Lagbanner
Falun får komma in i värmen
Ska nya framgångar nås i den påtänkta multihallen i Falun?

Falun får komma in i värmen

Ett mycket glatt besked nådde idag idrottsfantaster i Falun då planerna på att bygga en multiarena, innehållandes bl.a en inomhushall för bandy, offentligjordes, men trots att framgångarna i liknande evanemangsarenor har nått stora framgångar så finns flertalet frågetecken som måste redas ut.


Redan i Oktober förväntas den först etappen av arenabygget stå färdigt om allt går enligt planerna, vad som förväntas vara färdigt är för mig i dagsläget oklart men en förhoppning är att taket ska finnas på plats när bandysäsongen drar igång. En satsning av den här kalibern kan bli väldigt publikfrämjande för de inblandade idrottsföreningarna Falu BS, Falu IF och Falu CC då en och samma biljett ska ge den betalande tillgång till alla påående idrottsevenemang. Det ska nämnas att alla inblandade parter inte stödjer det här förslaget, då främst från politiskt håll, så innan bygglovet är godkänt och det står står klart att kommunen går in som borgen till det lån som behövs för att genomföra det så avvaktar iallafall jag med att ropa hej.

Multihallsbygget beräknas kosta mellan femtio och sextio miljoner och kommunen har sedan tidigare klubbat igenom att cirka hundra miljoner ska läggas ner på ombyggnader vid Lugnetområdet, det genom en tioårsperiod. Nu finns det kritiska röster som säger att planeringen av arenabygget inte följer rutinerna då någon grundligare konsekvensplan inte har granskats och att mindre föreningar i Falu kommun åsidosätts, då bl.a ombyggnaderna runt mindre ishockey och bandy arenor. För att denna satsning ska ge resultat så gäller det för föreningarna att verkligen satsa sportsligt sett, för skulle någon av klubbarna flyttas ner en divison p.g.a utebliva resultat så riskerar den ekonomiska satsning som görs att inte bara drabba de tre direkt ansvariga klubbarna utan även
de föreningar i länet som måste hållas tillbaka då kommunen måste gå in med pengar för omkostnader av arenan.

En multiarena, tre ägare

Arenan som förutom bandyplan även ska innehålla ishockeyrink och curlinghall ska fungera som en evanemangs arena för konserter och andra idrottsevenemang och den kommer att drivas, skötas och ägas av ett arenabolag som ska bildas mellan Falu BS, Falu IF och Falu CC. Förhoppningarna är väldigt goda hos de tre ledarna i respektive klubb och för Jan Fällman, orförande i Falu BS kommer troligtvis denna satsning extra passande då Falu BS satsar på att inom några år vara en ledande organisation i Sverige och då inte bara på planen och visst måste jag hålla med om att efter ha besökt "bandykyrkan" i Edsbyn så kändes det aningen trist att huttrandes få återgå till Lugents kalla ståläktare.

En satsning i tiden

Då Sören Persson har jobbat upp visionen om att BS ska vara ledande organisation inom några år och med en i överlag mycket framgångsrik säsong i ryggen kan man inte hjälpa att tycka att denna satsning bara kommer att föra gott med sig, men vad händer om resultaten uteblir och de utökade läktarplatserna gapar tomma i mitten av säsongen. Ett säkert sätt för BS att inledningsvis få publiksiffrorna att stiga är ett eller flera välplanerade nyförvärv av högre klass då stora spelare alltid lockar stor publik. Tyvärr medför dessa stora spelare troligtvis även stora hål i plånboken och i dagsläget är det ohållbart för en klubb som inte besitter något större eget kapital. Det klokaste kan vara att låte Sören använda den otroliga fingertoppskänsla han besitter och plocka in yngre och mer okända förmågor och sakta men säkert jobba tillbaka publikens förtroende i Falun.

För alla er som inte har besökt Lugnet kan jag berätta att det är en väldigt öppen arena som saknar möjligheterna att söka skydd vid vind och snöyra då endast en läktare har tak i dagsläget, så förutsättningarna för att stämningen ska vara god beror mycket på vädergudarna, så jag tror att den satsning som nu genomförs på en ny starkare supporter klubb skulle vara mycket hjälpta av en sluten arena.

Jag vill ogärna jämföra Falu BS med andra lag, men den uppbyggnad som nu pågår inom hela organisationen påminner mig en aning om den som en grannklubb norrut gjorde för inte allt för många år sedan. Då även dom var i en uppbyggnadsfas när dom fick väggar och tak på sin arena och även fast BS kanske inte kommer att vinna flertalet Sm-guld inom de närmaste tio åren så tror jag att en arena av det här slaget åtminstone kan medföra så mycket positiv energi så att vi kan vara med och kämpa om en av platserna i finalen, kanske redan till nästa säsong?



Jonas Olsson2006-03-24 13:54:00
Author

Fler artiklar om Falu BS