Betyg på slutspelslagens lagdelar i öst

Betyg på slutspelslagens lagdelar i öst

Idag är den äntligen dags, slutspelet drar igång och det firas genom att sätta betyg på lagdelarna hos slutspelslagen i öst på en skala från ett till fem.

ATLANTA HAWKS
Offensiven: (+++)
Paul Millsap och Al Horford är lagets två bästa spelare och de är två väldigt mångsidiga big-men, som tillsammans med en stundtals bra Jeff Teague utgör kärnan. Det finns en del skyttekapacitet i Kyle Korver, men både Teague och Korver har haft svängiga säsonger.
Defensiven: (++++)
Defensiven för Hawks såg skakig ut fram till mitten av december, en eventuell reaktion på förlusten av DeMarre Carroll. Den 14 december var laget rankat på 15:e plats i defensive efficiency men sedan den 15 december har Hawks haft det bästa försvaret i ligan och enbart tillåtit 97.8 poäng per 100 possessions. Tack vare ett förbättrat spel av Kent Bazemore och Thabo Sefolosha, men framförallt av Millsap som var den enda spelaren i år som slutade top 10 i både stelas och blocks.
Bänken: (+++)
Hawks har en bänk som leds av Dennis Schröder som har en hög status inom Atlantas organisation och som ses som en potentiell starter inom ett par år. Finns även ett par okej rollspelare i Tim Hardaway Jr., Thabo Sefolosha och Mike Scott.
Coachen: (+++)
Mike Budenholzer lyckades visserligen styra upp ligans bästa försvar under andra halvan av säsongen men kunde ändå inte återskapa den succé som Atlanta hade förra säsongen när de vann 60 matcher och slutade 1:a i öst.
Stjärnglans: (+++)
Millsap tillsammans med Horford utgör lagets stjärnor. Jeff Teague och Kyle Korver är väletablerade spelare i ligan, men inga stjärnor.
Totalt: 16
 :::
BOSTON CELTICS
Offensiven: (+++)
Offensiven leds av den 175 cm långe 60:e-valet Isaiah Thomas som snittade över 22 poäng per match under säsongen och blev vald till en all-star. Man rankas som tia i offensive rating och har en spännande offensiv lösning i en second lineup där Evan Turner har agerat point forward medan Jerebkos och Olynyks skyttekapacitet ger mycket utrymme.
Defensiven: (++++)
Celtics an har en drös av riktigt bra defensiva guard/wing spelare i Jae Crowder, Avery Bradley och Marcus Smart. Dessa spelares intensitet och aggressivitet i försvarsspelet tillsammans med en smart defensiv coach i Brad Stevens gör att de förtjänar detta betyg. Saknar en rim protector.
Bänken: (+++)
Evan Turner har fungerat som ledaren för bänkspelarna och har överraskat positivt tillsammans med Marcus Smarts förmåga att vakta de flesta guardsen i ligan. Det och en bredd i frontcourtrotationen får vara underlag till betyget.
Coachen: (++++)
Brad Stevens, som kom till Boston 2013 efter en mycket framgångsrik karriär som tränare för Butler University, har imponerat på de flesta experter sedan han kom in i NBA. Otroligt duktig på att rita upp plays i slutet av matcherna. 
Stjärnglans: (++)
Har varit Bostons stora dilemma de senaste åren, de saknar en stor stjärna och ett stort namn. Truppen är fylld med många bra NBA-spelare men det är svårt att klassa någon av dem som en stor stjärna även om Isaiah Thomas tog ytterligare ett stort kliv ditåt i år.
Totalt: 16
 :::
CHARLOTTE HORNETS
Offensiven: (+++)
En offensiv effektivitet som har förbättrats ordentligt från säsongen innan och är den största anledningen till att Hornets har förbättrat sitt record. Offensiven kretsar mycket runt Kemba Walker och man skjuter mycket trepoängare, fjärde mest i hela ligan.
Defensiven: (+++)
Charlottes defensiv har inte haft samma omvandling till denna säsong som offensiven har haft, men man har fått klarat sig utan sin bästa försvarsspelare under i stort sett hela säsongen i Michael Kidd-Gilchrist. Man har man tagit in bra alternativ i Nicolas Batum och Courtney Lee.
Bänken: (+++)
Under säsongen har Hornets spelat Al Jefferson från bänken och även om han inte har presterat i klass med tidigare år så är han en veteran med en spelstil som passar för ett slutspel. Från bänken kommer även Jeremy Lin som är en avlägsen kandidat till sixth man of the year.
Coachen: (++++)
Steve Clifford har varit coach i tre år och har lyckats leda Charlotte till slutspel i 2 av sina 3 år. Han har fått offensiven att fungera mycket bättre i år än i tidigare och tack vare det ses han i år som en outsider till att vinna coach of the year.
Stjärnglans: (+++)
Det finns ett par välkända namn i Kemba Walker, Nicolas Batum och Al Jefferson, men man saknar fortfarande en riktig superstjärna.
Totalt: 16
 :::
CLEVELAND CAVALIERS
Offensiven: (+++++)
Cleveland har fortfarande outnyttjad potential hos Kevin Love och de verkar inte lista ut hur de ska använda honom på bästa sätt. Trots det så har de en av de absolut bästa offensiverna i ligan som leds av den stjärnspäckade duon Kyrie Irving och Lebron James.
Defensiven: (++++)
Det finns visserligen vissa frågetecken kring de defensiva egenskaperna hos Love och Irving, men laget släppte endast in 4:e minst poäng per match i ligan med 98.3 poäng. Lebron leder även defensiven, med hjälp av duktiga defensiva guards i Shumpert och Dellavedova från bänken. Tristan Thompson har hanterat den defensiva rollen som startande center bättre än förväntat.
Bänken: (+++)
Om alla spelare är tillgängliga har man många spelare med mycket erfarenhet som kan komma in och avlasta deras starters exempelvis Mo Williams, Richard Jefferson och Channing Frye. Finns en del i övrigt att önska från en spelare som Mozgov om man ser till hand föregående säsong och det finns vissa frågetecken till den fysiska hälsan av några av bänkalternativen.
Coachen: (++)
Tyronn Lue är en coach som är svår att sätta ett betyg på då han kom in i slutet av Januari som ersättare till David Blatt och har haft kontrollen över laget i knappt 3 månader. Han har väll lyckats att få ut marginellt mer från Love än hans föregångare, men inga större förändringar har skett.
Stjärnglans: (+++++)
Kyrie Irving och Kevin Love är stora namn, men Lebron James är den stora lysande stjärnan.
Totalt: 19
 :::
DETROIT PISTONS
Offensiven: (+++)
En offensiv som bygger på ett giftigt pick-and-roll spel mellan Reggie Jackson och Andre Drummond, omgivna av tre skyttar. Tobias Harris har varit en bra värvning av Pistons då han på de 27 matcher han har spelat för Detroit snittade 16.6 poäng per match och sköt 38 % från trepoängslinjen. Den offensiva kvalitet som finns minskar när startfemman inte spelar. 
Defensiven: (+++)
Man har ett ankare i defensiven i ”Andre The Giant” som står för en fysisk närvaro nära korgen tillsammans med 1.5 stelas och 1.5 blocks och kanske ligan bästa returtagning. Det finns kapabla försvarspelare i backcourten i form av Reggie Jackson och KCP och en bra wing-försvare i Stanley Johnson på bänken.
Bänken: (+)
Kan ha en av de sämre bänkarna i hela ligan, bänken ligger i botten av hela NBA när det kommer till antal poäng per match och offensiv effektivitet.
Coachen: (++++)
Stan Van Gundy är känd som en mycket duktig coach överlag. Har lyckats ta Detroit till slutspel för första gången på sju år och bidragit till utvecklingen av Andre Drummond.
Stjärnglans: (++)
Inget namn i laget som slår sig in bland de allra mest välkända i ligan, Drummond är det största namn man har och två relativt unga spelare med potential i Raggie Jackson och Tobias harris.
Totalt: 13
 :::
INDIANA PACERS
Offensiven: (++)
Har inte varit kända för sin bländande offensiv de senaste åren utan har lutat sig mot sitt spel på den andra planhalvan. De är i år 25:a i ligan sett till offensive rating och en fungerande offensiv hänger mycket på Paul Georges dagsform då han snittar drygt 10 poäng mer per match än den näst bästa i laget.
Defensiven: (++++)
Indianas identitet under senare år har varit deras försvarspel och ingen större förändring har skett i år då man är ett av de bästa defensiva lagen i ligan. Paul George och George Hill är bra individuella försvarare och duon Ian Mahinmi och Myles Turner har gjort ett godkänt jobb med att fylla tomrummet efter Roy Hibbert.
Bänken: (++)
Man har några hyfsade bänkspelare i form av Rodney Stuckey och C.J Miles men överlag finns det övrigt att önska. En upplockning av Ty Lawson ger en del namnkunnighet till bänken men det återstår att se om han ska kunna vända hans negativa trend i år.
Coachen: (+++)
Frank Vogel har hunnit skaffat sig en del viktig slutspelserfarenhet under åren och vet vad som krävs för att kunna tampas med Lebron i en Conference Final. En bra coach defensivt.
Stjärnglans: (+++)
Paul George är den solklart starkast lysande stjärnan i detta Pacers. Monta Ellis är ett välkänt namn i NBA-kretsar, men har presterat på en låg nivå i år.
Totalt: 14
 :::
MIAMI HEAT
Offensiven: (+++)
En offensiv som rent statistiskt hamnar i mitten av ligan men som kan passa ännu bättre i ett slutspel då man spelar i ett relativt lågt tempo vilket passar deras något äldre grundstomme i truppen. Man förlitar sig mycket på tvåpoängare offensivt sedan man är 27:a i ligan i procent på sina trepoängsförsök, även om den nyinkommne veteranen Joe Johnson skjuter över 40%. Saknar dock Chris Bosh under åtminstonde inledningen av slutspelet som annars är ett bra offensivt vapen.
Defensiven: (++++)
En defensiv som saknar stora svagheter, det finns kapabla försvarsspelare på i stort sett alla positioner när man tittar igenom truppen. Stabila försvarare på guard-sidan med Dragic och Wade, en potentiell framtida defensiv stopper i Justise Winslow och en blockmaskin med Hassan Whiteside som får motståndarna att tänka både en och två gånger innan de attackerar korgen.
Bänken: (++)
Hassan Whiteside har tidigare kommit från bänken under matcherna men har nu börjat starta matcherna. Winslow är som tidigare nämnt en mycket kapabel defensiv spelare men begränsad offensivt. Gerald Green inte presterat i nivå med vad han gjort under tidigare år och frontcourten med spelare som Haslem och McRoberts har en del att bevisa.
Coachen: (++++)
Eric Spoelstra är en den enda aktiva coachen i ligan bortsett från Greg Popovich som har mer än en mästerskapsring. Många menar att de mästerskapen vanns enbart av trion Lebron, Wade och Bosh, men Spoelstra såg till att få ihop det lag som hade problem till en början och såg till att spela ett spel som maximerade deras chanser att vinna i slutändan.
Stjärnglans: (+++)
Det finns en del stjärnglans kvar i Heat, Wade som har varit deras fanbärare under många år tillsammans med Bosh är de största namnen. Finns även namnkunniga veteraner i Joe Johnson och Luol Deng.
Totalt: 16
:::
TORONTO RAPTORS
Offensiven: (++++)
Har under säsongen haft den femte bästa offensiva ratingen i ligan och det är mycket tack vare en av de bästa backcourt-duorna i ligan med Kyle Lowry och DeMar Derozan. Jonas Valanciunas har varit ett stabilt inslag i frontcourten offensivt. De har även en ganska jämn offensiv produktion från bänken i form av Cory Joseph, Patrick Patterson och Terrence Ross.
Defensiven: (+++)
Försvaret är rankat strax utanför top 10 i ligan och man släpper in näst minst poäng per match (dock mycket tack vare sin låga pace, 29:a i ligan). Förvärven av Bismack Biyombo och DeMarre Carroll har förstärkt Raptors defensiva kapacitet. Biyombo har överträffat de flesta förväntningar och har haft en stor betydelse för Torontos defensiva identitet på center-positionen där Valanciunas har sina brister. Carroll har endast spelat 26 matcher till följd av skada men erbjuder Toronto en riktigt bra wing-försvarare när han är hel som kan komma att vara betydelsefull om man ska gå längre i slutspelet.
Bänken: (++++)
En relativt bred bänk med en tänkbar bänkfemma med Joseph, Ross, James Johnson, Patterson och Biyombo som står sig helt okej i ligan.
Coachen: (+++)
Dwayne Casey har lyckats få Raptors att ta ytterligare ett kliv i år och ledde laget till en andra plats i öst med ett record på 56-26. Finns dock vissa frågetecken på hans tränaregenskaper om man ser historiskt.
Stjärnglans: (++++)
Ledda av lagets två all-stars i Lowry och Derozan och såklart Drake som bidrar med minst lika mycket stjärnglans som dessa två.
Totalt: 17

Jesper Karlsson2016-04-16 12:52:36

Fler artiklar om NBA