Award races
Grundserien lider mot sitt slut och det innebär att sex stycken individuella priser ska delas ut. I år är det jämnare än någonsin i flera kategorier och det är inte alltid som det finns någon självklar vinnare. Här kommer mina tips på vilka som får priserna.
Most improved player:
- Jrue Holiday. Han har verkligen tagit steget i år, från att vara en talang till att bli en all-star. Han var den nye självklare ledaren efter att Iguodala byttes bort och Andrew Bynum skadades. Holidays poängsnitt har ökat dramatiskt från 13,5 till 17,9 per match och även hans assistsnitt som har ökat från 4,5 til 8,1 per match. Kan de re-signa en hel och frisk Bynum ser framtiden väldigt ljus ut för 76ers.
- Greivis Vasquez. Förra året var det Jarrett Jack som fyllde igen hålet efter Chris Paul men i år har Vasquez gjort det med bravur. Han är trea i assist per match i ligan med 9,1 jämfört med 5,4 förra säsongen. Han snittar 13,9 poäng per match och har varit Hornets ledare då Eric Gordan har missat mycket på grund av skada.
- James Harden. Man kan tänka sig att Harden inte har förbättrat sig så mycket i år, men att gå från att snitta 16 poäng till att snitta 26 poäng per match är en rejäl omställning. Han har gått från att vara en all-star till en superstar.
- Omer Asik
- Nikola Vucevic
- Larry Sanders
- Damien Lillard. Det är inget snack vem som ska vinna ROTY i år och det är Damien Lillard. Vad sägs om 19 poäng per match, 6,5 assist och tvåa i totala antalet minuter i hela NBA, endast efter Kevin Durant. Han har varit den klart lysande rookien den här säsongen och han har varit en klar vinnare sedan länge.
- Anthony Davis. Har fått säsongen delvis förstörd på grund av skador men leder ändå i kategorierna steals, returer och blocks per match och i antal double-doubles för rookies. Nyss fyllda tjugo år så har förstavalet i draften verkligen framtiden för sig.
- Bradley Beal. Har egentligen inte så mycket med ROTY-utmärkelsen att göra, men han har enligt mig varit den tredje bästa rookien. Beal har även han haft skadeproblem men har visat att han har potential att bli en skytt av rang. Får både han och Wall vara skadefria så ser Wizards framtid ganska så ljus ut.
- George Karl. Detta var en väldigt tajt kategori men jag väljer att ge Karl övertaget. Han är den coach som har gjort mest med den talang han har. Han har vunnit över 50 matcher den här säsongen utan en enda all-star i sitt lag och det är fruktansvärt imponerande. Nu gäller det att visa att man kan vinna i slutspelet också utan en superstjärna.
- Eric Spoelstra. Miami Heat vann 27 raka matcher och det kan man inte göra utan en riktigt bra coach. Han har visat att han är en av de bättre coacherna i NBA idag och det kan bli väldigt jämt om vem som blir coach of the year.
- Mark Jackson. Har verkligen lyft Golden State Warriors med ett lag som ser ganska likt ut det som de hade förra året. De är i år i slutspel för första gången sedan 2006/07 och har förbättrat sitt record med 22 vinster sedan förra säsongen. Mark Jackson har en stor del i det.
- Gregg Popovich
- Kevin McHale
- J.R. Smith. Det här kan vara den kategorin som det är svårast att välja en vinnare då både Smith och Crawford är väldigt viktiga för sina lag och snittar ungefär lika många poäng. Jag väljer Smith som vinnare då han spelat en stor roll i slutet av många matcher. Både med och utan Carmelo Anthony på banan har han satt flera buzzer-beaters och helt matchavgörnade skott.
- Jamal Crawford. Om Smith är etta så har det aldrig funnits en så klar tvåa. Han är tvåa med marginal i antal poäng off-the-bench, har en viktig del i poänggörandet för Clippers och att han är 33 år gammal gör det inte mindre imponerande.
- Jarrett Jack. Har en stor del till Golden States mycket lyckosamma säsong då de är slutspel. Jack har ofta fått spela slutet av matcherna tack vara hans rutin och att han passar väldigt bra ihop med Stephen Curry. Är inte riktigt nära Smith och Crawford, men förtjänar att anses som trea.
Defensive player of the year:
- Tim Duncan. Det finns så otroligt mycket statistik som talar för att Duncan är den bästa försvararen den här säsongen och den som kanske är mest imponerande är blocks per personal foul. I NBA sätter spelarna i snitt sina straffkast i 75,3% av fallen. Det betyder att när en spelare försöker blocka ett skott men istället foular så som kommer motståndarna göra 1,506 poäng per possession. Har man även med ”and-1” i den här statistiken så ökar poängen ännu mer. Med det här menar jag att det är inte bra att foula då det blir så mycket mer poäng per possession än vad det blir om spelarna inte skjuter straffkast. Tim Duncan snittar 2,7 blocks per match och 1,7 personal fouls per match. Det ger en ratio på 1,59 blocks per personal foul. Den som är tvåa i den kategorin är Brook Lopez som har 1,05 blocks/PF. Spurs tar 3,8 procent mer av de defensiva returerna när Duncan är på planen, han är trea i blocks per match med sina 2,7/match och av alla skott han har blockat så är 72% av dem layups, 11 procentenheter bättre än tvåan Larry Sanders. NBA-spelarna sätter 64,4% av alla sina layups medan de sätter endast 39,0% av alla andra övriga tvåpoängsskott. Det visar vikten av vilken typ av skott man blockar. Enligt mig är det inget snack om att Tim Duncan är NBA:s Defensive player of the year.
- Marc Gasol. Han är ledaren av ligans bästa försvar och har med sitt enastående spelsinne förbättrats oerhört de senaste åren. I Gasols fall är det inte bara nummer som gäller för att han gör så mycket som inte syns I statistiken. Han är en av ligans bästa big-men när det gäller att försvara pick&roll, han sammarbetar så väl med alla sina lagkamrater och när han roterar för att hjälpa sina medspelare när någon av de har missat är vackert att se på.
- Lebron James. Han kan vara den enda spelaren i hela NBA som kan försvara alla fem positionerna, vilket han har fått gjort vid ett flertal tillfällen under den här säsongen. Med sin otroliga atletiska förmåga, sin brutala styrka och extraordinära spelsinne är han unik som försvarare idag. Tillsammans med bland annat Scottie Pippien och några få till så är han av de unika i NBA:s historia.
- Serge Ibaka
- Tyson Chandler
- Joakim Noah
- Lebron James. När man tror att de övriga kandidaterna för MVP närmar sig Lebron genom att förbättra och utveckla sig så kontrar han lika snabbt tillbaka. I år är det den helt sanslösa effektiviteten som James har haft då sätter 56,5% av sina skott från golvet. Det är en helt vanlig Lebron James-säsong då han snittar 26,8 poäng, 8,0 returer och 7,8 assist per match. Lägg till där 1,7 steals, 0,9 blocks per match och att han ledde sitt lag till 27 raka vinster. James hade dessutom sex raka matcher där han gjorde 30 poäng och sköt över 60% från golvet, något ingen annan någonsin har gjort. Lebron James är så nära man kommer en komplett spelare idag och är för mig en solkar MVP.
- Kevin Durant. Durant har haft sin bästa säsong hittils i karriären och trots att han troligtvis inte kommer att vinna scoring-titeln så är han idag den näst bästa spelaren i NBA. Han är den sjätte spelaren någonsin som har en 50-40-90-säsong och vill ni läsa mer om hans fantastiska säsong rekommenderar jag er att läsa artikeln om honom som ni kan hitta till höger.
- Chris Paul. Det finns ingen spelare som är så värdefull för sitt lag som Chris Paul är för sitt Los Angeles Clippers. Det syndes tydligt då Clippers endast gick 6-6 när Paul missade 12 av 14 matcher på grund av en skada. Han är den store ledaren i Clippers, hjärnan bakom allt och om man vill sakta ner Clippers så saktar man ner Chris Paul. Han ligger tvåa i antal assist per match, leder i steals per match men är framför allt den bästa point-guarden i hela NBA.
- Carmelo Anthony
- Kobe Bryant
Jesper Karlsson2013-04-17 10:47:00