Lönetaket - så fungerar det
Lönetaket är den summa pengar som klubbarna i NBA maximalt får spendera i spelarlöner under säsongen. Under denna säsong låg lönetaket på 58 miljoner dollar, en summa som ryktas vara liknande inför kommande säsongs lönetak. Lönetaket ändras beroende på världsekonomin och ligans egna inkomster. Reglerna för lönetaket har arbetats fram mellan ligan, klubbarnas ägare och spelarfacket och går under namnet Collective Bargaining Agreement, eller CBA.
Under den senaste säsongen så var det endast två lag i ligan som låg under lönetaket, Houston Rockets och Sacramento Kings. Då kan man undra lite vad lönetaket har för funktion, men NBA’s lönetak betraktas som ett så kallat ”soft cap”, vilket menas att det finns flera undantag som gör att lag kan gå över lönetaket. Till exempel så betalade Los Angeles Lakers ut över 100 miljoner dollar i spelarlöner till sin stjärnspäckade trupp under säsongen, där Kobe Bryant var bäst betald med sina 27 miljoner. I NHL och NFL har man så kallat ”hard cap” och betydligt tuffare regler gällande lönetaket.
NBA har en så kallad ”tax line” som ligger på 70 miljoner dollar. Lag som går över 70 miljoner dollar i spelarkostnader får betala en form av straffskatt för att man gått över taket. Straffskatten beror lite på hur långt över man är lönetaket och kan variera från 1 dollar per dollar till 4 dollar per dollar. Detta innebär att man betalar en straffskatt på exempelvis 1 dollar för varje dollar man överskrider ligans tax line.. Lag som Los Angeles Lakers och New York Knicks som har stenrika ägare brukar inte dra sig för att betala väldigt höga straffskatter i jakt på stjärnspäckade trupper.
Hur kan det då vara så att så många lag befinner sig över lönetaket? Jo, som jag nämnde tidigare finns det en mängd undantag som tillåter lagen att kontraktera nya spelare trots att man ligger över lönetaket:
Midlevel exception
Varje säsong så får alla lag ett så kallat Midlevel Exception (MLE). Detta innebär att man kan kontraktera en spelare till en viss summa även om man är över lönetaket. Summan bestäms av om man är över eller under lönetaket innan själva kontrakteringen av spelaren. Är man över lönetaket men inte har betalat någon lyxskatt under den föregående säsongen får man ett MLE på 5 miljoner dollar under 4 år. Vid MLE ökar lönen med 3 % per säsong. Är man över lönetaket och betalade lyxskatt under den föregående säsongen får man ett MLE på cirka 3 miljoner dollar över 3 år.
Rookie Exception
Ett inte speciellt komplicerat undantag där klubbarna helt enkelt får kontraktera sina draftval oavsett om man är över lönetaket. Rookie-kontrakt ligger på 2 år och lönen är beroende på vilken plats i draften spelaren valdes.
Minimum Salary Exception
Klubbarna kan kontraktera spelare till upp till 2-årskontrakt till ”minimum salary”. Minimum salary baseras på hur många år man har spelat i ligan, desto fler år, desto högre lön. Detta är ett undantag som lagen kan använda hur många gånger som helst under en säsong. Kallas även för ”vet minimum” då många äldre spelare kontrakteras under detta för att fylla ut trupper.
Amnesty
Detta är inget sätt att signa spelare på, men ett sätt att bli av med lönekostnader för att skapa cap room för eventuella värvningar. Amnesty är ett undantag som varje klubb kan använda sig av en gång vart 5:e år. Säg att ett lag har en spelare som lyfter en hög lön men spelaren ifråga är väldigt skadedrabbad. Då kan klubben ”amnestia” spelaren vilket innebär att man waivar spelaren och hans lön tas bort från lagets lönetakskostnader. Lönen betalas dock fortfarande ut till spelaren i full utsträckning.
Traded Player Exception
Om en klubb trejdar iväg en spelare (1) som har högre lön än den man trejdar till sig (2) får man ett så kallat Trade Exception som man har ett år på sig att nyttja. Har spelare 1 10 miljoner dollar i lön under säsongen jämfört med spelare 2 som har 5 miljoner dollar får laget ett undantag där man i en framtida trade kan byta till sig en spelare med upp till 5 miljoner dollar högre lönekostnad.
De lag som ligger över lönetaket kan fortfarande utföra trejder som gör att man kan knyta till sig spelare med dyrare kontrakt så länge klubben är beredd att betala lyxskatten.