Lagbanner
En framtidssatsning med dålig timing?
Marcus Hillukkala från Bollnäs, ett av Falu BS nyförvärv.

En framtidssatsning med dålig timing?

Falu BS har gjort en uttalad satsning på yngre förmågor i en framtidsvision. Det är en bred juniorverksamhet och den dåliga ekonomin måste ses som en av grundanledningarna till denna satsning. Det nya unga Falu BS känns intressant och ett riktigt vägval istället för att se bakåt och satsa på rutinerat och passerat.

Timingen skulle kunnat ha varit bättre, det nya bygget börjar som nykomlingar i en elitserie som är bättre än någonsin. Men ekonomin tar inte hänsyn till tiden och läget. Här kommer en kort presentation av de unga nyförvärven. 

Med fart, briljant teknik och sin Jaromir Jagr-liknande frisyr tror jag att Linus Forslund kan bli en riktig publikfriare på Lugnet denna säsong. Linus Forslund är fostrad i Sandvikens fina plantskola och är enligt mig den mest spännande värvning Falu BS gjort i år. Han blev 2006 utsedd till årets juniorspelare, han har ett par A-lagssäsonger i SAIK bakom sig och under förra säsongen blev han utlånad till dåvarande elitseriejumbon Örebro. Där flyttades han ner på mittfältet och gjorde femton matcher och bidrog med sex poäng. Linus blir 21 år i november men känns redan nu som en etablerad i elitseriespelare och det är väldigt viktigt i Falu BS i år. Förmodligen kommer han få en större, viktigare roll med mer ansvar i Falu BS än vad han haft tidigare, förhoppningsvis kommer det lyfta honom till nya höjder. 

Markus Hillukkala med Oxelösunds IK som moderklubb, senast från Sören Perssons Bollnäs GIF där Markus inte fick något nytt kontrakt. Han kom till Bollnäs inför säsongen 2005/06 som 18-åring och gick nästan direkt in och tog en ordinarie plats i det bakre ledet. Sedan 2006 har han haft landslagslibron Andreas Westh bakom sig vilket bör ha varit en trygghet. I Falu BS finns inte samma trygghet i ryggen, Markus kommer även han att behöva ta ett större ansvar nu. Hillukkala är en väldigt fysisk försvare med ett bra skott medan största svagheten får ses som klubbtekniken. 

Alexander Sundström en Stockholmare som har gått bandygymnasium i Edsbyn och har den senaste säsongen suttit som gallerspelare för den röd-blåa SM-finalisten. Speltiden har dock varit relativ sparsam för den långe ytterhalvan och en omställning till en ordinarie plats i ett elitserielag kommer att bli stor. Förhoppningsvis har han sugit i sig så mycket lärdom av förebilden och världsspelaren Per Hellmyrs att han kan ta detta kliv. 19-årige Alexander är en spelare med bra teknik, skott och tryck i skridskoåkningen om allt går rätt kommer han bli en riktig klasspelare i framtiden. 

19-årige Jacob Erlandsson med Tranås BoIS som moderklubb är den spelare jag sett minst av dessa fyra, han har i alla fall gått bandygymnasium i Sandviken och har fått några matcher i SAIK den gångna säsongen. Mer vågar jag inte säga om den unge försvararen som också kan spela halv vilket han gjorde i första träningsmatchen med Falu BS. 

Att alla fyra har erfarenhet från diverse ungdomslandslag visar på att det finns stor potential i dessa spelare. Klivet i bandysporten från junior till senior är dock stort, det tar tid och många försvinner på vägen. Falu BS har också fostrat tre väldigt lovande spelare i Petter Björling och Tobias Andersson, båda 17 år, Simon Johansson,18 år, samt något äldre målvakten Patrik Hedberg , 21 år. Petter blev i fjol utsedd till årets U17- spelare, där också Tobias var nominerad. De båda 17-åringarna som också fått äran att dra på sig en annan blå-gul tröja och måste ses som ett viktigt framtidskapital i Falu BS. Även Patrik Hedberg har fina meriter från ungdomslandslag och måste ses som en av Sveriges mest lovande målvakter och en stor bidragande orsak till att laget spelar i Elitserien i år. Laget har tre spelare över trettio eller fem över tjugofem och där hälften av 18-manna truppen är 21 år eller yngre. 

För tränarstaben är det hela en kamp mot klockan att inte bara pussla in sex nya spelare utan också få helt färska spelare på seniornivå, att ta det stora klivet direkt in i allvaret och sätta på sig stora kostymer med tuffa uppgifter. Det vi har idag är ett lag på pappret som tippas långt ner i tabellen, men pappret har haft fel förr och det oftast kanske i sportens underliga värld. Det handlar om att tro på sig själv, våga och hitta trygghet i roller och en spelidé. Fråga mig inte hur, vi kan bara hoppas eller drömma om att Falu BS blir bandyns Arsenal den kommande säsongen och att Kenneth Spångberg har samma förmåga som Arsène Wenger att plocka ut det bästa från sina ynglingar.

Max Perssonandreas@andreassoderman.se@andreassoderman2009-08-30 18:10:00
Author

Fler artiklar om Falu BS