Lagbanner
SvenskaFans presenterar: Falu BS

SvenskaFans presenterar: Falu BS

"Falu BS har med sina små resurser ändå värvat smart på spelarmarknaden. Fokus har legat på spelare som inte är helt färdiga men som har stor potential samtidigt som BS har förstärkt den röda tråden från ungdomsverksamheten" skriver Max Persson om Falu BS.

Bandymasarna har hittat hem igen. Efter ett år i allsvenskan har Falu BS tagit sig tillbaka till bandyns finrum. Vägen tillbaka var dock dyr köpt, klubben står och vippar vid ruinens brant på det ekonomiska planet vilket har gett konsekvenser. BS har inte kunnat behålla de mest tongivande spelarna från förra säsongen vilket har lämnat laget med en allt för stor kostym. Istället för att bevara och bygga vidare till comebacken i Elitserien har laget nu nästan fått börjat om på nytt. 

Falu BS har med sina små resurser ändå värvat smart på spelarmarknaden. Fokus har legat på spelare som inte är helt färdiga men som har stor potential samtidigt som BS har förstärkt den röda tråden från ungdomsverksamheten. Halva truppen är födda 1988 eller senare, snittåldern i laget ligger under 24 år. En snittålder vi får tacka hemvändaren Johan Kruse för att den inte blev lägre. Den 37-årige veterananfallaren har gjort överlägset flest mål i BS, med sina 15 mål. Linus Forslund har gjort näst flest med sex mål, tillsammans har de båda nyförvärven gjort 64 % av Falu BS mål på försäsongen. 

Det har varit en målsnål försäsong och i Svenska Cupen blev det till och med två mållösa matcher för BS både mot SAIK och Vetlanda. Masarna snittar 2,75 mål per match vilket inte är tillräckligt, speciellt med tanke på att de mött allsvenskt motstånd i hälften av de tolv spelade matcherna (innan Boltic matchen). Det låga målsnittet är, i följt av att de producerats av samma spelare en aning skrämmande. 



De matcher jag sett har laget försökt hålla i bollen men inte kunnat avancera i banan och komma till anfall med mycket folk och fart. Det fattas någon som kan föra spelet och sätta sina medspelare i lägen, jag tror dock att kvaliteterna finns inom laget. Olle Sundin hade bra tempo i cupen och kan säkert ta en större roll i årets BS. Det är också viktigt att Emanuel Sundqvist och Linus Forslund deltar i uppspelet ifrån sina offensiva mittfältsroller. Främsta orsaken till den klena målproduktionen beror nog främst på att Johan Kruse har blivit Robinson Kruse på topp, alltså helt ensam. BS skulle behöva en anfallare till, någon med näsa för målet, den näsa jag drömmer om sitter på Sergei Obuhov men den får vi nog just bara drömma om… 

Försvaret känns stabilt Stefan Tranblom, Pär Bäckmans och Markus Hillukkala är alla stora och tuffa. Nu är frågan om Tranblom med sitt avslitna ledband hinner tillbaka till premiären. Om inte, blir det förmodligen Jacob Erlandsson som kliver in ett snäpp i banan, även han är väldigt stark fysiskt. I Svenska Cupen funkande styrningsspelet stundvis väldigt bra. Med det tuffa bakre ledet vi har och om styrningen blir något mer konsekvent, kommer det att bli jobbigt att möta BS i vinter. 

På ledarsidan ser det bra ut trots turerna med Håkan Larsson som nu är tillbaka i BS men i en annan roll. Håkan Larsson hade förberett säsongen i stora delar samtidigt som jag tror att Kenneth Spångberg har ungefär samma bandytänk. Att Håkan Larsson nu fått en ny roll som länk mellan elit och ungdomsverksamhet känns positivt och ett kliv i rätt riktning. Det förtydligar klubbens satsning på ungdomsverksamheten och ger en känsla av långsiktigt tänkande.

Truppen 

Målvakter
Emil Ingman 21 år
Patrik Hedberg 21 år

Försvarare
Alexander Sundström 19 år (Ny från Edsbyns IF)
Markus Hillukkala 22 år (Ny från Bollnäs GIF)
Jacob Erlandsson 19 år (Sandvikens AIK)
Simon Johansson 18 år
Olle Sundin 24 år
Pär Bäckmans 24 år
Stefan Tranblom 26 år

Mittfältare
Linus Forslund 21 år (Ny från Sandvikens AIK)
Mathias Johansson 25 år (Ny från Gripen BK)
Petter Björling 17 år
Tobias Andersson 17 år
Anders Westin 34 år
Emanuel Sundqvist 21 år
Jonas Henniger 33 år

Anfallare
Johan Kruse 37 år (Ny från Tillberga) 

Tränare
Kenneth Spångberg 42 år
Anders Thörnberg (fd. Gunnarsson) 35 år 

Träningsmatcher
23/8 SAIK –Falu BS, 9-0, Göransson Arena
28/8 Tillberga – Falu BS, 3-5 ABB Arena
4/9 Edsbyns IF – Falu BS, 8-3 Dina Arena
5/9 Falu BS – Ljusdal BK, 3-3 Dina Arena
12/9 Falu BS – Broberg/Söderhamn, 5-6 Göransson Arena
19/9 Finspång AIK– Falu BS, 8-2 ABB Arena
20/9 Skutskär BK – Falu BS, 3-6 Göransson Arena
26/9 Rodina Kirov – Falu BS, 9-3 ABB Arena 
28/10 Falu BS – Boltic, Lugnet IP
Svenska Cupen
1/10 Tillberga – Falu BS, 4-3 ABB Arena
2/10 SAIK – Falu BS, 5-0 ABB Arena
3/10 Vetlanda BK – Falu BS, 3-0 ABB Arena
17/10 Örebro SK – Falu BS, 2-7 ABB Arena/Örebro

Elitseriepremiär
2009-10-31 17:00 IFK Kungälv - Falu BS, Skarpe Nord 



Det här talar för Falu BS

- Bra förberedda
Laget har varit på stor is sedan slutet av augusti och sammanlagt har de spelat 13 matcher på försäsongen. Viktiga förberedelser då laget har sex nyförvärv att spela in. Även om det resultatmässigt inte har varit någon succé så har BS haft chansen att jobba på sina brister och foga ihop laget. 

- Inget att förlora, allt att vinna
De är nykomlingar, ett ungt lag mot en elitserie som är tuffare än någonsin. Jag hoppas att laget kan går in med rätt inställning och ser det hela som en stor utmaning.

- Gränslös potential
Det är flera av spelarna som fortfarande utvecklas och många besitter en stor potential. På så sätt vet vi inte var BS hamnar, de har en gränslös potential och kan egentligen växa sig hur stora som helst både som lag och individuellt. Frågan är om tränarduon Spångberg och Törnberg hinner få i ordning på allt i tid? 

Det här talar emot Falu BS
 
- Brist på rutin
Samtidigt som de unga spelarna innehar en stor talang har de också brist på elitserie matcher och rutin. Det kommer att bli viktigt att de äldre herrarna i laget kan visa vägen när det hettar till. 

- Förlusten av nyckelspelarna
Det går inte att komma ifrån att förlusterna av de fyra bästa poängplockarna från förra säsongen har skapat stora hål. Micke Olsson har gått in och blivit tongivande i IFK Vänersborg och Mikael Jernberg har fått en plats som halva i starka Edsbyn. Helt naturligt kan inte heller Johan Kruse själv ersätta både Andreas Lysell och Jocke Hedberg. 

- Stark Elitserie
Elitserien är jämnare och innehåller fler starka lag än på mycket länge. Det krävs en storsatsning för att en nykomling ska kunna gå upp och hålla sig kvar. En jämn serie är fantastiskt för bandyn men kan vara en nackdel för BS som gör comeback. 

Spelarprofilerna 

Ledaren – Stefan Tranblom
Ett naturligt val, lagets lagkapten som rent åldersmässigt bör fungera som länken mellan de äldre och yngre i laget. Vet inte själv hur han är som ledare inom gruppen men eftersom han blivit lagkapten inför sin tredjesäsong bör han vara omtyckt. 

Stjärnan - Linus Forslund
Linus Forslund tror jag kan bli Falu BS fixstjärna i år, en som kan göra det lilla extra när det som mest behövs. Till skillnad från i SAIK kommer han att få mer utrymme, ansvar och boll för att ta det sista klivet. 

Talangen - Petter Björling
Petter Björling var en av de mest framträdande i U17 landslaget förra säsongen och kommer förmodligen bli något liknande i U19 landslaget. Han har fått en hel del speltid på försäsongen och får ses som en av Sveriges mest intressanta talanger. Det kommer att bli kul att följa honom och de andra talangerna på Lugnet i vinter. 

Säsongstips/kommentar
Det kommer bli en säsong med höga toppar men också djupa dalar för Falu BS i vinter. Ett växande lag där den ekonomiska situationen fört klubben samman, detta gör att folkkära Falu BS klarar kontraktet i år.

Max Perssonandreas@andreassoderman.se@andreassoderman2009-10-25 11:00:00
Author

Fler artiklar om Falu BS