Hoop Dreams Helgharang
Efter en inledning på 2009 som man bara trodde kunde hända i fantasin (Bostons korthusesquea ihopfall, Cleveland förlorar mot Washington, Minnesota har för tillfället den längsta vinstrakan på 5) finns det bara en sak att göra, att ge sig in i den riktiga basketfantsin!
Fantasy-basket torde vara en av de mindre hobbysarna i svea rike, i paritet med fågelskådarskådande och mushårsmålande. Drömelvan och det där Aftonbladska hockeyspelet, vad det nu heter, är ju dock våldsamt populära men att jämföra fantasy-basket med någon av dessa två tycker jag är som att jämföra Eilert Pilarm med Elvis Presley. Visst, båda är underhållande (på sitt sätt) men den ena är kungen av rock och den andra är en något efterbliven kopia.
Få sporter har nämligen ett så gediget statistiskt material att använda som poängunderlag som NBA-basketen. Detta plus att basketproffsen spelar 82 matcher per säsong samt alla spelarövergångar mitt under säsongen gör att om man ens slappnar av en vecka från fantasibasketen kan det förstöra hela ens säsong.
Men innan vi ger oss in på allt för specifika teknikaliteter tänkte jag gå igenom vad det hela går ut på. Så om du aldrig har deltagit i fantasy-basketcirkusen men anser dig vara ett basketfan av rang och kvalitet tycker jag du ska lägga den här krönikan på minnet eller hyllan och plocka fram den innan nästa säsong, för ett inträde i fantasy-basketenvärlden kan komma att förändra ditt liv!
När det kommer till fantasy-basket finns det tre större aktörer på marknaden; Sporting-news, NBA.com och ESPN.com.
Sporting-news fungerar mer som diverse fantasifotbollsspel som jag deltagit i (Drömelvan, Metros PL-liga m.fl.) där flera lag kan ha samma spelare, något som jag tycker är sjukt tråkigt. Man väljer sex spelare och sedan får man poäng efter hur de presterar i de verkliga matcherna. Enkelt att spela, gratis och det tar inte så mycket tid och energi att sätta sig in i eller ta del av. Dock inte alltför utmanande för de gamla grå.
NBA.com och ESPN.com är i stort sett likadana, men där ESPN.com vinner med hästlängder när det kommer till utseende och navigation och dylikt. På båda sajterna finns det (huvudsakligen) tre olika sätt att spela detta fantastiska fantasi-spel på; Rotisserie, Poängbaserat och Man-mot-man.
I en Rotisserie-liga, eller Roto-liga som det även kallas, rankas lagen inbördes inom olika, i förhand bestämda, statistiska kategorier och sedan drar man en snittranking för de samtliga kategorierna för att få fram en slutgiltig segrare.
Till exempel; Lag A har startat en Roto-liga tillsammans med 9 kompisar. De har kommit överens om att bara räkna Poäng, Returer och Assists. Eftersom det är 10 lag med i ligan får den som kommer först i varje enskild statistisk kategori 10 poäng, den som kommer tvåa 9 poäng och så vidare ända ner till den som kommer sist som bara får 1 poäng. Om Lag A således hamnar tvåa i Poäng-kategorin, fyra i Retur-kategorin och sist i Assist-kategorin blir Lag A:s slutpoäng således 9(P)+7(R)+1(A)=17 pinnar. Is you with me?
I en poängbaserad liga får man istället för rankingpoäng efter hur hela ens lag presterat inom varje statistikkategori en speciell poäng för varje spelares produktion inom varje kategori.
Till exempel; Lagen i den poängbaserade ligan har kommit överens om att bara ha 5 spelare per lag. Man har sedan kommit överens att precis som i exemplet ovan bara räkna med Poäng(P), Returer(R) och Assists(A). Skillnaden här är att man med förbestämda uträkningar sedan räknar om alla PRA:s så att de får ett ungefär likvärdigt värde. Vanligtvis brukar man räkna P*0.5, R*1.5 och A*1.99. Därefter läggs alla poäng på hög och den som i slutändan av säsongen lyckats samla på sig flest poäng vinner.
I den tredje och sista varianten, Man-mot-man, spelar man efter ungefär samma principer som i Roto bara det att man varje vecka just ställs man-mot-man mot ett annat lag. Den som efter veckan har vunnit flest kategorier vinner den matchen och man ställs sedan mot ett annat lag nästa vecka. Det hela fortlöper precis som vilken sportserie som helst och den som i slutändan har flest vinster vinner ligan.
Alla varianter har sina egna speciella för- och nackdelar men den vanligaste, och mest omtyckta varianten, är Rotisserie-varianten.
Vidare.
När man bestämt sig för vilken slags liga man vill ha är det sedan dags att sätta igång. Inför säsongen håller man en draft som ter sig ungefär likadant som den riktiga NBA-draften, till skillnad från att ALLA spelare är up for grabs (ska dock tilläggas att man kan ha regler som säger att man får behålla ett visst antal spelare till framtida säsonger, så kallade keeper-ligor).
När lagen valt spelare gäller det sedan att försöka formera sina styrkor bäst möjligt. Man blir tvungen att hänga med lite mer än vanligt i NBA (nog för att jag förmodligen hänger med FÖR MYCKET mer än vanligt ändå) och tänka sig för vilka spelare man ska ha på sin roster för var vecka. Skador, motståndare, antal matcher - sånt är vad en fantasi-manager måste ha i åtanke var vecka om han ska kunna tälja något fantasi-guld.
Så för att sammanfatta en lång historia kort; fantasy-basket reigns supreme på grund av dess statistiska underlag, gedigna antal matcher samt mer rättvisa och proffsiga uppbyggnad. Och till dess att fotboll och hockey och annat förändrar sina föråldrade strukturer eller att baseball eller amerikansk fotboll får en större följarskara kan de nog känna sig trygga uppe på toppen.