Hammarby Bandy - Sirius
5 - 3

Hammarby IF – IK Sirius: 5-3
Det blev en ny förlust för IKS.

Hammarby vann Sveriges mest välbesökta annandagsmatch. Vinsten grundlades i den inledande kvarten då Blåsvart inte var riktigt uppkopplade medan "söderbröderna" hängde tre tunga kassar.

Sirius-laget bjöd inte på några direkta överraskningar. En utvilad Erik Persson fick stå. Zinkensdamm bjöd på grym inramning. Vädermässigt var det snudd på perfekt. Publikanstormningen var så pass rejäl att avslaget flyttades fram en kvart. Den officiella publikskrivan tillskrevs 6 498 åskådare, där samtliga läktarrader var knökfulla och idrottsplatsen fylld till brädden av söders höjder. En rejäl skara från Uppsala hade också letat sig till Södermalm, om än att bortasektionen var spretig.

Hammarby inledde matchen hetast. Ted Bergström visade sin klass och öppnade målskyttet redan efter fyra minuter. Han tog ned en långboll och avslutade väl. Minuterna efter detta var trevande. Stundtals trevligt spel från bortalaget och ett par kvitteringschanser skapades, där det blev ett par hörnor som följd utav detta. När hemmalaget fick hörnslag i den tolfte minuten visade man dock hur det ska gå till, då David Pizzoni stänkte upp bollen i nättaket. Som om inte det vore nog förvaltade de grönvita ett frislag på bästa sätt minuten senare, då Jakob Bucht på "tennis" förvaltade ett litet frislagsflipp. Sirius-försvaret stod dock till synes och sov mer eller mindre. Samtidigt visade Hammarby prov på finess och effektivitet.

Efter den miserabla inledningskvarten lugnade det ned sig något. Hemmaledningen utökades dock till 4-0 av Sirius-föredettingen David Thorén och då hade inte ens en tredjedel av matchen spelats. Inte ens halva halvleken hade spelats. Thorén hade bara att lägga in bollen då ett sömnigt bolltittande Sirius-försvar återigen lät sig bli uppsnurrade. Med detta i åtanke tog Esa Määttä en befogad tajm out och väckte sitt lag. Coachen "stoppade blödningen", som det så fint heter. Det blev till och med ett välförtjänt reduceringsmål från Kalle Mårtenssons klubba ett par minuter innan halvtid. En bengalisk eld fick symbolisera läget bra här, då detta "tände" laget, bokstavligt talat.

I andra halvlek kom så också Sirius ut med en betydligt bättre inställning. Dessvärre gjorde Jonas Kandell bort sig redan efter fem minuter. Erik Persson gjorde inget direkt regelvidrigt när han avvärjde ett anfall, men Kandell fick det till bentackling och straffslag. Persson gjorde dock en räddning på Adam Gilljams straffslag och såg till att rättvisa skipades, om än att Sirius tvingades vara i numerärt underläge i sin jakt på ytterligare reducering. I den 58:e minuten kom trots allt reduceringen efter efterlängtad utdelning på hörnskyttet. Lika efterlängtat var det för Victor Lundberg, som var målskytten på hörnan och därmed gjorde säsongens första elitserie-mål. Tilläggas ska att Sirius-kaptenen blev hörn-målskytt i landslaget den gångna helgen också.

Sirius skapade nerv i den andra halvleken. Försvarsspelet satt mycket bättre och även Erik Persson var stabil när skott väl kom mot honom. Det blev dock lite stiltje i matchen i denna period, och även ett litet snöfall föll över Zinkensdamm. Sirius var närmare matchens sjunde mål och detta kom också kort efter att Hammarby-fansen vrålat om Tidaholm. Det var ingen mindre än Sirius skyttekung Jimi Heinonen som klev fram.

Avslutningen av matchen blev alltså riktigt nervkittlande. Kvitteringslägen fanns. Både en och två riktigt bra kvitteringschanser skapades. Eller för att inte nämna trippelchansen i samband med en hörna i den 88:e minuten, då två vassa skott träffade muren innan Filip Mörkdal greppade bollen. Minuten senare tappade Ted Haraldsson bollen i ett läge där Sirius lyft fram sina positioner. Jakob Bucht satte spiken i kistan och gjorde hemmalagets första mål på nästan 70 minuter. Det blev ändå nerv i matchen när en del trodde att spänningen var över. Till slut kan sägas att starten blev förödande för Sirius. Samtidigt som Hammarby ska hissas här, måste Sirius start dissas. Resten av matchen kan Sirius ta med sig med beröm godkänt. I den ack så täta tabellen gick nu Hammarby om Sirius.