Lagbanner
2019-11-01 19:00

Västerås SK - Sirius

Inför bandypremiären: Västerås SK – IK Sirius
På upptaktsträffen, från vänster; succétränaren Esa Määttä, lagkapten Victor Lundberg och prestigevärvningen Ted Haraldsson.

Inför bandypremiären: Västerås SK – IK Sirius

Bandyvänner, hör upp! I kväll rivstartar bandysäsongen 2019–20 och med det konstaterat tar undertecknad, Johannes Olanders, och väcker lite liv i sidan här på SvenskaFans. Häng med!

Efter en för IK Sirius del dryg åtta och en halv (!) månader lång försäsong (underknappad räknade till 261 dagar!) är det äntligen dags för blåsvart tävlingsbandy igen. Den gångna Siriussäsongen tog som bekant slut redan den 12 februari tidigare i år. Känslan där och då var genomgående god. Blåsvart skramlade ihop till 19 starka poäng och laget, ledda av Teemu Määttäs härlige far Esa, hade visat fina intentioner genom säsongen och utvecklats vidare från föregående säsong. För andra året i rad klarade laget sig kvar med råge och slapp våndas i kval likt de fem raka säsongerna innan. Faktum är att det bara var en poäng upp till Broberg på slutspelsplats i sluttabellen, om än att chansen var körd i den sista omgången. Ändå summa summarum en positiv säsong som gav mersmak. Som grädde på moset är laget nu förstärkta av ingen mindre än Ted Haraldsson från SAIK. Därtill hemvändande Hannes Kanbjer från sin sejour på bandygymnasiet i Edsbyn, där han faktiskt fick ett A-lagskontrakt. Den sistnämnde är dock skadad och har inte setts till under försäsongen. Det är heller inga spelartapp att skriva hem om, så det går inte att säga ett det är ett försvagat IKS inför denna spännande säsong.
 
VSK å sin sida då? Tja, de har tävlat desto mer under Sirius semester och försäsong. VSK spelade SM-final på vår mark den 23 mars, men fick liksom i serien där se sig besegrade av giganten Villa. Därefter har de spelat cuper i form av Svenska cupen (final) och World cup (respass i gruppspelet). Dessa cupmatcher spelas dock 2x30 minuter och precis som vad gäller träningsmatcherna ska man inte dra allt för stora slutsatser utav dessa. VSK är dock ett etablerat topplag och bland annat deras talangfulle Martin Landström slår fast att ”truppen är minst lika bra i år”. Det går kanske att ifrågasätta. Laget har tappat spelmotorn Simon Jansson tillbaka till Edsbyn, Mikael Olsson till Falun och en rätt ansenlig kvartett till Hammarby, däribland den vasse forwarden Ted Bergström. Förvisso har de därifrån fått in Jesper Jonsson och en annan tung VBK-produkt i Daniel Johanson, lägg därtill breddvärvningar som Kasper Sandgren från Tillberga och Janne Rintala från AIK. Klart som korvspad är i alla fall att de har ett lag för att vara med och tampas där uppe bland dem bästa. Det gäller således att IKS gör en stor match för att kunna skaka dagens VSK. I fjol gick Västra Aros vinnande stort mot Östra Aros ur de bägge Arosbataljerna. Esa Määttä har kommunicerat ut att han vill se ett mer samlat lag efter baklängesmålen som väntas bli, så att det inte rinner iväg. Med tanke på att det bör vara ett taggat Blåsvart bör det inte vara några problem att tända till. Kan det bli en skräll?
 
I Sirius-lägret saknas målvakten Erik Persson på grund av en lättare skada, så det blir förra årets succémålvakt och egna produkt Anton Andersson som får äran att vakta Sirius bur. I övrigt är laget skadefritt sånär som på Hannes Kanbjer. VSK har däremot haft en försäsong kantad med en del skador, men till dagens match saknas ”bara” Jesper Jonsson och Oscar Gröhn.
 
Kuriosa i sammanhanget är att lagen möts tolv gånger i ”Gurkburken” ABB Arena, där hemmalaget gått segrande i nio gånger av fallen och blott tre gånger har Östra Aros bandykrigare vunnit. De grönvita har just nu en segersvit på sex raka segrar mot Blåsvart där inne. Esa Määttä lovordar sitt manskap och menar på att de är ett bättre bandylag än i fjol, men lägger till brasklappen att de andra lagen kanske har blivit ännu bättre. Och visst är det så, det är flera lag som växlat upp och därtill en nykomling i AIK som mycket väl kan gå hela vägen till slutspel om allt klaffar. Vidare finns det en del topplag som numera ser mer mänskliga ut, men det är fortfarande en stenhård kamp om slutspelsplatserna. Det blir spännande att se om IKS kan överraska och faktiskt ta sig till ett efterlängtat slutspel i år. En del tyder på det, men det kan mycket väl bli en huggsexa bland åttondelslagen. Bland så kallade experter runt om i landet verkar det vara både ris och ros över Sirius, där bland annat Sirius slutspelshjälte från succésäsongen Göran ”Rosa” Rosendahl utdelar ris, medan förbundskaptenen och tillika VSK-tränaren Michael Carlsson rosar Sirius och tror att laget kan nosa om en slutspelsplats. Den som lever får se. Nu kör vi!

Johannes Olanders2019-11-01 17:30:00
Author

Fler artiklar om Sirius