Lagbanner
Inför säsongen: Eastern Conference
Kan Jayson Tatum och Celtics försvara titeln?

Inför säsongen: Eastern Conference

NBA-säsongen är inte långt bort. Redaktionen tar en titt på hur lagen rustat under sommaren.

Atlanta Hawks
Spelare in: Zaccharie Risacher, Larry Nance Jr., Cody Zeller
Spelare ut: Saddiq Bey, Dejounte Murray
Nyckelspelare: Trae Young


Hawks befinner sig i en lite speciell situation. De gick all in för ett par år sedan då man trejdade till sig Dejounte Murray i ett försök att få en co-star till Trae Young.

Det experimentet blev inte det man hade hoppats på. Murray skeppades till New Orleans och det faktum att man offrade ett stort draft kapital gör att laget inte kan gå helt in i en ombyggnadsfas.

De valde fransmannen Risacher i draften, han kommer troligen inte bli en storstjärna, men han kan definitivt bli ett bra komplement på sikt.

Trae Young är tveklöst lagets stora stjärna, de senaste åren har han cirkulerat i trejdrykten. Blir detta sista säsongen i Atlanta för honom?


Boston Celtics
Spelare in: Lonnie Walker IV
Spelare ut: Svi Mykhailiuk
Nyckelspelare: Jayson Tatum


De regerande mästarna har legat lågt under sommaren. Och varför skulle man vilja ändra på detta unga och talangfulla lag? Det viktigaste de gjorde var att behålla sina nyckelspelare som definitivt kunde fått bättre betalt från andra lag.

Tänker framför allt på Derrick White.
Kan Celtics försvara sin titel? Det tror jag utan tvekan att de kan, kan de se till att hålla sina stjärnor fräscha blir de svåra att besegra över sju matcher.

Kristaps Porzingis hälsa är viktigt, de kommer skynda tillbaka honom långsamt.

Förvänta er en MVP-kalibersäsong från Jayson Tatum som vill bevisa att han borde fått spela mer under OS. Ett tips är att ringa in matcherna mot Golden State Warriors som har Steve Kerr som tränare. Tatum kommer vara ute efter revansch! 
Jaylon Brown fick inte representera USA under OS så även han bör vara extra motiverad.


Brooklyn Nets
Spelare in:  Bojan Bogdanovic, Killian Hayes (free agent), Shake Milton
Spelare ut: Mikal Bridges, Lonnie Walker IV
Nyckelspelare: Cam Thomas


Var befinner sig egentligen Brooklyn Nets? Det är en fråga som tycker är svår att besvara. Bridges skickades i väg till rivalen Knicks.

Jordi Fernandez är ny tränare till säsongen. Han har coachat Kanadas landslag de senaste mästerskapen och har fått det landslaget att bli ett av världens bästa. Kan han implantera sin basketfilosofi i Brooklyn?

Ben Simmons är tillbaka och spelar! Kan han möjligtvis komma tillbaka och visa att han fortfarande kan spela basket på en hög nivå?


Charlotte Hornets
Spelare in: Charles Lee(tränare), Taj Gibson, Josh Green
Spelare ut: Inga nämnbara.
Nyckelspelare: LaMelo Ball


Hornets har missat slutspel de senaste åtta åren. Jag ser inget som pekar på att den sviten kommer brytas.
Hornets säsong kommer handla om att unga spelare ska utvecklas som Brandon Miller och om att LaMelo Ball spelar mer än de 22 matcher han spelade ifjol.
Ball är "box office", det finns få spelare som är så underhållande att titta på som honom.
Hornets är några draftval bort från att konkurrera om slutspelsplatser.


Chicago Bulls
Spelare in: Matas Buzelis, Josh Gidddey, Jalen Smith.
Spelare ut: DeMar DeRozan, Alex Caruso, Andre Drummond
Nyckelspelare: Zach LaVine


Ifjol åkte laget ut i play-in. Till denna säsong har de tappat DeRozan och Caruso. Många trodde att de skulle trejdas redan förra säsongen, men Bulls ville göra en push för att nå slutspel. Det är två tunga tapp. Det är dock tydligt att Bulls vill bygga om sitt lag.

Därför är frågan hur länge LaVine blir kvar. I sina bästa stunder är han en riktigt bra poängplockare, men dessvärre är intresset för honom inte stort runt om i ligan. Vill Bulls börja om blir man tvungna att sänka priset på honom.

Lonzo Ball är tillbaka efter en lång skadefrånvaro, låt oss hoppas att hans sargade knä håller.


Cleveland Cavaliers
Spelare in: Kenny Atkinson (tränare)
Spelare ut:
Nyckelspelare:  Donovan Mitchell


Cavs är ett väldigt intressant lag. Förra säsongen vann laget 48 matcher, vann en slutspelsrunda innan man åkte ut mot de blivande mästarna Celtics.
Trots det valde man att sparka J.B. Bickerstaff och ta in Kenny Atkinson.

Man har valt att behålla sin stomme och gett ut stora kontrakt till Allen, Mitchell och Mobley. Den sist nämnda ska få en större roll i offensiven och kanske kan det göra att Cavs tar nästa steg.

Ska de bli en seriös utmanare kommer Mitchell behöva en som kliver fram och blir en Robin till hans Batman. Den som har talang att göra det är Darius Garland. Gör han det så kommer Cavs bli ett lag att räkna med.


Detroit Pistons
Spelare in: Tobias Harris, Malik Beasley, Tim Hardaway Jr., Bobi Klintman, J.B. Bickerstaff (tränare)
Spelare ut: Taj Gibson, James Wiseman
Nyckelspelare: Cade Cunningham


De har en riktig röra att reda ut i Detroit. Förra säsongen gjorde de Monty Williams till ligans bäst betalda tränare. Han hade dock svårt att bygga en relation med detta unga lag – och ett år in på kontraktet sparkades Williams.

Lagets bästa och mest intressanta spelare är Cade Cunningham, vil det sig väl kan han utmana om en all star plats. För Pistons kommer de kriga på i botten av ligan.
Glöm inte att vi har svenskt i Pistons i form av Bobi Klintman. Han har ännu inte spelat under försäsongen på grund av en vadskada.


Indiana Pacers
Spelare in: James Wiseman
Spelare ut: Jalen Smith
Nyckelspelare:  Tyrese Haliburton


Offensivt är Pacers ett av ligans bästa lag. De har en av ligans bästa point guards i Haliburton som hade en monstersäsong ifjol. Pacers kommer säkerligen vara ett av topp 5–6 lagen i east. Men för att ta nästa steg måste försvaret bli bättre.

Kan man få till det?
Jag är inte säker.


Miami Heat
Spelare in: Alec Burks, Pelle Larsson, Kel’el Ware
Spelare ut: Caleb Martin, Patty Mills
Nyckelspelare: Jimmy Butler


Är detta sista dansen för Jimmy Butler i Miami?

Mycket talar nog för det. Butler har varit fantastisk i Miami och har lett Heat till två finaler under sina år. Men han var missat många matcher och förra säsongen var han inte tillgänglig när han behövdes som mest. Pat Rileys uttalande får mig att tro att han mycket väl kan trejdas under säsongen.

Pelle Larsson kommer få en hel del speltid och förutom en fin Summer League har han också visat fram fötterna i träningsmatcherna.


Milwaukee Bucks
Spelare in: Taurean Prince, Gary Trent Jr.
Spelare ut: Malik Beasley, Pat Beverley
Nyckelspelare: Giannis Antetokounmpo


Bucks ville uppgradera Jrue Holiday genom att byta till sig Damian Lillard. Offensivt är det självklart en klar uppgradering. Men Holiday kompletterade Giannis på ett exemplariskt sätt – Holiday vann titeln med Celtics, medan Antetokounmpo och Lillard hade svårt att hitta balansen och kemin.

Det blev bättre ju längre säsongen led vill jag tillägga.

Får Bucks lite åldrande stomme vara friska och hela kommer de vara betydligt bättre denna säsong. Kan Lillard närma sig den spelare han var i Portland kommer Bucks vara en titelutmanare.

New York Knicks
Spelare in: Karl-Anthony Towns, Mikal Bridges, Cameron Payne.
Spelare ut: Bojan Bogdanovic, Alec Burks, Donte DiVincenzo, Isaiah Hartenstein, Julius Randle.
Nyckelspelare: Jalen Brunson


Det mest intressanta laget i East är New York Knicks. Och det var de redan innan Towns trejden. Med KAT som han så fint kallas får de in en riktig floor spacer och det mina damer och herrar kommer bara göra den bolldominante Jalen Brunson gott.

Men det kan bli en anpassningsperiod.
Vill det sig väl kommer Knicks utmana Celtics.

Knicks har dock tappat lite djup under sommaren. Hartenstein var något av en sensation, DiVincenzo var en bidragande faktor i slutspelet och Alec Burks en viktig gurard.

Men Tom Thibodeau är ju känd för att använda få spelare så han klagar kanske inte så mycket.


Orlando Magic
Spelare in: Kentavious Caldwell-Pope, Cory Joseph
Spelare ut: Joe Ingles
Nyckelspelare: Paolo Banchero 


Orlando Magic var ett lag som jag varnade för inför den gångna säsongen. Det visade sig att jag hade rätt gällande den spaningen. Magic har kvar sin unga stomme och under sommaren har bröderna Wagner och Jonathan Isaac belönats med nya kontrakt.

In har de även signat Kentavious Caldwell-Pope, som har vunnit titlar med Lakers och Nuggets. Hans ledarskap kommer göra detta lag gott.
Jalen Suggs, KCP och Isaac är tre av ligans bästa försvarare på sina respektive positioner. Få kan konkurrera med den defensiva spetskvalitén.

Banchero är lagets bästa spelare, men han skulle behöva kompletteras av en guard som kan styra upp offensiven.

Philadelphia 76ers
Spelare in: Andre Drummond, Paul George, Eric Gordon, Reggie Jackson, Caleb Martin, Guerschon Yabusele, Jared McCain.
Spelare ut: Nicolas Batum, Mo Bamba, Buddy Hield, Cameron Payne.
Nyckelspelare: Joel Embiid


Det finns tre lag som särskiljer sig lite extra i East och det är Celtics, Knicks och det är Sixers.

Under många år letade de efter någon som kunde spela andrafiol jämte Joel Embiid och det visade sig att de hade honom i laget. Jag tänker så klart på Tyrese Maxey som fick sitt stora genombrott förra säsongen efter att James Harden tvingat sig bort.

I sommar skrev Paul George på och tillsammans med de två just nämna bildar de ligans kanske bästa trio, åtminstone offensivt. George styrka i detta skedde av hans karriär är att han är bekväm med att vara ett bra lags trea. Han är prestigelös och vill verkligen vinna en titel.

Laget är också kryddat med bra rollspelare.

Det som blir avgörande för hur långt de kan gå är som vanligt hälsan hos Embiid. När han är skadefri är han en naturkraft som saknar motstycke.

Med en frisk Embiid kan man gå långt.

Hela vägen?

Ja, varför inte?


Toronto Raptors
Spelare in: Ja’Kobe Walter, Bruno Fernando.
Spelare ut: Garry Trent Jr., Jalen McDaniels.
Nyckelspelare: Scottie Barnes


Laget som 2019 vann titeln är nu upplöst sedan Siakam skeppades till Indiana. Dessförinnan trejdade man OG Anunoby till Knicks för Immanuel Quickley och RJ Barrett.
Scottie Barnes hade sin bästa säsong hittills i sin unga karriär och belönades med ett maxkontrakt. Han gjorde dessutom sin första all star match. Når han den även i år så är han på god väg att bli ansiktet utåt för Raptors.

Tillsammans med Barrett och Quickley bildar Barnes en ung och spännande trio. Går utvecklingen åt rätt håll så är de med och slåss om en slutspelsplats.


Washington Wizards
Spelare in: Saddiq Bey, Malcolm Brogdon, Jonas Valanciunas, Alex Sarr, Bub Carrington, Kyshawn George.
Spelare ut: Deni Avdija, Tyus Jones, Landry Shamet
Nyckelspelare: Kyle Kuzma


Det här är ett ungt lag som kommer inleda säsongen med hela tre förstarundan val i startuppställningen. Alex Sarr valdes som tvåa i draften. Fransmannen hade en jobbig Summer League, men har verktyg för att bli en bra spelare.

I övrigt så har man Jordan Poole som hade en jobbig säsong. Förhoppningsvis kan han studsa tillbaka. Kyle Kuzma hade hyffsade siffror, men många experter spekulerar huruvida han blir trejdad under säsongen.

Wizards kommer troligen återigen vara ett av de sämre lagen i ligan och deras säsong kommer att handla om att ge unga spelare chansen och utvärdera om de är spelare man kan bygga ett vinnande lag kring.
 

David Bellander@bellanderdavid2024-10-21 12:43:00
Author

Fler artiklar om NBA