blev slutdestinationen

Krönika: Edsbyn blev slutdestinationen

Bandysäsongen är över sedan en tid tillbaka för Falu BS. Den slutade visserligen med 0-3 mot Edsbyn i kvartsfinalen, men på det hela taget har BS under Sören Perssons ledning gjort en strålande säsong och är väl värda att hyllas.

Falu BS är ett klassisk lag oavsett vem du frågar, med två SM-guld och ett antal mindre titlar under sina 43 säsonger i högsta serien och spelare som Bempa, Nypon, Fosshaug och Obbe har burit BS-tröjan i många säsonger, trots det så är den nyligen avslutade säsongen med en blygsam kvartsfinalförlust en av de mest positiva. Då förväntningarna var minimala och intresset för laget var kallt så lyckades Sören Persson vinna tillbaka heder och publik till Falu BS, något som kan visa sig vara viktigare än den åtråvärda SM-pokalen.

Under den senare delen av säsongen som har gått så har jag målat upp Sören Persson som frälsaren själv, med all rätt tycker jag. Det som mötte Sören när han inför säsongen 05/06 tog över BS var ett lag i en mindre kris då han hade endast ett fåtal kontrakterade spelare att jobba med och en ekonomi som låg på gränsen för att klara elitlicensen, men Sören var aldrig orolig för ekonomin och spelarna tyckte att det var spännande att få jobba med en sån tränarlegend. Så en efter en kontrakterades dom och då menar jag inte bara spelare utan sponsorer, Sören är ju även sportchef i klubben. Team70 var sponsorpaketet som har haft stor del i att ekonomin är bättre nu än på många säsonger och tack vare det så kan vi förvänta oss ett och annat spännande nyförvärv.

En ljus framtid
Sören och han tränarkollega Alexander Tzyganov har i år gett förtroende och rikligt med speltid till flera unga spelare och det har resulterat att vi har tre spelare födda på den senare delen av 80-talet i startelvan. Tomas Hellberg från Grycksbo är en av de tre, som trots allt bara är arton år så gör han sin tredje säsong i A-truppen, det betyder att han fick förtroende redan som fjortonåring hos den då ensamme huvudtränaren Tzyganov. Tomas som denna säsong har spelat till sig ett oerhört starkt förtroende hos de äldre och betydligt mer rutinerade i truppen och som extra krydda fick vara med och vinna VM-guld med U-19 landslaget. Även tjugoett-åriga forwarden Andreas Lysell från Kalix har redan under första säsongen i BS abonnerat på plats i startelvan tillsammans med Tomas Jansson och han kan vara mer än nöjd med säsongen då han har producerat femton mål och med Lysell i laget så känns inte Janssons pensionerande fullt så hopplöst längre. Även Mikael Olsson har mer eller mindre haft en stående plats i startelvan men då han gör sin andra säsong som ordinarie så känner många redan till hans kvaliteter. Vi ska ju för den delen inte glömma bort våra framtida bandymasar Eric Pettersson, Gustav Gising, Jonas Andersson och Erik Risby som alla kan vara en del av startelvan om ett par år.

Till nästa år lyfts även Johan Krossé upp i A-laget, en stark back som enligt Persson redan nästa säsong kan vara med och slåss om en plats i startelvan. Glädjande är även att i skrivande stund så meddelas det att Falu BS U-15 lag har besegrat Edsbyns dito med hela 10-3. Bredden finns, rutinen finns, talangerna finns, erfarna tränare finns och ekonomin är säkrad, det enda som saknas nu det är ett minne av när framtiden såg så här pass ljus ut för BS.

Slutspelsrutinen var avgörande
I Falu BS hittar man en stabil stomme som alltid gör sitt yttersta för klubben, skadade, sjuka eller kanske att ha sex-sju måls underläge i en match så fortsätter dom att kriga. Våra "veteraner" Jocke Folkesson, Kenneth Spångberg, Danne Hjelm, Anders Westin, Tomas Jansson och Jörgen Momqvist som tillsammans har spelat 64 säsonger i BS tröjan. De vet precis vad som krävs av dem och de fungerar som perfekta mentorer åt alla yngre i truppen. I åttondelsfinalen så gick vi in mot favorittippade Villa/Lidköping och krigade till oss ett oavgjort resultat på Lugnet i en match där Villa kändes som det tyngre laget och alla visste att dom skulle ha fördelen av att spela hemma i nästa match. Som vi alla känner till så blev resultatet i den andra matchen inte riktigt som den stora massan hade väntat sig och vi kunde hoppa upp ett steg på slutspelsstegen. Det kom till mycket tack vare ovannämnda spelare tillsammans med en storspelande "Skorven" i mål så klev de fram och visade precis det lugn som behövde visas för att laget skulle ta sig samman och hitta grundspelet och därmed avgöra, på bortaplan, mot favoriterna Villa/Lidköping, det Villa/Lidköping som bara veckan innan frivilligt valde BS som motståndare. Det ska nämnas i Villas försvar att de har en bra ungdomssatsning som inom några år kommer att löna sig för Lidköpingsklubben.

Edsbyn blev slutdestination
Efter vinsten i åttondelen så inföll sig ett lugn över truppen och hela klubben, ett lugn som inte ens de mest rutinerade i klubben kunde ändra på. Må hända att dubbla mästarna Edsbyn på förhand kändes som ett helt berg att bestiga, men trots det så fanns förhoppningar om att vi skulle rubba dem, i alla fall hemma på Lugnet. Tyvärr var Edsbyn både en och två storlekar större än oss och det hela var över efter tre matcher. Målet att nå en kvartsfinal hade däremot uppnåtts, men tro inte för den delen att nästa års mål "bara" är kvartsfinal, förhoppningen ligger att man kan ta ytterligare ett steg uppåt och rubba den fyrling som har abonnerat på semifinals platserna de senaste åren. Den fyrling som för inte allt för många år sedan innehöll vårt eget kära Falu BS.

Mer publikstöd behövs
Inför nästa säsong behövs en klar förstärkning, på läktarplats det vill säga. Året publiksnitt på 1021 åskådare under grundserien skulle behövas ryckas upp med åtminstone ett par hundra, inte bara under matcherna mot topplagen. Årets toppnotering kom som så många gånger förr mot SAIK på annandagsmatchen med hela 3060 åskådare, tyvärr blev uddamålsförlusten ett faktum men stämningen var god.

En satsning som är väl värd att stöda är den nystartade supporterklubben Blågula masar som upphovsmännen Lars och Erik Altnér och Joakim Höglund som alla tre har i många år varit medlemmar i den officiella supporterklubben Bandymasarna, men har nu lämnat det bakom sig och startat denna satsning med förhoppning att bli den nya officiella supporterklubben.

Kort sammanfattat kan man säga att säsongen blev en stor positiv överraskning och att Sören Persson har gjort ett fantastiskt jobb som tränare och sportchef. Laget har presterat som bäst när det har behövts allra mest. Publiksiffran har varit aningen för låg, men nu finns det ju alla anledningar i världen för att gå och titta på bandy i Falun nästa säsong.

Så tack för denna säsong Falu BS så ses vi på Lugnet snart igen.

Jonas Olssonandreas@andreassoderman.se@andreassoderman2006-03-20 23:00:00
Author

Fler artiklar om Falu BS