Lagbanner
2019-11-13 19:00

Vänersborg - Sirius

Inför: IFK Vänersborg – IK Sirius
För första gången sedan seriepremiären är det dags för IKS att spela match i hall igen. Denna gång i överreklamerade Arena Vänersborg, vars tak har läckt mer än en gång.

Inför: IFK Vänersborg – IK Sirius

Formstarka Sirius åker under onsdagen till Vänersborg för ännu en match, denna gång mot ett annat ganska formstarkt lag. Det blir ett Blåsvart som tvingas klara sig utan sin poängkung Teemu Määttä, vars avstängning kvarstår.

IFK Vänersborg har efter tre matcher 1-1-1 som tabellrad. Sirius å sin sida har som bekant vunnit tre av sina fyra matcher, men åkte på första plumpen borta i onsdags. Då mot nya AIK som tog sin första och hittills enda elitserie-seger. Därefter studsade de blåsvarta snabbt tillbaka och tog en fin skalp mot Broberg medan Vänersborg inledde serien med en förlust mot Sandviken, men svarade sedan starkt upp med att slå ett hajpat Bollnäs och därefter kryssa i Västerås. Den uppmärksamme kan konstatera att det åter är ett motstånd som spelat en match mindre än våra uppsaliensare, för övrigt.
 

Sirius senaste seger blev en aning dyrköpt. En till synes stabil 4-0-ledning blev sedermera till 4-3 efter ett omdiskuterat matchstraff på Teemu Määttä. Sirius lämnade in en protest till Disciplinnämnden där mittfältsstjärnan förklarade sig så här: "Jag driver bollen och försöker runda motståndaren men inser att ytan vid sarg är för liten. Då försöker jag väggspela med en medspelare och lägger bollen via sarg. Jag ökar farten med blicken på bollen. Ser att medspelaren missar bollen så jag ändrar riktning mot boll och ser samtidigt en motståndare som också åker mot boll. Avståndet är ca 10 m mellan oss. Jag börjar bromsa så hårt jag kan med den farten, men sekunden efter krockar vi. Jag har ingen som helst avsikt att tackla eller skada motspelaren. Efter krocken kollar jag direkt hur det är med honom." Till sitt försvar bifogades 13 bilder.
 
Disciplinnämnden valde dock att avslå denna överklagan med följande motivering: "DN:s ledamöter har tagit del av inkomna yttranden, de bilder som bifogats samt den filmsekvens som visar incidenten. Med detta som bakgrund anser nämnden att det inträffade är ett lindrigare fall av grov utvisning, en brutal tackling där Määttä har skyldighet att kontrollera sin kropp och sina rörelser. DN beslutar således enligt RF:s kap. 14 § 2 punkt 7 avstänga Teemu Määttä från bandyspel en match, 2019-11-13 IFK Vänersborg – IK Sirius."
 
Det blir givetvis ett avbräck i denna match, men det kunde ha varit värre om nämnden ansett det grovt och därmed förlängt avstängningen. Nu blev det lindrigt och Teemu Määttä får spela igen redan på lördag. Vem (om?) hans pappa ersätter sonen med för spelare blir intressant att se. Kan det bli aktuellt att kalla in Edward Sigfridsson från Unik, kanske? Han har hoppat in förr och gjort det med den äran. I annat fall bör det bli samma manskap som sist, med tillägget Jerker Ortman, som inte fanns med senast (uppdatering: även han missar denna match). Det mest spännande i laguttagningen blir annars att se vem av Anton Andersson och Erik Persson som Esa Määttä väljer att ge förtroendet till i målet.
 
I Vänersborg gäller det att se upp för en av världens hårdaste bandybössa, Joakim Hedqvist, som hittills gjort tre mål (samtliga på fasta situationer). Spelmässigt å andra sidan har Emil Viklund gjort lika många mål. Det finns en lurig mix i detta lag, som man ännu kanske inte riktigt vet var man har. Till sitt försvar har de den före detta Sirius-målvakten Kimmo Kyllönen, som kanske är bäst i världen just nu? Det blir sannerligen inte lätt att få hål på honom. Hemmalaget får alltjämt stå som favoriter, men samtidigt har ju Blåsvart skrällöppnat serien och fortsätter man på den inslagna vägen kan det mycket väl gå vägen även i morgon, onsdag.

Johannes Olanders2019-11-12 17:55:00
Author

Fler artiklar om Sirius