NBA Bloggen: Här finns inga eviga giganter!
Intresset för NBA ökar runt i världen, tv-avtal från utlandet får allt större betydelse för NBA och ikväll möts Knicks och Pistons i den årliga London matchen. Basket är efter fotbollen världens största lagsport men här koncentrerat till en enda liga. Så att framtiden tillhör NBA är ingen vågad gissning. Frågan är mer hur NBA ska tackla intresset från utlandet framöver.
NHL talade länge om att etablera sig i Europa men nu är det nog försent, KHL expanderar och i västeuropa håller man hårt på sina nationella ligor. Dessa tankegångar finns även inom NBA en framtida europeisk division. Allt fler tongivande spelare kommer från europa så tanken är klart realistisk. I Sverige är NBA fortfarande en raritet få vet vem LeBron James är och vi är återigen utan ett tv-avtal för NBA. Viasat har rättigheterna för NBA i Ryssland men ser inget värde med att sända världens bästa liga i Skandinavien. Så när jag sätter mig ner ikväll för att se Londonmatchen på engelska Sky 21:00 är årets basketmatch i Europa något som passerar obemärkt i Svedala.
Jag kan egentligen bara se en enda vettig anledning till att NBA har svårt att slå i Sverige, alla reklamavbrott stör verkligen oss svenskar. Men de finns även i andra amerikanska idrotter.
Jo kanske finns det en anledning till varför NBA inte riktigt håller greppet om Sverige, avsaknaden av giganter. Men det borde verkligen vara tvärtom att en jämn och spännande liga är att föredra mot den ojämna utveckling europeisk fotboll gått till mötes. Man undrar onekligen vad det är som gör att tusentals svenskar väljer att hålla på t.ex. Barcelona, ett lag som (tillsammans med Real) snor åt sig 90% av LaLigas TV intäckter och sen briljerar som Guds gåva till fotbollen. Det påminner mig onekligen om min barndomskompis som höll på Malmö FF respektive Brynäs, när jag frågade honom varför kom det självklara svaret "dom är bäst". Det var dom onekligen under min barndoms 70-tal.
I NBA finns 30 klubbar varav 16 går till slutspel meningen är att alla ska ha en sund ekonomi. Då krävs att intresset för lagen hålls vid liv och det i sin tur gör att lagen inte får ha allt för många mellanår. Därför är nu lönetaken sänkta och straffskatten allt hårdare åtskruvad. Det gör det allt svårare för giganterna att hålla sig på topp. LA Lakers är NBA största lag med bl.a. stora lokala tv-avtal. Lakers är det enda lag som lyckats hålla sig fast i toppskiktet år efter år. Efter ett något mindre lyckosamt fjolår kom det en jättesatsning till denna säsong. Ett ålderstiget men mycket meriterat lag har ställts på benen, skador och tunn trupp gör dock att man såhär långt har misslyckats och nu ligger utanför slutspelsplats. Lakers vägran att ge upp drömmen om en ny titel redan i år kan mycket väl göra att laget faller ännu djupare nästa år. Om lagets enda unga stjärna (Dwight Howard) väljer att lämna i sommar kommer krisen i Lakers att bli avgrundsdjup.
En annan gigant på fall Boston försökte i somras locka en ung spelare med orden tänk på alla våra "Banners" (titlar). Spelaren svarade att han struntade i lagets historia. Ligans stora unga stjärna Kevin Durant spelar i lilla Oklahoma, laget som förlorade finalen förra året och nu igen tillhör de stora favoriteterna. Det är som att Messi skulle spela i Mallorca.
Dallas karismatiske ägare, IT miljardären Mark Cuban vars lag vann titeln för två år sedan har också sett sitt lag rasa. Han har låtit meddela att "the Cuban bank is open" med det menar han att han är öppen för stora affärer. Det har dock begränsad betydelse i NBA, de stränga reglerna för byten av spelare gör att ett kontrakt måste bytas mot ett kontrakt av samma värde. Ingen miljardär kan komma till NBA och tro att han med pengar ska kunna köpa sig snabb framgång. Detta har ryssen Prokhurov i Brooklyn smärtsamt fått lära sig, han lär vara rikare än Roman i Chelsea men i NBA krävs skicklighet och strategi för att bygga framgång.
Det finns en viktig faktor till nämligen spelarna, och deras dilemma mellan feta kontrakt och framgång. En storstjärna som väljer ett något mindre förmånligt kontrakt har betydligt större förutsättningar att få spela i ett bra lag. De tre stjärnorna i Miami LeBron James, Dwyane Wade och Chris Bosh belönades förra året med att vinna titeln just på grund av att de kom överens om ett gemensamt projekt. Det här visar LeBrons vilja till framgång han kunde tjänat mer i ett annat lag men skulle då fortfarande vara utan ring. När spelarna blir gamla brukar det gå upp för dem att titlar är viktigare än dollar men först då kommer de rationella klubbvalen för att nå framgång.
En annan aspekt när det gäller spelare är att talangerna blir allt fler, skillnaden mellan stjärnor och rollspelare blir allt mindre. Det gör att om stjärnorna inte lugnar ner sig i jakten på pengar kommer snart lag byggda på jämnhet kunna utmana på allvar. Vi kan redan se det i lag som Memphis, Denver och Indiana, att lag byggda enligt ett helt nytt koncept har seglat upp bland topplagen. Hos Indiana är deras bäste spelare Danny Granger långtidsskadad men Pacers ligger ändå på 3e plats i öst tack vare sin jämna trupp.
Ovanstående gör att NBA blir en allt jämnare liga och det kommer bara bli mer öppet vilka lag som kommer att vinna NBA. Inför denna säsong var det Miami, Lakers och Oklahoma i förhandstipsen. Nu en bit in på säsongen är Lakers inte längre med i diskussionen istället har Clippers och Knicks på allvar sällat sig till favoritlagen.
Så slutorden idag får bli att NBA inte bara är världens bästa idrottsliga det är också ett strategispel att följa.