2019-11-03 15:00

Sirius - Åby/Tjureda
11 - 4

IK Sirius – Åby/Tjureda IF: 11-4!
Skyttekungen Simon Karlsson har överraskat positivt och spottat in flest mål hittills.

Sirius fortsätter att övertyga. Likt fotbollslaget gjorde tidigare i år, toppar nu även bandylaget serien efter två omgångar. Söndagens tillställning var en match som faktiskt gick till historien för lagen – i dubbel bemärkelse.

Historiskt, ja…

För det första: Nio (!) mål i en halvlek. Har Sirius någonsin gjort det under en och samma halvlek i den högsta serien? Troligtvis inte, men i söndags hände det. En del i publiken kunde knappt tro att det var sant. Sirius spelade som i trans. Bollen gick som på ett snöre. Sirius ledde med otroliga 8-1 redan innan klockan gått in på minut 29. Det var en urladdning som hette duga.

För det andra: Åbys första mål i elitserien. Historisk målskytt blev ingen mindre än Filip Bringe, som bara en stund senare satte ett till mål. Bortalagets mål var dock bara av tröstmålskaraktär. Reducering 6-1, 8-2, 9-3 och 10-4. Nog för att det kan gå snabbt i bandy, men smålänningarna var inte nära någonstans denna match. Roligt ändå för laget att de fick göra några mål mitt i all bedrövelse. De kan ta med sig andra halvlek i denna match och första halvleken på "Zinken" i fredags denna premiärhelg, men annars finns det en hel del att tänka på för Sergej In-Fa-Lin och hans Åby.

För det tredje – tåls att tilläggas: Arvid Tapper, blott 16 år gammal, gjorde sitt första elitserie-mål. Kan det vara klubbens yngste målgörare i dessa seriesammanhang? Kanske. Mycket roligt för denne supertalang som var nära på att bli målskytt redan i premiären. Och som om det inte vore nog gjorde grabben ett mål till också – av bara farten.

Redan efter tre och en halv minut hade Kalle Mårtensson öppnat målskyttet. Ett par minuter senare utökade tidigare nämnde Tapper ledningen. Sedan rann det bara på. Målen duggade tätt. Kalle Mårtensson hade gjort ett äkta hattrick efter bara 20 minuter. Simon Karlsson gjorde senare i matchen också hattrick. En i fjol ganska anonym spelare som Tuomas Liukkonen passade även han på att skriva in sig i målprotokollet. Det var en sällan skådad offensiv briljans. 9-2 i halvtid, alltså. Kattens lek med råttan.

I halvtid hade antagligen Åby ett bra snack. För det var ett betydligt bättre Åby som kom ut i andra halvlek. Fast då var ju matchen också tämligen död. Det blir lätt så i matcher. Omedvetet eller inte, så såg det ut som att Sirius växlade ner något hack och inte hade exakt samma glöd som i första halvlek. Med tanke på hur tajt spelschemat är inledningsvis kan det vara smart att konservera energin då det är ”på’t igen” redan på onsdag mot den desto mer rafflande nykomlingen AIK.

Ett hedersomnämnande i säsongsinledningen ska tillägnas vår mer eller mindre egna produkt Simon Karlsson. Killen toppar just nu skytteligan. Även förra årets assistkung Teemu Määttä verkar ha tagit ytterligare steg och har hittills en handfull målgörande framspelningar. Fast det är många som ser ett år äldre och bättre ut i detta spännande blåsvarta lag. Det finns bara lovord att säga om grabbarna såväl i premiären som i denna hemmapremiär. Klasskillnaden var stor mellan lagen, men om det säger mer om Sirius eller desto mer om Åbys status som slagpåse är ännu lite för tidigt att säga.

Publikmatchen då? Det var över 1 000 åskådare på Studenternas bandyläktare när en förträfflig Sirius-helg avrundades med idel segrar för klubbens herrlag (bandyn, fotbollen och innebandyn). Publiksiffran var nästan det dubbla mot den officiella publiksiffran på den parallella superettan-match som pågick på ”vår” fotbollsarena bredvid där ett flyttande lag hade ”inflyttningsfest”. Det kanske säger mer om det där fotbollslaget dock. Men om Sirius fortsätter bjuda på sådan här bandypropaganda finns det ack så goda skäl för uppsalaborna att sluta upp på Studan i vinter. Kul!