Lagbanner

Bandyn - en döende sport?

Hur ska vi få bandyn till en hög status i Sverige, och framför allt Europa? Kommer vi få uppleva ett bandysverige med fler divisoner, bättre, lag, bättre publik och bättre stämning? Detta frågar sig den nya Falu BS-skribenten Joakim Swedin i premiärkrönikan.

Den stora frågan är egentligen hur vi ska få bandyn att bli en attraktiv sport som folk dör för att få kolla på. Visst, vi är ett steg på vägen med inomhushallar. Men räcker det egentligen? Och hur ska de fattigare klubbarna ha råd med detta? Ingen sponsor vill egentligen gå in med pengar och bidra till att bandyn ska bli större. Varför, undrar man själv, som har en passion för sporten... 

Det finns redan jättemånga eldsjälar ute i bandysverige som ger allt för sporten. Det finns redan mysiga planer och arenor med grillkorv i pausen. Det har alltid funnits... Men måste inte bandyn upp en nivå till egentligen? Det måste in mer pengar och mer sponsorer till sporten. Frågan är dock hur man ska kunna få folk att upptäcka sporten. Inte många vill stå ute och kolla på en sport där man knappt ser bollen, när det är flera minusgrader.
Sänd mer bandy på TV! In med bandyn på kanaler som 1:an och 4:an. In med bra kommentatorer som förstår sig på sporten. 

Vi måste följa fotbollens spår. Hur stor var den på tipsextra's tid på 70 och 80-talet? Visst, fotbollen kommer troligtvis alltid att vara större än bandyn, och den har alltid varit stor. Men nu, nu finns det riktigt mycket pengar i sporten och den är större än någonsin. Det hela började med att det sändes på TV, på bra kanaler och bra tider. Varför inte sända bandy på vintrarna också? Varva bandyn med hockeyn och gör mer attraktiva studior, och allting runt omkring. Vi måste liksom få en känsla av att bandy är coolt, bandy är snyggt, bandy är en älskvärd sport. 

Detta kanske inte är det lättaste, såklart! Men självklart kan det gå. Om något vänligt stort företag går in med pengar så kanske man kan åka neråt i Europa och bygga en och annan hall så de kan spela bandy där. Några svenskar, ryssar och finnar kanske åker ner som instruktörer och visar hur sporten går till. Sedan har vi svensk TV där nere som sänder detta. Det gör då att det blir roligare att spela bandy, man får vara med på TV, liksom. Det kan inte gå fel! 

Jag själv är uppväxt i Dalarna med bandy och Falu BS. Falu BS är en relativt fattig klubb som inte har den riktiga ekonomin att lyckas med att bygga arena, utmana om SM-guld osv. Men det finns hjärta i Falun, det finns passion... Det är prioritet ett; Hjärta för en klubb (och för sporten). 

Finns hjärtat där, plus ekonomiska förutsättningar. Då kan det inte gå fel. Det gäller bara att få in bandyn i hjärtat på det svenska folket, sedan så ska vi föra över detta på våra europeiska vänner. 

Det finns ingen som helst anledning att tycka illa om bandy. Det är en ren och snabb sport, med mycket mål. Varför skulle någon ogilla det? 

Vi ser hur bra det går med hockeyn, eller hur? I mitt tycke har bandyn allt, och hockeyn ligger efter. Bandyspelare är snabbare på skridskor, har bättre teknik, och måste inte tacklas så fort de hamnar i problem. Varför tycka illa om detta? Vill folk se fajter och annat sådant är bandyninte den rätta sporten. Här handlar det om hjärta, hjärna och teknik. Det är inte det lättaste att jobba "skiten ur sig" när det är flera minusgrader. 

Spelare som Pär Hellmyrs, Sveriges kanske bästa bandyspelare, lämnar Sverige och drar till Ryssland och Raketa Kazan för att tjäna miljoner. Är det här rätt? Är det så det ska vara? Vi måste hålla kvar våra svenska spelare i Sverige. Vi kan inte förlora våra bästa spelare för att de vill ha pengar. Vi måste få in sponsorer, som sagt, så vi behåller våra spelare och de kan tjäna pengar på att spela bandy. Det funkar ju att tjäna på hockey och fotboll… Kom igen, storföretag, sponsra världens bästa sport! 

Så, vad vi måste göra är att jobba vidare och komma fram till nya förslag, bandyn är värd ett bättre öde än att bara dö ut. Jag hejar på Svenska Bandyförbundet! Hoppas verkligen att de kommer fram till lösningar som kan göra bandyn till en stor sport. 

Bandy handlar inte om liv eller död, det handlar om så mycket mer än det.

Joakim Swedinandreas@andreassoderman.se@andreassoderman2007-07-29 23:38:00
Author

Fler artiklar om Falu BS